Ziua Constantin Brâncuși. Ce evenimente vor avea loc la București și la Târgu Jiu cu acest prilej

ziua Constantin Brâncuși
ziua Constantin Brâncuși

Sculptorul Constantin Brâncuși; Foto: Profimedia

19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi. Potrivit legii 305/2015, această zi a fost declarată sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale organizează o serie de manifestări cultural-artistice.

Ziua Constantin Brâncuși, marcată printr-o premieră… în valoare de 40.000 de euro

Potrivit news.ro, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că, pe 19 februarie 2020, sunt programate mai multe evenimente menite să readucă în atenţia publică operele lui Brâncuși. Totodată, va avea loc inaugurarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi' la Târgu Jiu, iar la Bucureşti este pregătită proiecţia unei holograme 3D, de la ora 19.00, în curtea Muzeului Naţional de Artă.

Potrivit ministrului Culturii, holograma 3D, de şapte metri înălţime, prezentată la MNAR de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, reprezintă o premieră în România și a costat aproximativ 40.000 de euro, banii provenind din sponsorizări.

Pe tot parcursul zilei accesul va fi gratuit la MNAR, care va organiza şi vizite ghidate în sala „Brâncuşi'.

Pe 18 februarie, cu o zi înainte de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, la Târgu Jiu, are loc inaugurarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi', în casa Barbu Gănescu, în care a locuit sculptorul în perioada în care a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor'.

ziua Constantin Brâncuși

Atelierul lui Constantin Brâncuși din Paris; Foto: shutterstock

Irina Rimes, ambasador onorific al Zilei Brâncuși

Ambasador onorific al Zilei Brâncuși a fost aleasă, în acest an, cântăreața Irina Rimes: „Ce persoană putea fi mai potrivită decât Irina Rimes, care are atâţia admiratori pe reţelele de socializare? […] N-o fi Irina singura vedetă cu priză la tineri, dar cu siguranţă este reprezentativă […] Noi ne-am atins scopul prin faptul că o avem între noi“, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu, care a subliniat interesul de a aduce tinerii mai aproape de cultură, iar implicarea unor astfel de vedete ar fi singurul mod în care ar putea fi create punţi.

Referitor la misiunea pe care o are, cântăreaţa a declarat că a „devenit tot mai activă, s-au trezit în mine dorinţa de a vorbi despre asta, despre cultura noastră românească, de ce ne îndepărtăm de ea şi nu ne apropiem'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Stiri