Psihologii avertizează: un copil neînțeles devine un adolescent prins în capcana adicțiilor

Perioada adolescenţei nu este ușoară nici pentru părinte, nici pentru tânărul care experimentează schimbarea pe toate planurile. Adolescenţa este o periodă încărcată de provocări și un drum ce influenţează major restul vieţii unui om. Se spune de multe ori că, așa cum am pornit pe acest drum, la fel vom continua.

Specialiștii spun că dacă adolescenții au parte de suport emoţional, empatie și înţelegere, le va fi ușor să se adapteze în viață. Dar dacă nu, căile alăturate îi pot ademeni în capcana adicţiilor, din care cu greu se mai poate ieși.

Despre această perioadă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă, ne oferă detalii psihologul Simona Bălan, având experienţă în lucrul cu copii și adolescenţi:

„Adolescența are o semnificație aparte și influențează puternic dezvoltarea persoanei. Într-adevăr, apar modificări pe planuri multiple, care uneori pot fi greu de gestionat, însă aceste modificări conduc în final la conturarea personalității și caracterului persoanei. Acum adolescenții sunt preocupati de dezvoltarea relațiilor sociale, a celor intime și de dobândirea independenței față de părinți, atât fizice, cât și emoționale. Tot acum încep să se contureze valorile personale și unele planuri de viitor. În această perioadă atât de tumultuoasă, unii dintre adolescenți se pot simți copleșiți de cerințele care vin din partea părinților, a grupului de prieteni și a profesorilor. La acestea se adaugă și cerințele și nevoile personale, care pun și mai multă presiune asupra adolescentului și îi testează abilitățile de gestionare. Instabilitatea emoțională și reactivitatea crescută care caracterizează  această perioadă pot produce dezechilibre în relațiile sociale și pot afecta stima de sine a adolescentului, întrucât acesta nu are suficient dezvoltate abilitățile de comunicare și rezolvare a conflictelor interne și externe.

El poate ajunge să se simtă neînțeles, criticat și ignorat și ulterior există riscul să dezvolte simptome de anxietate, depresie, poate avea chiar gânduri suicidare și poate ajunge să se angajeze în comportamente disfuncționale: agresivitate fizică și verbală, autoagresivitate, furt, consum de substanțe, acte de teribilism, etc.

Ce îi lipsește adolescentului?

Sentimentul că este înțeles, acceptat, sprijinit și iubit necondiționat. E important să îi oferim posibilitatea de a-și comunica nevoile, frustrările și de a-și exprima emoțiile. Ajutorul nostru poate consta în dezvoltarea acelor abilități care să îl ajute să comunice eficient, să își gestioneze emoțiile și să facă față conflictelor, toate acestea cu scopul de a-și forma identitatea, a-și dobândi independența și a dezvolta relații sănătoase cu cei din jur.', după cum precizează psihologul Simona Bălan pentru Revista Avantaje.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Mai ții minte cum se joacă Flori, Fete sau Băieți?

Dependența de internet la copii: nu mănâncă și nu dorm de dragul de a fi on line

3 expresii care îi fac rău copilului. Nu ar trebui să le folosești în prezența lui!

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie