Un accident stupid transformat intr-o sansa de a evolua
„Iata o provocare: sa-mi spun povestea vietii in cateva randuri. In cazul meu, in urma cu douazeci de ani, dupa ce absolvisem liceul de aviatie, ma hotarasem ca vreau sa salvez planeta si vroiam sa devin student la Ingineria Mediului. Numai ca, nu-i asa, surprizele fac parte din viata si Universul complota pentru mine in alt mod decat ma asteptam. Un accident prostesc la scaldat, o saritura nereusita in apa, soldata cu fractura coloanei vertebrale, cu multe luni petrecute in pat si (incepand de atunci) intr-un scaun rulant. Au urmat ani lungi, cumpliti, de incercari de recuperare neuromotorie, izolare, depresie, revolta si intr-un final, acceptarea: aveam sa-mi petrec restul zilelor folosind la deplasare un alt mijloc decat propriile picioare. |
Psiholog pentru Motivation
Viata se intorsese cu 180 de grade, intorcandu-mi spatele, credeam, la 18 ani. Acum insa, privesc acel accident ca pe o sansa de a evolua ca om, caci m-a invatat ca exista un moment in care trebuie sa alegi. Ca noi, de la copii pana la adulti, avem nevoie de provocari, lipsuri, nevoi pentru a fi mai buni. Am ales atunci sa-mi continui viata si sa obtin cat mai mult posibil de la ea si, dincolo de greutatile firesti si de exersarea tolerantei la diverse frustrari, am ales sa merg mai departe.
Aveam dintotdeauna o pasiune pentru lecturi „umaniste, istorie, filosofie, religie si mai ales lucrari de psihologie, astfel ca a fost usor sa ma decid ca vreau sa devin psihoterapeut si acum stiu ca nu am gresit.
Am urmat initial cursuri de informatica la Societatea Handicapatilor Locomotor din Romania, ajungand vicepresedinte si redactor la revista Invingatorul, reincepusem sa ies din casa si am gasit un post de profesor de informatica la liceul din satul unde avusesem accidentul „nautic si la care mama a fost secretara 30 de ani.
Trebuia sa-mi pot plati Facultatea de Psihologie si in plus, am putut si sa infiintez o asociatie umanitara, Impreuna 2002, reusind sa oferim tinerilor cu dizabilitati, care traiau izolati in casele lor, sansa de a merge in excursii si tabere, la spectacole si concerte. Dupa terminarea Facultatii de Psihologie si luarea examenului de titularizare in invatamant, m-am (re)alaturat marii familii a Fundatiei Motivation, ca psiholog al tinerilor cu dizabilitati locomotorii, oferind consiliere atat pentru ei cat si pentru parinti.
Lucian Negoita participa anual la maratonul de inot de la Brasov |
„Sotia mea imi opfera sansa la echilibru.” |
Consiliere gratuita
In 2007, dupa absolvirea Masterului in Psihoterapie cognitiv-comportamentala, prilej cu care am cunoscut-o si pe Cristina, sotia mea, mi-am obtinut atestatul de psihoterapeut din partea Colegiului Psihologilor, fiind prima persoana cu dizabilitate locomotorie din Romania cu aceasta specializare.
Anul trecut ne-am decis impreuna cu sotia mea si cu o alta familie de prieteni psihologi sa mai facem un pas pentru a oferi ajutor specializat: am infiintat Centrul Psihoarmonie, unde facem psihoterapie pentru copii, adolescenti sau adulti, psihoterapie de cuplu si de familie, consiliere psihologica, workshop-uri de dezvoltare personala si am decis, ca un model de implicare sociala, sa oferim servicii de psihoterapie gratuite tinerilor cu dizabilitati si familiilor acestora.
Fiindca iubesc enorm ceea ce fac, nu ma opresc aici, continui sa ma specializez in ultimele tendinte din psihoterapie: metodele din terapiile scurte centrate pe solutie, analiza tranzactionala, NLP sau terapie strategica. Incerc sa contruiesc si sa ma pliez pe specificul fiecarui om cu care lucrez, cuplu sau familie.
Impreuna cu prietenii sai de la Fundatia Motivation |
Adrian Ciltan
Foto: arhiva personala