Un nou scandal la Teatrul Național București

Teatrul Național București este implicat într-un nou scandal. După ce directorul interimar al instituției, Mircea Rusu, a refuzat proiectarea steagului Ucrainei pe clădire, din motive de neimplicare politică, o publicație acuzată de propagandă extremistă a fost distribuită în timpul unui spectacol marca Dan Puric, găzduit de Teatrul Național, de Ziua Mondială a Teatrului.

Nu cu puțin timp în urmă, Mircea Rusu, actualul director interimar al Teatrului Național București, a avut un schimb de replici dur cu Mihai Călin, unul dintre actorii teatrului, pornind de la neimplicarea instituției în campanii de susținere a Ucrainei. La acea vreme, conducerea instituției preciza că nu dorește implicarea politică a acesteia.

Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, în Sala Studio, cu ocazia show-ului susținut de Dan Puric, a fost distribuită o publicație acuzată de propagandă extremistă, fără acceptul conducerii teatrului, susține Mircea Rusu.

Acesta a transmis și un comunicat de presă în care susține delimitarea de acest gest:

„Mă numesc Mircea Rusu. Sunt actor al TNB de peste 32 de ani. Nu am făcut parte din niciun partid, din nicio organizație sau serviciu politic! N-am simpatii față de nicio grupare, de niciun fel! Nu susțin niciun stat sau organizație care nu-s de partea intereselor nației mele! Nu sunt altceva decât un partizan al României! Tatăl meu m-a crescut într-un spirit anticomunist evident. Bunicul meu patern, notar în Săcele, a fost șef adjunct al PNȚ Brașov! Nu sunt pro Putin! Dimpotrivă! Știu foarte bine ce au făcut rușii de 200 de ani în țara noastră!'

Actorii din Teatrul Național București reacționează

Actorul István Téglás a postat un mesaj în care cere demisia actualei conduceri: „Cer demisia conducerii Teatrului Național ca actor angajat, această echipă nu mă reprezintă!' Mihai Călin a precizat că „mă alătur colegului István Téglás. Eu mă refer, însă, la directorul general interimar M. Rusu.'

Marius Manole a postat, și el, un mesaj mai amplu în care găsește justificări actualei conduceri, însă ridică un semn de întrebare în toată această poveste: „Faptul ca ministrul nu a luat decizia să-l demită pe Mircea Rusu mi se pare foarte corect. Punem cazul în care eu care vreau să-i fac un rău directorului, intru în teatru și pun foile alea pe scaun. E posibil? E. Ce nu înțeleg e de ce directorul care era de față nu a fost curios să vadă ce citește o sală de 500 de locuri. Asta mi se pare o întrebare de pus. Repet, n-am niciun interes. După perioada în care ne-am opus lui Caramitru, cu care ne-am certat doar pe activitatea artistică a teatrului, nu mă mai interesează lumea teatrală din România. Încerc să fac ce pot mai bine pe scenă.'

Și actrița Ada Galeș a reacționat vehement:

„Unde suntem și cum e posibil să acceptăm asta, mințindu-ne că vrem să ne fie călduț și că ne interesează doar teatrul'? Care teatru? Cărui teatru suntem tributari? Că eu am învățat despre unul în care oamenii își riscau viața ca să le strecoare altor oameni mesaje despre libertate și democrație și dreptate. Dacă această conferință' a lui Dan Puric este despre teatru sau poate fi numită teatru, atunci eu nu sunt actriță'.

Ministerul Culturii anunță o anchetă

Între timp, Ministerul Culturii anunță o anchetă cu privire la distribuirea respectivei publicații. „Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiu de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagantă unor interese străine României', a scris Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu pe pagina sa de Facebook.

Mircea Rusu scandalSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 6

Foto: Facebook

Citește și: Will Smith îi cere scuze lui Chris Rock pentru gestul său

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri