Unora le place singuratatea

In lume, milioane de femei sunt singure – celibatare sau nu. Pe termen lung, singuratatea este frustranta. Pe termen scurt insa, ea poate fi benefica, deoarece iti ofera momente de relaxare sau maxima creativitate.

Singura de nevoie…
Cand este impusa, singuratatea e resimtita intotdeauna ca o povara. Ea apare in cazul despartirilor, in perioada dintre doua relatii, atunci cand sotul ori prietenul a plecat sa lucreze in strainatate sau a obtinut o bursa de studii in alta tara.
O data cu singuratatea apar si sentimentele de frustrare, tensiune, iritabilitate, tristete, furie, la care se adauga scaderea increderii in sine, speranta oscilanta si culpabilitate (in cazul unei rupturi). Daca vreme indelungata simti ca nici un barbat nu te intereseaza, apare neincrederea in capacitatea ta de a mentine relatii, dublata de o imagine de sine oscilanta.
Sentimentele resimtite sunt negative, fiindca tu nu vrei sa fii singura, insa te confrunti cu problema asta din motive pe care le crezi independente de vointa ta.

Daca partenerul este plecat in strainatate sau in alt oras, sa lucreze ori sa invete, amandoi trebuie sa faceti eforturi considerabile pentru a mentine relatia. Cu cat sentimentele tale negative cauzate de despartire sunt mai puternice, cu atat ele vorbesc mai clar despre intensitatea dorintei tale de a mentine legatura afectiva cu el.
Daca tu ai luat decizia sa te desparti, sentimentele descrise ti se potrivesc doar partial. Poti sa simti frustrare, fiindca ai pierdut siguranta apartenentei la un cuplu, si tristete. Ultima poate fi cauzata de faptul ca ai investit sentimente si timp intr-o relatie cu o persoana care nu-ti este compatibila.

In cazul in care partenerul a pus capat relatiei, poti sa te consideri vinovata de faptul ca aceasta s-a destramat. Uneori, speranta ca lucrurile sa revina la faza anterioara despartirii este mai intensa, alteori – mai palida.
Daca nu intalnesti un barbat care sa iti placa si sa fie compatibil cu tine, cu timpul poti sa-ti pierzi increderea in fortele proprii, in capacitatea ta de a te implica in relatii.
Gandeste-te totusi daca nu cumva ai fost cam indecisa si prea retrasa, asa incat ocaziile de a intalni barbati au fost prea putine.

… sau de voie
In acest caz, sentimentele traite sunt cele obisnuite, situatia nu difera cu nimic de cea fireasca. Acest lucru se intampla numai atunci cand vrei cu adevarat sa fii singura si nu o spui doar ca sa te aperi de intrebarile indiscrete ale celor din jur sau din alte motive.
Aceste motive ascunse ar putea fi: dorinta de a te proteja de relatiile sentimentale pe care le consideri generatoare de nefericire, o imagine negativa despre tine, lipsa de incredere in parteneri etc. In aceste situatii, singuratatea este un mod de aparare, nu o optiune libera; de aceea, ea poate genera sentimente perturbatoare.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie