Copiii cu note mici au mai puține șanse de reușită. Mit sau adevăr?

copii în clasă

 

 copii in clasa

Notele nu reflectă succesul în viață

Cât de mult te-a influențat presiunea părinților asupra ta pentru notele mari de la școală și cât de mult din scenariul copilăriei tale se reflectă în așteptările pe care le ai acum de la copiii tăi?

Copiii care nu învață bine și iau note mici au mai puține șanse de succes în viață.

De ce?

  • Ei sunt adesea certați sau pedepsiți. Acest lucru le creează blocaje emoționale şi frici, care ar putea să îi țină blocați pentru mult timp. (Asta e valabil si pentru cei care sunt certați și pedepsiți deși iau note mari.)
  • Părinții lor nu se mândresc cu ei și nu se uită cu atât drag la ei. Astfel ei află despre sine ca nu sunt suficient de buni, nu sunt destul de “ok”, așa că nu doresc prea multe pentru ei; cred că nu merită.
  • Ei aud des că nu se vor descurca în viață.
  • Ei sunt comparați cu ceilalți. “Ceilalți” “pot”, “fac”, “iau note mai mari”, deci sunt mai buni. Astfel, ei învață de mici să se uite către ceilalți cu teamă și invidie, nu cu deschidere și admirație. Astfel, nu pot învăța de la alții și au dificultăți în a coopera.
  • Ei învață de timpuriu că dragostea se obține cu efort. Astfel, fie vor renunța la ideea că pot fi iubiți, fie se vor strădui mereu, prinși în efortul pentru a obține dragoste și apreciere.

Apreciază-l!

  • Unii copii care iau note mici, oricât ar fi de inteligenți, ajung sa creadă despre ei că nu pot mai mult. Copiii au nevoie de validare, iar ei nu o primesc, căci nu se încadrează în baremurile școlii și ale părinților. Așadar, își vor găsi activități și oportunități pe măsura a ceea ce cred despre ei înșiși.
  • De asemenea, nefiind validați și nesimțindu-se siguri ca sunt iubiți de părinții lor, ei cred despre sine că nu sunt valoroși. Și vor emana asta prin toți porii, poate toată viața. Atunci, cei din jur îi vor trata ca fiind lipsiți de valoare.
  • Copiii care iau note mici și sunt învinovățiti pentru asta vor purta povara vinovăției toata viața. Iar sentimentul vinovăției, pe lângă faptul că nu e ușor de dus, e și foarte perfid: vinovăția stârnită inițial pentru note (ca tehnică inconștientă de manipulare), devine vinovăția de a nu-și mulțumi părinții, de a nu se ridica la nivelul așteptărilor lor, apoi vinovăție față de toată lumea și chiar, daca tensiunea e mare, copilul (sau adultul de mai târziu) poate ajunge să se simtă vinovat… că există.

Deci, dragi părinți, aveți dreptate, “notele” influențează personalitatea copiilor și implicit disponibilitatea lor de a avea succes…

Vistiana Long

Psih. Vistiana Long

Citește și A învăța bine nu e totul! Care sunt suferințele copiilor cu note mari

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie