Violența în cuplu apare din adolescență! Care este situația în școlile de astăzi

Școala ar trebui să fie un mediu civilizat în care elevii să învețe și să se pregătească pentru viață. Cu toate acestea, lucrurile nu stau mereu așa, mai ales în pauzele dintre orele de studiu. Pauza este un prelej de recreere și socializare, însă nu de puține ori, între anumiți elevi se pot isca anumite dispute. De aici, până la violență, mai este un singur pas. Situația devine și mai tensionată când vine vorba despre o relație sentimentală între doi adolescenți. 

Adolescenții, martori la violență

Conform unui studiu recent, 2 din 3 adolescenți din România au declarat că au fost martori la o scenă de violență (verbală și/sau fizică) într-un cuplu de vârsta lor. Astăzi este Ziua Internațională pentru nonviolență în școli, iar cu această ocazie au fost publicate rezultatele unui studiu care cartografiază un aspect delicat și sensibil al vieții adolescenților în timpul liceului, și anume primele lor relații sentimentale. Astfel, această cercetare evidențiază informații despre ce anume ajută aceste relații să funcționeze, ce le distruge, și cum se raportează ei la violență (abuzuri fizice, emoționale, psihologice, sexuale, sau online).

Doi adolescenți din zece au recunoscut că au fost loviți într-o ceartă cu prietenul/prietena. Una din două fete și doi din cinci băieți spun c-au intervenit într-o astfel de situație de violență: i-au separat pe cei aflați în conflict. Cei mai mulți dintre cei care declară că nu au intervenit spun că nu au făcut-o pentru că că orice problemă se rezolvă în cuplu, iar conflictul nu îi privea: „cearta lor nu a mea', „lucrurile se rezolvă în familie' sau „e treaba lor'.

Abuzuri online

Când vine vorba despre relații de cuplu, 32% dintre fete și 28% din băieți recunosc că persoana cu care au fost sau sunt într-o relație le-a citit mesajele de pe telefon. Jumătate dintre ei au avut o reacție negativă, au fost dezamăgiți, s-au supărat pe persoana respectivă și/sau au discutat cu ea despre asta. 1/3 dintre fete și băieți au recunoscut că au verificat la rândul lor mesajele prietenului/prietenei, dar mai mult de 1/3 dintre cei care au făcut-o declară că aceștia nu au fost deranjați de încălcarea spațiului privat.

Cauze de despărțire în relațiile sentimentale dintre adolescenți

„Trădarea' este cauza principală a despărțirii cuplurilor adolescente. Mai mult de jumătate dintre adolescenți (fete și băieți) au declarat că nu ar putea trece peste infidelitate în relație, 32% dintre băieți și 42% dintre fete nu ar suporta minciuna. 13% dintre fete s-ar despărți în caz de violență fizică sau psihică.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citeşte şi:

Ce cred profesorii despre manualele digitale și cât de mult îi ajută la catedră

Cum alegi un profesor bun pentru copilul tău

Copiii cu note mici au mai puține șanse de reușită. Mit sau adevăr?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie