Valeriu Gheorghiță, anunț sumbru la doar o zi de la începerea școlii: „În rândul copiilor, va creşte numărul de cazuri de COVID-19”

Vacanța s-a terminat, perioada concediilor s-a încheiat, iar întreaga țară pare a fi intrat în valul IV al pandemiei de coronavirus mai repede decât ar fi anticipat specialiștii.

Îngrijorarea majoră a autorităților vine din faptul că numărul de persoane vaccinate este relativ mic, mai ales în rândul copiilor cu vârste peste 12 ani. Vaccinul ar putea reprezenta luminița de la capătul tunelului unde ne așteaptă o viață normală, fără reguli și restricții.

Valeriu Gheorghiță a făcut un anunț sumbru la o zi de la redeschiderea școlilor. Coordonatorul campaniei de vaccinare a tras un semnal de alarmă privind pericolul acestui val din pricina transmiterii cu repeziciune a tulpinei Delta, mai ales în rândul copiilor. Din ultimele estimări, procentul de vaccinare a acestora este extrem de mic la noi în țară comparativ cu alte state din Vestul Europei.

Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză. M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinaţi 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceştia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 şi 15 ani.

Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri în rândul copiilor va creşte, numărul de cazuri de COVID-19. De asemenea, va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică, inclusiv în Statele Unite', a declarat Valeriu Gheorghiță la o emisiune TV.

Medicul militar a scos în evidență faptul că vaccinarea este extrem de importantă pe lângă celelalte reguli de prevenție. De asemenea, deoarece varianta Delta aduce o nouă creștere a cazurilor, inclusiv un număr tot mai mare de cazuri pentru persoanele complet vaccinate, atenția s-a îndreptat către necesitatea unei alte doze de vaccin COVID-19.

„În momentul de față este discutat la nivelul Agenției Europene a medicamentului doza a treia doză de vaccin anti COVID. Vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite persoane. Adică cele imuno deprimate cum ar fi persoanele care au suferit un transplant sau cele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice sau cu tratament activ sau cei care suferă de infecția HIV, persoanele care fac terapii imunosupresoare vor avea indicație să facă 3 doze de vaccin.

Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale', a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri