10 materiale diferite și cum le calci corect

Materialele din care sunt fabricate hainele noastre pot fi destul de pretențioase uneori. Fiecare necesită o îngrijire diferită, atât la spălare, cât și atunci când le călcăm. Iar de cât de bine le îngrijim depinde durata lor de viață și aspectul.

Dacă îți dorești ca hainele tale să se mențină ca noi mai mult timp, să nu le strici accidental și să arate impecabil de fiecare dată când le îmbraci, ar trebui să le calci în funcție de materialul din care sunt fabricate. Ideal ar fi să ai acasă o astfel de statie de calcat, care beneficiază de tehnologia OptimalTemp, care îți permite să calci orice tip de material fără să mai reglezi temperatura, indiferent că vorbim de blugi sau de mătase. Iar dacă vrei să îți iei o măsură în plus de precauție, iată care sunt regulile de care trebuie să ții cont atunci când îți calci hainele:

Hainele fabricate din acetat

Mai rar întâlnit, acetatul este o fibră sintetică din celuloză, din care sunt fabricate unele bluze, rochii sau fuste, având un aspect satinat și o strălucire similară cu cea a mătăsii. Materialul nu se șifonează foarte tare, dar poate fi destul de sensibil la călcat. De ceea, este recomandat să setezi stația de călcare la o temperatură joasă, să nu folosești călcarea cu abur și să calci materialul atunci când este încă umed.

Hainele fabricate din catifea

Catifeaua este un material destul de rezistent la temperaturi mai mari de călcare, însă este indicat să calci hainele pe dos, pentru a nu strica aspectul materialului. Folosește palma pentru a netezi înainte haina, apoi treci fierul de călcat de 2-3 ori pe deasupra, pentru a îndrepta cutele.

Hainele fabricate din bumbac

Bumbacul poate fi călcat cu ușurință dacă materialul este încă umed, iar aparatul de călcat este setat la o temperatură mai înaltă. Poți folosi cu încredere funcția de aburi, cu ajutorul căreia poți netezi și cutele încăpățânate. Bumbacul este recunoscut pentru cât de ușor se șifonează după spălare, așa că va trebui să insiști cu fierul asupra lui.

Hainele fabricate din dantelă

Dantela face parte din categoria materialelor extrem de sensibile, așa că pentru a o călca va trebui să folosești un material așezat deasupra ei.

Hainele fabricate din poliester

Poliesterul se calcă la o temperatură joasă sau medie, iar materialul trebuie să fie ușor umed înainte. Călcarea se face de sus în jos, pentru a evita întinderea materialului.

Hainele fabricate din pânză

Cămășile, bluzele, pantalonii sau chiar lenjeria de pat din pânză trebuie călcate pe dos, pentru a evita îngălbenirea materialului sau eventualele pete care pot apărea, mai ales dacă nu ai o stație de călcat foarte performantă și modernă. Poți folosi funcțiile de umezire sau de aburi pentru a netezi pânza și a-ți ușura munca.

Hainele fabricate din viscoză

Setează aparatul de călcat la o temperatură joasă și calcă hainele pe dos. Atunci când calci haine din viscoză, principala preocupare va fi ca materialul să nu se întindă. Pentru a evita acest lucru calcă hainele cu mișcări scurte, porțiune cu porțiune.

Hainele fabricate din lână

Lâna trebuie călcată tot porțiune cu porțiune, tocmai pentru a evita întinderea puloverelor sau a bluzelor din acest material. De asemenea, poți folosi un material umed suprapus peste hainele din lână și le vei călca mai eficient și mai rapid. Poți folosi funcția cu aburi a stației de călcat, dar setează fierul la o temperatură mai mică pentru a nu strica materialul.

Hainele fabricate din satin sau mătase

Atât satinul, cât și mătasea sunt materiale mai sensibile și prețioase, pe care o clipă de neatenție le poate strica definitiv. Dacă nu ai o stație de călcare precum cea de care îți spuneam la începutul articolului, va trebui să setezi fierul la o temperatură foarte joasă și să folosești încă un material de protecție deasupra hainelor, pentru a evita să le arzi.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Budimir Jevtic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse