UE cere punerea în carantină a animalelor de companie ale celor infectați și a persoanelor de contact ale acestora pentru a preveni ca variola maimuțelor să devină endemică

Persoanele infectate cu variola maimuțelor ar trebui să evite contactul cu alte persoane până când pustulele cu care se manifestă boala se usucă și crustele cad, moment în care nu mai pot transmite virusul.

Dar la fel și animalele lor de companie, mamifere, ar trebui puse în carantină pentru a preveni lanțurile de transmitere între animalele care ajung la fauna sălbatică, scenariu care ar putea face acest agent patogen „endemic în Europa'.

Acesta este avertismentul pe care Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) l-a lansat luni, 23 mai, într-un raport de risc privind focarul de variola maimuțelor de care suferă continentul și care afectează deja peste o sută de persoane, între cazuri confirmate și suspecte, în zeci de țări.

„Există un risc potențial de transmitere de la oameni la animale, așa că este necesară o colaborare strânsă între autoritățile sanitare și cele veterinare, lucrând dintr-o perspectivă globală de sănătate pentru a îngriji animalele de companie expuse', se arată în document, scrie El Pais.

Acest lucru evidențiază că cel mai mare risc apare la rozătoarele domestice, cum ar fi hamsterii și diferitele tipuri de șobolani, și că acest salt, deși foarte puțin probabil, „poate determina ca virusul să se instaleze în fauna sălbatică europeană și să transforme variola maimuțelor într-o boală zoonotică endemică'. Se știe că rozătoarele sunt un rezervor proeminent al acestui virus în Africa.

ECDC recomandă să se ia măsuri pentru ca toate animalele de companie mamifere care au fost în contact cu cazurile pozitive și contactele lor apropiate „să fie puse în carantină și testate'. La rândul lor, „rozătoarele ar trebui ideal izolate în spații monitorizate' cu control al fluxului de aer și care să le asigure bunăstarea, precum laboratoare, spații guvernamentale, canisa sau unități organizatorice de protecție a animalelor. Acolo ele trebuie să fie supuse testelor PCR înainte de sfârșitul carantinei, în timp ce „eutanasierea ar trebui luată în considerare doar atunci când nu este posibilă' aplicarea acestor măsuri.

„Alte specii de mamifere pot intra în carantină acasă dacă condițiile de bunăstare o permit (cum ar fi ieșirea în spații împrejmuite în cazul câinilor și accesul la serviciile veterinare)', evitând vizitele terților și ieșirea animalelor din locuințe și spații închise.

ECDC recomandă guvernelor să sporească eforturile în identificarea, notificarea și urmărirea contactelor a cazurilor umane emergente în zilele următoare, când se așteaptă ca diagnosticele să continue.

„Țările trebuie să actualizeze mecanismele de urmărire a contactelor, capacitatea de diagnosticare a ortopoxvirusului și să revizuiască disponibilitatea vaccinurilor, antiviralelor și a echipamentelor de protecție pentru profesioniștii din domeniul sănătății', mai scrie în document, potrivit sursei mai sus menționate.

Experții agenției consideră „mai mare' riscul ca acest virus să se răspândească în continuare în zilele noastre „între persoanele cu parteneri sexuali multipli', deși reduce riscul pentru sănătatea lor la „moderat', deoarece marea majoritate a cazurilor diagnosticate până acum au dezvoltat „simptome ușoare'. Pentru restul populației, ECDC consideră că riscul este „scăzut'.

În ciuda severității scăzute a cazurilor diagnosticate, agenția avertizează că unele grupuri de populație precum „copiii mici, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate' pot dezvolta forme „mai grave' ale bolii. În cazul în care persoana infectată locuiește cu alții, experții recomandă să stea într-o cameră separată și să evite să împartă băile nedezinfectate și hainele nespălate precum prosoape și cearșafuri, deoarece secrețiile care ies din pustule și vezicule sunt foarte contagioase.

Raportul nu recomandă în mod explicit ca contactele apropiate ale pozitivelor să se izoleze, dar ar trebui „monitorizați timp de 21 de zile după expunere pentru posibila dezvoltare a simptomelor'.

Peste o sută de oameni din Europa au fost diagnosticați cu variola maimuțelor în focarul actual. Spania a crescut numărul de pozitivi la 36, ​​încă șase, și studiază cincizeci de suspecți. Regatul Unit, la rândul său, a raportat 36 de pacienți noi, până la 57, în timp ce Portugalia adaugă deja 37 după ce a notificat 14.

Aceste trei țări reprezintă mai mult de 90% din cazurile cunoscute până acum, deși înregistrările includ deja Belgia, Țările de Jos, Germania, Franța, Danemarca, Austria, Elveția și Suedia. În afara Europei, Canada este țara cu cele mai multe cazuri, peste douăzeci, deși există și în Statele Unite, Israel, Australia și Argentina.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri