Cum alegi un profesor bun pentru copilul tău

Cum alegi un profesor bun pentru copilul tău

Educația pe care fiecare dintre noi o primim în copilărie, dar și pe perioada adolescenței și a tinereții reprezintă piatra de temelie pentru felul în care va decurge viața noastră de mai târziu. Un om educat va știi cum să se comporte în mod civilizat în societate, va fi știi să treacă peste greutățile și obstacolele vieții și nu în ultimul rând, va știi cum să relaționeze cu cei din jurul său și cum să facă alegeri corecte pentru viitorul său.

Nu degeaba există expresia „cei șapte ani de acasă', pentru că primii pași către o educație sănătoasă și corespunzătoare lumii în care trăim se fac încă din primii ani de viață. Astfel, primii mentori ai unui copil mic sunt chiar părinții lui, care îl învață cum să se descurce în fiecare zi, pornind de la lucrurile mărunte. Copilul învață de la părinte de la lucruri banale, până la cele mai elaborate, de la cum să mănânce sau să spele, până la cum să vorbească sau cum să scrie. Toate acestea constituie baza pentru ceea ce va învăța cel mic mai târziu în instituțiile de învățământ.

În funcție de ce alege părintele, copilul merge mai întâi la creșă, apoi la grădiță, după care urmează școala primară și cea gimnazială. Există și părinți care aleg să nu își mai înscrie copiii în primele două instituții și preferă să îi înscrie direct la școală, atunci când împlinesc 6 – 7 ani. În adolecență, copilul merge la liceu, apoi în cele din urmă își alege o faculate dacă dorește, ba chiar și studii postuniversitare (masterat, doctorat).

Cu toate acestea, o întrebare care circulă pe buzele unora care au devenit sceptici în privința calității educației din România, ar fi următoarea: „Care ai sunt valorile educației în lumea întreagă?'. De asemenea, ar fi interesant să aflăm și care sunt obiectivele după care se ghidează educatorii, învățătorii și profesorii din ziua de azi.

Cum ar trebui să fie un învățător sau un profesor bun?

  • Un om care alege să lucreze în învățământ ar trebui în primul rând să îi iubească pe cei mici și să aibă un anume har de a-i învăța. Astfel, un profesor care își adoră meseria și vine cu drag la școală în fiecare zi pentru a-i învăța pe cei mici lucruri noi cu siguranță va stârni curiozitate și interes în mințile celor mici, care sunt încă neșlefuite. O persoană care lucrează în sistemul de învățământ și vine la serviciu doar pentru a-și primi un salariu, va transmite această atitudine și copiilor. Aceștia pot fi din start mai dezinteresați de materia predată de un astfel de profesor și vor simți imediat o atitudine ostilă a acestuia.
  • Un profesor sau un învățător trebuie să cunoască foarte bine domeniul său de activitate și materia pe care o predă la școală. În acest fel, el va știi amănunte importante care îl vor ajuta să prezinte materia într-un mod mai aplicat. De asemenea, el va știi să răspundă corect la orice fel de întrebare pe care o va primi de la elevi. Mai mult, un profesor bine pregătit va reuși să facă performanță cu elevii lui și îi va pregăti pentru olimpiade și concursuri școlare.
  • Un profesor sau un învățător trebuie să fie și un bun pedagog. Nu doar materia care este predată la școală contează, ci și modalitatea în care aceasta este explicată. Ba chiar acest mic detaliu, aparent neînsemnat face o diferență notabilă în felul în care sunt percepuți profesorii în ochii elevilor. Astfel, un profesor sau un învățător care știe să se facă auzit și știe cun să le capteze atenția elevilor, determinându-i să înțeleagă din prima ceea ce se predă, poate fi numit un profesor bun și profesionist.
  • O altă calitate demnă de notat pe care ar trebuie să o aibă o persoană care lucrează în învățământul din ziua de astăzi este aceea de a fi o persoană echilibrată din punct de vedere emoțional și psihic. Astfel, un profesor bun trebuie să știe să facă diferența dintre o educație liberală și una autoritară. El trebuie să știe cum să îi determine să învețe pe copii prin metode moderne, fără a recurge la pedepse drastice. În plus, elevii trebuie să îl asculte din proprie inițiativă și din plăcere, și nu de frica notelor mici.
  • Nu în ultimul rând, un profesor, un învățător sau un educator ar trebui să fie și un bun psiholog. În acest fel, el va înțelege foarte ușor reacțiile și stările elevilor săi și va știi cum să le gestioneze. Dacă un profesor ar avea această calitate ar putea să îi ajute pe elevii săi și în anumite situații tensionate, când află că aceștia ar avea anumite probleme emoționale.

Prin urmare, dacă aveți copii, fiți foarte atenți la calitatea învățământului din instituțiile la care aceștia sunt înscriși. Poate aceste sfaturi vă vor ajuta să vă dați seama dacă profesorii copilului dumneavoastră își fac treaba așa cum ar trebui. Viitorul urmașilor voștri este și în mâinile voastre.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Copiii cu note mici au mai puține șanse de reușită. Mit sau adevăr?

Este bună competiția academică? Să-i împingem pe copii către olimpiade sau nu?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie