Vacanța cu animalul de companie. 7 sfaturi pentru ca mascota familiei să se simtă bine în timpul voiajului

Vacanța cu animalul de companie, caine

Vacanța cu animalul de companie, caine

Vacanța cu animalul de companie poate să fie un chin și un eșec total. Răul de mașină, spaima, disconfortul dat de schimbarea mediului nu sunt obligatorii. Iată 7 idei de rezolvare a unor probleme ale prietenului necuvântător.

Vacanța cu animalul de companie.
1. Pregătiri de plecare

Animalele au o capacitate de adaptare decât noi, oamenii. Numai că trebuie să le fie îndeplinite câteva condiții. Pentru asta, mai întâi, gândește-te să aibă valiza lui în care să-i pui ce-i trebuie. „În plus, trebuie să ai în atenție tot ceea ce privește nevoile câinelui sau pisicii tale. Hrana, apa, călătoria în condiții sigure și confortabile, toaletarea și protecția față de boli și paraziți', precizează María Angeles Toscano, veterinară la Royal Canin.

Așadar, asigură-te că ultima vaccinare polivalentă este, încă, valabilă. Să fie proaspăt deparazitat și să aibă la el mijloacele de protecție specifice. Nu uita acasă peria pentru blană și bețișoarele de urechi. Discută cu medicul veterinar să-ți recomande un medicament sau un remediu natural împotriva răului de mașină. Tot el îți va indica modul de administrare și dozajul.

Vacanța cu animalul de companie.
2. Fiecare cu valiza lui!

Valijoara animalului trebuie să fie pusă deasupra, cât mai la îndemână, în rând cu cea a bebelușului. Nevoile lor sunt mai presante decât ale noastre.

În primul rând, animalul trebuie să aibă un carnet medical de la veterinar. Vaccinările și istoricul medical trebuie să fie completate la zi. Dacă animalul are o afecțiune cronică, aceasta trebuie bine documentată. Poate că un veterinar care nu-l cunoaște va trebui să se informeze.

Hrana obișnuită trebuie să facă parte din bagaj. Să fie într-o cantitate suficientă pentru drum și pentru prima masă după sosirea la destinație. Mai ales dacă nu știm dinainte ce magazine vom găsi pe drum sau la destinație.

Eventual, vasele pentru mâncare și apă nu le pune în valiză pentru că le vei folosi pe drum. Litiera pisicii să fie curată și cu nisipul complet înlocuit.

Vacanța cu animalul de companie.
3. Dacă drumul va fi lung…

„În primul rând, trebuie să ținem cont dacă animalul este obișnuit cu mașina', atrage atenția Dr. Toscano. „Dacă nu, ar trebui ca, în zilele premergătoare, să facem drumuri din ce în ce mai lungi cu animalul în mașină. Vom vedea cum se coportă, dacă are rău de mașină, iar el va începe să se obișnuiască cu drumul.'

De asemenea, veterinara pune accent pe felul în care urcăm câinele sau pisica în mașină, astfel încât să nu-l speriem. Locul rezervat în mașină este important. Preferabil ar fi să nu stea în față, este periculos pentru toată lumea, mai ales pentru șofer. „Trebuie să-i rezervăm un loc lângă fereastră, dar cu ușa blocată. Geamul să fie deschis atât cât să poată respira în voie și să nu sufere de căldură', precizează veterinara.

Dacă este vorba despre un câine mare care are rezervat compartimentul din spate al amșinii, trebuie despărțit de restul habitaclului cu un grilaj temeinic. Altfel, i-ar putea veni ideea să umble prin toată mașina, ceea ce creează multă nesiguranță la drum.

Dacă este un cățel de talie mică, un transportator ar fi ideal. Acesta se așază orientat transversal, pe podea, în spatele scaunelor din față. Un transportator se poate dovedi util, de asemenea, în autobuz sau în avion. Atenție, însă, în cazul avionului! Companiile aviatice pun anumite condiții tehnice pentru a accepta animalele în transportator.

Dacă este un drum lung, la fiecare două sau trei ore se impune câte o oprire. Este utilă pentru șofer și pasageri, dar și pentru animal. În această pauză, animalul va bea apă, va mânca și își va face necesitățile.

„Dacă animalul are rău de mașină, este preferabil să nu mănânce imediat înainte de drum și să nu bea foarte multă apă', spune medicul veterinar María Angeles Toscano. „Și, foarte important: animalul nu trebuie să rămână în mașina oprită, pentru că se va supraîncălzi', adaugă ea.

Vacanța cu animalul de companie.
4. În caz de stres și dezorientare

În special pisicile pot fi stresate de călătorie. Deplasarea, vibrațiile și zgomotul mașinii le pot stresa îngrozitor. Stresul se va manifesta clar, fără urmă de dubiu. Brusc, îi va cădea mult păr. Va defeca sau va urina unde se nimerește, împotriva obiceiului. Va mânca fie mai mult, fie mai puțin ca de obicei.

Medicul veterinar de la Royal Canin recomandă hrană bogată nutritiv dar ușor de digerat. De asemenea, la sfatul medicului curant, se pot administra unele produse farmaceutice antistres, în doze bine controlate.

Trebuie observat ce le liniștește. Unele pisici preferă să vadă ce se întâmplă. Atunci, transportatorul va fi ținut astfel încât să poată privi pe geam. Iar geamul se poate deschide puțin, așa încât să-i vină un curent de aer liniștitor.

Vacanța cu animalul de companie.
5. Când temperatura e ridicată și solul frige

„Pe timp de caniculă, trebuie să ne asigurăm că animalul bea suficient. Trebuie să aibă mereu apă proaspătă la dispoziție, inclusiv pe timpul nopții', avertizează Dr. Toscano. „Dacă avem de umblat, animalul trebuie să aibă propria sticlă cu apă și vasul de băut la îndemână', precizează ea.

Animalul poate suferi mai mult decât omul din cauza căldurii excesive. Ne dăm seama că s-a supraîncălzit după anumite semne. „Simptomele pot fi: salivația excesivă, tremurul muscular, pierderea forței și apatia, respirația accelerată sau colorarea albăstrie a gingiilor', explică Dr. Toscano. Dacă deja au apărut aceste simptome, este nevoie de ajutorul unui veterinar.

De asemenea, la fel ca și oamenii, animalele pot suferi insolații. Acestea sunt urmate de simptome asemănătoare cu cele de mai sus. În plus, animalul poate să prezinte dezechilibru și vărsături. Cu siguranță, în faza aceasta, are și mari dureri de cap. Iarăși, este nevoie de un medic care să prescrie corect un tratament.

Dar putem evita situația dacă avem grijă să ținem animalul la umbră și să-l protejăm așa cum ne protejăm pe noi. Câinii sunt capabili să înțeleagă și să accepte ceva pe cap, ba chiar și ochelari de soare.

Pentru a nu suferi arsuri la picioare, trebuie să limităm mersul pe nisipul sau pe asfaltul încins. Trebuie să-l lăsăm să intre în apă, dacă dorește.

Vacanța cu animalul de companie.
6. Masa în aer liber

„Este important să menținem alimentația obișnuită a animalului. Schimbările bruște pot duce la tulburări digestive', avertizează Dr. Toscano.

„De asemenea, trebuie să ținem cont de activitatea din zilele de vacanță. Probabil că animalul va avea mai multă libertate și va mai mult exercițiu fizic ca de obicei. Mai ales în cazul câinilor. Dar și al pisicilor dacă sunt lăsate să umble libere.

În acest caz, va trebui să înțelegem de ce îi trebuie maui multă mâncare și să nu ne temem că se va îngrășa. Suplimentele energetice pot să înlocuiască porția suplimentară din hrana obișnuită. Și, foarte important, animalul va trebui să se și hidrateze suplimentar.'

7. Dacă animalul de companie nu te însoțește în vacanță

Cu pisicile nu este o problemă foarte mare. Pisica stă singură. Este important ca cineva să vină de două ori pe zi, cu următoarele sarcini:

  • Să-i pună mâncare, după ce a aruncat resturile și a spălat vasul.
  • Să-i schimba apa, spălându-i vasul. Este vital să aibă apă suficientă!
  • Să-i curețe și să-i completeze nisipul. E suficient o dată pe zi, preferabil dimineața.
  • Să observe puțin starea și comportamentul pisicii. Să vadă dacă a mâncat și a băut suficient, dacă nu este apatică sau agitată. Să vadă dacă în litieră există dovada că a urinat și a defecat în cantități rezonabile și dacă nu a avut scaun moale.

Dacă ceva pare a fi în neregulă, trebuie cerut telefonic sfatul veterinarului. Iar dacă, descriind simptomele, medicul cere să vadă pisica, atunci trebuie fi dusă la medic. Pentru asta, trebuie să fie lăsat la îndemână transportatorul.

În cazul câinelui, acesta nu poate fi lăsat singur în casă toată ziua și toată noaptea. Suferă prea mult. Ideal ar fi să rămână cineva cunoscut în casă cu el și să-și continue programul obișnuit.

Dar există și varianta pensiunii. Există locuri dotate special și cu personal calificat. Este bine să vizitezi ]nainte locul și să fii sigur că îl lași în cele mai bune condiții. Este important să fie un loc curat, îngrijit, și să aibă suficient spațiu de mișcare.

Mihaela Serea
Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber