Vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea oferi imunitate pentru întreaga viață

Un studiu efectuat recent în Statele Unite ale Americii a demonstrat că vaccinurile Pfizer și Moderna, bazate pe ARN mesager, ar putea oferi imunitate pe toată durata vieții, relatează New York Times.

Oamenii de știință de la Universitatea Washington din St. Louis afirmă într-un studiu publicat de revista „Nature' că indivizii care au fost vaccinați cu ambele doze de Pfizer/BioNTech sau Moderna ar putea să nu mai aibă nevoie de nici un rapel suplimentar pentru o perioadă de câțiva ani. Condițiaar fi ca virusul şi derivatele acestuia să nu evolueze foarte mult faţă de formele actuale, scrie sursa citată.

Totodată, persoanele care au fost fost bolnave de Covid-19 și mai târziu s-au vaccinat ar putea beneficia la rândul lor de imunitate pentru întreaga viață, conform unui alt studiu derulat în SUA.

Aceste descoperiri se adaugă dovezilor deja existente potrivit cărora tot mai mulți oameni care s-au imunizat cu vaccinurile ARNm ar putea să nu mai aibă nevoie de o a treia doză. Asta, cu condiția ca virusul și variantele lui să nu evolueze mai mult față de cele din prezent, ceea ce nu este însă garantat că nu se va întâmpla.

„Este un semn bun pentru cât durează imunitatea noastră din acest vaccin', a spus Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington și coordonator al echipei care a realizat studiul publicat de revista „Nature'.

Studiul nu a luat în considerare și vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Johnson & Johnson, însă dr. Ellebedy a precizat că se așteaptă ca imunitatea să fie mai mică decât cea generată de serurile ARNm.

Amestecarea vaccinurilor oferă o protecție puternică

Dr. Ellebedy și colegii lui au obținut aceste rezultate după ce au urmărit reacția imună a 14 persoane, între care opt care au trecut prin boală și au fost imunizate cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Cercetătorii au analizat probe luate din ganglionii limfatici la trei, patru, cinci, șapte și 15 săptămâni după prima doză de vaccin administrată.

Cercetătorii au constatat că, la 15 săptămâni după administrarea primei doze, centrul germinal era încă activ la toți cei 14 oameni și că numărul celulelor care au recunoscut coronavirusul nu a scăzut. „Faptul că reacțiile au continuat timp la aproape patru luni de la vaccinare este un semn foarte, foarte bun', a mai spus dr. Ellebedy.

De regulă, centrii germinali ating un vârf de activitate la una sau două săptămâni după imunizare, iar apoi activitatea acestora scade şi dispare în patru-şase săptămâni. Cei stimulați de vaccinurile cu ARNm continuă la acelaşi nivel timp de câteva luni și „nu înregistrează un declin la majoritatea oamenilor' inoculați.

Un alt studiu, derulat în Marea Britanie, a demonstrat că amestecarea serurilor oferă o protecție puternică. Astfel, o doză de AstraZeneca, urmată de o doză Pfizer sunt aproape la fel de puternice ca două doze de Pfizer. Dacă ordinea administrării este inversată, rezultatul este mai slab, dar tot este mai bun comparativ cu cel rezultat după două doze de AstraZeneca.

Un alt studiu, făcut în paralel, arată că o a treia doză de AstraZeneca, administrată la șase luni după cea de-a doua, sporește imunitatea inclusiv împotriva noilor variante de SARS-CoV-2.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri