Vaccinarea elevilor nu se mai face în școală

Vaccinarea elevilor

Vaccinarea elevilor

Vaccinarea a devenit un subiect preferat al părinților din parc. Chiar dacă au păreri contradictorii și se formează ad-hoc tabere de opinii, niciuna din vocile implicate nu refuză să asculte și părerea taberei opuse. Și pentru că vaccinarea elevilor nu se mai face în școală, s-a creat un nou curent de discuții…

Vaccinarea elevilor în școală îi ajuta și pe părinți

Era mult mai uşor să vaccinezi copiii într-un cadru organizat, spun unele voci. Pe de altă parte, în aceeași clasă există copii cu ani de naștere diferiți sau transferați de la alte instituții de învățământ prin repetenție. Asta înseamnă obligativitatea unei coordonări impecabile a procesului de triere a copiilor apți pentru vaccin.

În sistemul de învățământ românesc funcționează de ani de zile o prefăcătorie numită medicul sau asistenta. Privați de orice urmă de logistică (aparatură, ustensile, medicamente uzuale), aceste cadre medicale sunt o apariție morganatică pe culoarele școlii. Pentru că nu sunt niciodată de găsit când ai nevoie de ei, și dacă îi găsești ridică neputincioși din umeri. Nu au voie să pună diagnostice și mulți dintre ei au răsuflat ușurați de când vaccinarea elevilor nu se mai face în școala unde erau arondați.

Și de când nu mai au nici responsabilitatea vaccinurilor obligatorii, prezența asistentei, de cele mai multe ori insuficient pregătită din punct de vedere medical, este ușor de trecut cu vederea.

Pasă în careul medicilor de familie

Nu mai e un secret că rețeaua de medicină școlară a fost decimată și ținută în viață superficial în ultimii ani. Responsabilitatea vaccinării copiilor înscriși în instituțiile de învățământ le revine acum medicilor de familie. Care, ba nu au doze suficiente, ba trebuie să te mulezi după programul și programările din cabinetul unde-și desfășoară activitatea.

Părinții trebuie să știe că la vârsta de 7 ani copiii trebuie vaccinați cu o noua doză de RRO (vaccinul rujeolic, rubeolic, oreion);  între 6 și 8 ani cu VPI (vaccinul polio inactivat)  iar la 14 ani se face vaccinul Dt (diftero-tetanic pentru adulți).

Florentina Mușat

foto: 123rf

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre rujeolă și vaccinarea împotriva acestei boli

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie