Avand un rol decisiv in formarea colagenului, vitamina C contribuie la vindecarea ranilor, intareste vasele de sange, tendoanele si tesuturile de legatura, contribuie la sanatatea gingiilor, a dintilor si a oaselor. Poate sustine intarirea sistemului imunitar, ajuta la mentinerea integritatii substantei intracelulare si activarea actiunii unor enzime, avand totodata o puternica actiune antitoxica si antiinfectioasa.
Tulburarile cauzate de lipsa vitaminei C apar mai frecvent in cursul iernii si primaverii din cauza alimentatiei deficitare in substante vitaminice si se manifesta prin indispozitie, incapacitate de a depune eforturi fizice si intelectuale, depresie, inapetenta, tendinta spre dispnee, dureri reumatice, paloarea si uscarea tegumentelor si deficiente secretorii ale intestinului.
Unde se gaseste? In legumele si fructele proaspete, varza, ridichi, conopida, rosii, spanac, fasole verde, agrise, capsuni, zmeura, lamai, portocale, pepene, cirese, piersici, etc.
Atentie: Dozele prea mari de vitamina C pot determina formarea calculilor de acid uric si oxalic, insa consumul unei cantitati mari de lichide anuleaza acest pericol.
Note utile
Doza zilnica recomandata: 60-100 mg