Weekend prelungit la Dubai, între recorduri de tot felul și experiențe intense

Un weekend prelungit în Dubai ar trebui să-ți permiți măcar o dată în viață. Apoi îți vei dor să revii și vei avea în asta (încă) un obiectiv pentru care să merite să muncești. Pleci joi la prânz, după ce trimiți trei e-mailuri și dai două telefoane. Te întorci luni la prânz, tocmai la timp să vezi cine e la muncă și cine trage chiulul.

Weekend prelungit la Dubai

Prima seară nu se pune, dar am profitat de ultimele două ore dinainte de culcare. Am dat o tură prin zona Mall Dubai, unde aveam să revenim în zilele următoare.

Weekend prelungit la Dubai – ZIUA I

JBR Beach

Weekend prelungit la Dubai

Nisip fin, uscatul intră lin în apă. Este genul de plajă potrivit pentru familiile cu copii: construcțiile care înaintează în golf aproape că închid orizontul. Senzație de siguranță, valuri potolite, pericol ca și inexistent. Un complex de dispozitive de joacă a fost construit pe apă. Este 5 martie și vremea este ideală pentru plajă și înot: 25-27°C în aer și 21-22°C în apă.

Weekend prelungit la Dubai

Peste apă, pe insula Jumeirah, se înalță Dubai Eye – în arabă, Ain Dubai –, aflat într-o fază avansată de construcție. Când va fi gata, acesta va fi un nou record deținut de oraș: cea mai înaltă construcție de acest tip din lume: 210 m, cu aproape 43 m mai înaltă decât actuala deținătoare a recordului, cea din Las Vegas. Finalizarea construcției este așteptată la sfârșitul acestui an.
Ne înmuiem picioarele în apă, culegem câteva scoici cu dungulițe colorate, facem fotografii și ne uităm la ceas. Avem program.

Restaurantul 7 Sands

Weekend prelungit la Dubai

În mod simbolic, șapte tipuri de nisip provenind din fiecare dintre cele șapte Emirate Arabe Unite, sunt expuse în casete de sticlă, la intrare. În mod practic și concret, bucătăria restaurantului acoperă tradiția culinară din toate cele șapte Emirate Arabe Unite.

Chef Bassel, sirian de origine, este ghidul nostru prin bucătăria arabă tradițională. Condimentul rege este șofranul. Prețios și rar în restul lumii, aici șofranul se află la el acasă. Susan negru și susan alb, cardamom și cucurma, orez, carne de miel, rechin și pui, sirop de rodie și de curmale – pentru mine totul e alchimie curată. Cel mai mult mă interesează ceea ce înțeleg. Chef Bassel ne lasă și pe noi să împachetăm plăcințele, să costruim insule de salată și să aruncăm pâinici în cuptor. Locul este ideal pentru o cină în timpul căreia poți admira cum apune soarele în golf. http://sevensandsrestaurant.com

Întâlnirea cu deșertul

Weekend prelungit la Dubai

 

În sfârșit, deșertul, un vis de o viață, împlinit. Nisipul roșu, cerul albastru, dunele înalte și mașinile gonind peste ele – senzații tari și reverie la un loc. Șoferii sobri și disciplinați din oraș, în straiele lor tradiționale arăbești, se transformă aici în cascadori, în maeștri ai volanului, în ordonatori de adrenalină. Conduc desculți și pare că e o competiție între ei. Ajungem repede la concluzia că al nostru, pe nume Qurban, deși nu este cel mai tânăr dintre toți, are spiritul cel mai aventuros. Trăim cele mai tari senzații dintre toate cele 11-12 echipaje angajate în cursa acrobatică.

La popas, habibi al nostru are grijă de noi și se ocupă de fiecare punct din program. Trecem o graniță abia observabilă într-o altă jurisdicție, într-un ținut cu nisip de altă culoare, unde este permis pentru străini consumul alcoolului. Așteptăm asfințitul cu câte o cupă de șampanie. Facem o scurtă plimbare pe cămilă, facem fotografii, fotografii și iar fotografii…

Weekend prelungit la Dubai

Cina în oază înseamnă, de fapt, un program complex de tradiții culinare și culturale. Demonstrații cu șoimi, desene cu henna, dansul unui derwish și belly dance. Există o varietate de pachete care includ deșertul, cu sau fără tururi de oraș și tot felul de alte activități care combină tradiția cu adrelina.
www.knighttourism.com, www.ddtoursdubai.com

Weekend prelungit la Dubai – ZIUA II

Burj Khalifa

Burj Khalifa

Turnul Khalifa este cea mai înaltă construcție din lume: are 828 m (excluzând antena din vârf). Cel mai înalt punct de observație din lume în spațiu deschis se află pe terasa etajului 124, la înălțimea de 452 m. Aici ne-am oprit noi, după ce am urcat cu cel mai rapid ascensor din lume: 64 km / h. Cel mai înalt punct de observație din lume în spațiu închis se află la etajul 148, la 555 m. În total, sunt 160 de etaje. La 154 m se află cea mai înalt situată moschee din lume.

Burj Khalifa

Lista recordurilor pe care le înregistrează Burj Khalifa e lungă și distanța până la următoarele poziții din clasamente este atât de mare încât vor mai trece ani mulți până să se construiască ceva mai înalt. Și dacă se va construi, probabil că tot în Dubai va fi. Noaptea, privit din exterior, un joc de lumini acompaniat de muzică dă impresia că turnul dansează. http://www.burjkhalifa.ae/

Dubai Mall

Dubai Mall

Ați ghicit deja, este centrul comercial cu cea mai mare suprafață totală din lume: 1.124.000 m². Are 1.200 de magazine, iar în 2011, a fost clădirea cu cel mai mare număr de vizitatori: 54 de milioane! Și numărul continuă să crească an de an. Situat în apropierea Turnului Khalifa, în zona numită Downtown Dubai, acest mall cu elemente arhitectonice maure și orientale are multe puncte de atracție extra-shopping, între care acvariul – cea mai mare construcție din plexiglas din lume.

Prețurile de aici sunt comparabile cu prețurile pe branduri de la noi, cu diferența că poți avea surpriza de a ți se face un discount în mod spontan, din inițiativa vânzătorului. Deschis până la miezul nopții. Dacă e seară și ești în zonă, poți să te oprești înainte de a intra în mall să admiri spectacolul fântânilor, la fiecare jumătate de oră. https://thedubaimall.com

Parcurile tematice

Riverland Dubai

Cobori din mașină într-un spațiu la care n-ai cum să te aștepți: Riverland Dubai, o zonă cu acces liber, o încântare în sine. Trecem prin zona europeană, plină de un farmec liniștit medieval. Străzi pietruite, case în stil Tudor, mici prăvălii și cafenele. Apoi spațiul se deschide și ai de ales între Legoland și Legoland Water Park, MOTIONGATE și Bollywood Parks. 36 km² de aventură!

MOTIONGATE

Hotel Transylvania

Având ca tematică lumea filmelor Hollywood, MOTIONGATE te întâmpină cu muzică Dixieland și cu o zonă comercială de suveniruri și articole purtând marca unor filme de mare popularitate. Poți, de exemplu, să cumperi o statuetă Oscar „pentru cel mai bun / cea mai bună… mamă, coleg, frate, șef, soție…”. În dreapta, se ridică nu departe Hotel Transylvania, o replică extrem de reușită a Castelului Bran, apoi Satul Ștrumfilor.

Motiongate dubai, Satul Ștrumfilor

Satul Ștrumfilor

În marele pavilion DreamWorks, spații dedicate filmelor „Shrake”, „Madagascar”, „How to Train Your Dragon” și Kung Fu Panda”. Decoruri în mărime naturală, personaje active, scenă și muzică din filme și două roller coastere memorabile. Nouă restaurante și un teatru cu 1.000 de locuri completează oferta de petrecere a unei zile memorabile.

Motion gate Dubai, Shrek

Shrek

Motion gate Dubai, pavilionul Dragonilor

Pavilionul Dragonilor

Motion gate Dubai, Madagascar

Madagascar

LEGOLAND Park este un spațiu al aventurii educative pentru copii între 2 și 12 ani. Cele 40 de trasee interactive și 15.000 de structuri construite din 60 milioane de piese LEGO au în centru aria Miniland – un Dubai reprodus la scară, din care nu lipsesc fântânile funcționale, cu dansul și muzica lor. Monumente istorice și arhitecturale ale Orientului sunt, de asemena, reproduse din sute de mii de piese, în sute de ore, de către zeci de oameni. În replică, LEGOLAND Water Park este despre bălăceală, la modul cel mai creativ.

LEGOLAND Park

LEGOLAND Park

Bollywood Parks este, evident, destinat iubitorilor și cunoscătorilor prolificei cinematografii indiene. Obiective de vizitat, spectacole muzicale și coregrafice de vizionat. www.dubaiparksandresorts.com/

Cantina de pe plajă

Dubai Food Festival, Sunset Beach

Dubai Food Festival, Sunset Beach

Dubai Food Festival se desfășoară în fiecare an în prima parte a lunii martie. Restaurantele care se înscriu în circuitul festivalului oferă degustări, bucătărie demonstrativă și interactivă, prețuri speciale de festival. Pe faleza de la Sunset Beach s-a întins o cantină cu rulote, cu găteli, cu iuțeli și cu arome, cu dulciuri misterioase și cu idei trăznite de business cu mâncare. Greu de decis la ce să fii atent mai întâi. La soarele care apune în golf sau la mâncarea care umple zarea de arome?

Ideea este să iei din toate câte puțin și să guști cât mai multe. Și să întrebi înainte de a gusta cam cât este de picant. Pentru că sunt preparate din multe colțuri ale lumii și s-ar putea să nu le știi pe toate. Ideea cea mai trăznită: Nitro-deserturi. Dulciurile și gustările erau tratate cu zăpadă azotică, așa încât pocneau și fumegau. Un succes absolut: toată lumea voia să-și facă selfie scoțând vălătuci din gură.

Weekend prelungit la Dubai – ZIUA III

Piața de aur și mirodenii

Weekend prelungit la Dubai

Am trecut cu barca peste Creek și am ajuns în inima orientală a orașului. Cu totul altă lume!

Dubai Souk, piața de aur

Dubai Souk, piața de aur

Am trecut pe lângă prăvăliile cu aur, în care bijuteriile sunt incredibil de mari și de elaborate. Peste toate, domnește într-o vitrină cel mai mare inel din lume, făcut din 64 kg de aur de 21 de carate, cu 5 kg de pietre prețioase. Și nu este singurul record mondial în materie de aur pe care l-a înregistrat Souk-ul (piața) din Dubai.

Dubai Souk, piața de mirodenii

Dubai Souk, piața de mirodenii. Ceaiuri aromate, șofran și bomboane în formă de pietricele.

Obiectivul nostru – piața de mirodenii. Cunoscute și necunoscute, aromate și colorate, pentru gătit, pentru ceaiuri și leacuri, pentru aromaterapie – se admiră, se miros, se gustă (dacă e cazul), se cumpără și se negociază pe îndelete. Dacă ai răbdare și talent, poți să cumperi cu 40%, poate chiar 30% din prețul cerut inițial. Dacă spui că vii din România, vei auzi deîndată câteva nume de fotbaliști, cel mai des, Hagi și Mutu. Ve fi întrebat: „Ce faci? Bine?” Și iată începutul unei negocieri reușite și a unei frumoase prietenii.

Muzeul orașului, Muzeul cafelei

Fortul Al Fahidi Dubai

Fortul Al Fahidi, cea mai veche construcție din oraș, datând din anul 1787, a devenit muzeul orașului în anul 1971, anul constiturii Emiratelor Arabe Unite. În 1995, i s-a adăugat o parte subterană în care sunt reproduse scene de viață din trecut. Personaje în mărime naturală sunt prezentate în diversele activități specifice vremii, în decorurile adecvate. Pe lângă elementele vizuale, sunetul evocă de cele mai multe ori acele pagini de vieți trecute: voci de copii recitând din Coran, un sunet de fierăstrău, un clinchet de borcane… Sunt anii grei în care pescuitul perlelor nu mai era rentabil și încă nu se descoperiseră zăcămintele de petrol. http://bit.ly/1Q6dyXl

Dubaiul vechi

Casă de oaspeți în Dubaiul vechi

Pe străzile înguste ale orașului vechi, soarele și umbra alternează. Curțile interioare găzduiesc restaurante sau sunt destinate, pur și simplu, odihnei. O casă de oaspeți îmi reține atenția ca o alternativă ispititoare pentru hotelul de cinci stele la care suntem noi cazați.

Muzeul cafelei

Muzeul cafelei este spațiul care găzduiește o colecție impresionantă de râșnițe și vase tipice, precum și un salon de servit cafeaua, cu o măsuță joasă și perne confiortabile. Dar călătorului îi stă bine cu drumul și cineva ne așteaptă cu prânzul…

Centrul Cultural Sheik Mohammed

Dunbai, Centrul Cultural Sheik Mohammed

De fapt, denumirea completă este Centrul pentru Înțelegere Culturală. E de mers cu mintea deschisă și de pus întrebări, orice fel de întrebări. „Nu există întrebare nepotrivită”, ne asigură gazda noastră, Fatayah. În timp ce noi suntem serviți cu un prânz tradițional, apoi cu o cafea aromată arăbească alături de care o curmală înlocuiește zahărul, Fatayah răspunde întrebărilor noastre despre logodnă și căsătorie, despre libertatea femeii în societatea islamică, despre originile și rostul portului tradițional. E tânără, are simțul umorului și ne înțelege curiozitatea. www.cultures.ae/

Dubai Frame – o poartă între două epoci

Dubai Frame

Dacă ai foarte mult curaj și nu ți-e frică de înălțime, poți să pășești pe pasarela de sticlă din podeaua galeriei. Sub picioarele tale, 145 de metri de gol.

Dubai Frame arată de departe ca o simplă ramă dreptunghiulară ce domină orașul. Cea mai mare ramă foto din lume, cum este numită de „The Guardian”, are 105 x 150 m. Aflată în imediata vecinitate a Parcului Zabeel, noua construcție a fost inaugurată în ianuarie 2018. Complexul este compus din două turnuri cu înălțimea de 150 m unite la bază de un corp orizontal și de o pasarelă de 93 m la nivelul superior. Latura de jos a dreptunghiului găzduiește la parter un muzeu al dezvoltării orașului.

Pe una din laturi, construcția încadrează clădirile și imaginile din Sheikh Zayed Road, care simbolizează orașul modern, pe când de partea cealaltă a Berwaz apar zonele istorice Deira, Umm Hurair și Karama, ce simbolizează Dubaiul vechi. Pe una dintre laturile verticale, urci cu liftul până în galeria de sus. De acolo, poți privi către est, Dubaiul nou, iar către vest, Dubaiul vechi. Și dacă ai foarte mult curaj și nu ți-e frică de înălțime, poți să pășești pe pasarela de sticlă din podeaua galeriei. Sub picioarele tale, 145 de metri de gol. www.thedubaiframe.com/

Cina la J.W. Marriott Marquis, în patru restaurante și un bar

J.W. Marriott Marquis, Dubai

Mai întâi, trebuie să spun că și aici am avut de trăit prima senzație tare. Când m-am trezit în camera mea de la etajul 54, m-am grăbit să trag draperiile și am înmărmurit. Fereastra care începea de la picioarele mele îmi expunea o bună bucată de planetă: cele două turnuri ale hotelului își aruncau umbrele peste autostrada cu opt benzi pe sens, până departe, înspre apele Golfului Arab de la orizont. Și eu, suspendată deasupra. Singurul regret din această călătorie rămâne faptul că n-am avut mai mult timp să mă bucur de luxul și confortul hotelului.

J.W. Marriott Marquis, Dubai

Începem ultima cină la restaurantul tailandez, unul dintre cele 16 restaurante din hotel. (Un restaurant la 100 de camere este o medie rezonabilă, hotelul având 1.608 camere în total.) Continuăm la cel indian în care avem prilejul să degustăm două vinuri dintr-o podgorie din India. Un Shiraz și un Sauvignon blanc, ambele demiseci, ambele tari, vinuri nobile, prețioase. Următoarea oprire – restaurantul peruan care, pe lângă preparatele delicioase, ne-a oferit privilegiul unei priveliști nocturne minunate, de pe terasă. Pentru desert, am urcat la etajul 68, la un restaurant italian.

J.W. Marriott Marquis, Dubai

Apoi, din barul de la etajul 71 și din punctul de observație de la etajul 72, am privit în ochii nopții calde de Dubai. În topul celor mai înalte hoteluri din lume, Marriott Marquis este pe locul doi. Recordul aparține unui alt hotel din Dubai, Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower aka (Gevora Hotel). And counting… Pentru că în Dubai se construiește în continuare într-un ritm impresionant și ceva îmi spune că, dintre clădirile acestea care acum etalează mustățile de fier-beton ale viitoarelor etaje, multe vor fi noi și noi recorduri mondiale absolute. Asta este slăbiciunea celor din Dubai! http://bit.ly/ObfyiL

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber