Ziua Internațională a Femeii. Semnificația zilei de 8 martie

Ziua Internațională a Femeii. Semnificația zilei de 8 martie

Ziua internațională a femeii este o zi globală care sărbătorește realizările sociale, economice, culturale și politice ale femeilor. Ziua marchează, de asemenea, un apel la acțiune pentru accelerarea parității de gen.

O activitate semnificativă este asistată în întreaga lume, deoarece grupurile se reunesc pentru a sărbători realizările femeilor sau pentru a se manifesta pentru egalitatea femeilor.

Marcată anual pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este una dintre cele mai importante zile ale anului pentru: sărbătorirea realizărilor de către femei, conștientizarea egalității femeilor, lobby pentru o paritate accelerată de gen, strângere de fonduri pentru organizații de caritate axate pe femei.

De ce se sărbătorește Ziua Femeii pe 8 Martie?

Ziua Internațională a Femeii a fost respectată încă de la începutul anilor 1900, o perioadă de mare expansiune și turbulențe în lumea industrializată, care a cunoscut o creștere a populației, dar și creșterea ideologiilor radicale.

În anul 1908 au avut loc mari tulburări și dezbateri critice printre femei. Asuprirea și inegalitatea femeilor a stimulat femeile să devină mai vocale și mai active în campania pentru schimbare. 15.000 de femei au mărșăluit prin New York, cerând ore mai scurte de muncă, o plată mai bună și drepturi de vot.

Mittinguri pentru femei în întreaga lume

În ajunul Primului Război Mondial care milita pentru pace, femeile rusești au sărbătorit prima Zi a Femeii pe 23 februarie sau ultima duminică din februarie. În urma discuțiilor, s-a stabilit ca Ziua Internațională a Femeii să fie marcată anual pe 8 martie, tradusă în calendarul gregorian din 23 februarie și această zi a rămas data mondială pentru Ziua Internațională a Femeii de atunci.

În 1914, alte femei din toată Europa au organizat mitinguri pentru a face campanie împotriva războiului și pentru a exprima solidaritatea femeilor. De exemplu, la Londra, în Regatul Unit, a avut loc un marș de la Bow la Trafalgar Square, în sprijinul votului femeilor, pe 8 martie 1914. Sylvia Pankhurst a fost arestată în fața stației Charing Cross, fiind în drum spre a vorbi în Trafalgar Square.

În România, dar și în Afghanistan, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Laos, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina împreună cu Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește și Ziua Mamei.

Ce simbolizează culorile Zilei Internaționale a Femeii?

Culorile Zilei Internaționale a Femeii sunt violet, verde și alb. Violet înseamnă dreptate și demnitate. Verde simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși este un concept controversat. Culorile provin din Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) din Marea Britanie în 1908.

Ziua Internațională a Femeii 2021 – „Alegeți să provocați'

Tema campaniei pentru Ziua Internațională a Femeii 2021 este „Alegeți să provocați'. O lume provocată este o lume alertă. În mod individual, toți suntem responsabili pentru propriile noastre gânduri și acțiuni.

Cu toții putem alege să înlăturăm părtinirea de gen și inegalitatea. Cu toții putem alege să căutăm și să sărbătorim realizările femeilor. Colectiv, cu toții putem contribui la crearea unei lumi incluzive. Din provocare vine schimbarea, deci să alegem cu toții să provocăm, potrivit International Women’s Day.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse