Tu gandesti obiectiv?

Uneori, lucrurile nu decurg asa cum te astepti sau constati cu surprindere ca aveai o parere gresita despre o persoana sau un eveniment.

GANDIREA PREPONDERENT SUBIECTIVA
Iti poate crea tot felul de probleme: imposibilitatea de a lua decizii corecte, de a-ti forma opinii realiste cu privire la evenimentele la care iei parte sau la modul in care vor evolua ele in viitor.
In plus, daca nu gandesti obiectiv, nu poti stabili relatii autentice cu ceilalti, intampini dificultati in comunicarea cu acestia etc. Daca aceste dificultati survin rareori, te descurci binisor in situatiile prin care treci; daca apar deseori, e de dorit sa afli cum poti evita unele greseli frecvente in modul de a gandi, de a te intelege pe tine, pe cei din jur si evenimentele pe care le traiesti.
 
GANDESTI PENTRU ALTUL
E comod sa gandesti in locul altuia, pentru ca faci un efort mai mic, presupunand ca stii deja ce crede sau ce motive are sa actioneze intr-un anume fel. Din pacate, acest mod de a se raporta la cei din jur a devenit un obicei pentru unii oameni. Atitudinea lor dovedeste prea putin respect pentru ceilalti.
Dorina (33 de ani) avea mereu probleme cu prietenul ei, fiindca acesta stabilea programul lor comun fara sa o intrebe, bazandu-se in general pe presupuneri (ei nu-i place sa mearga la teatru etc.). Dorina se straduieste sa-l faca sa renunte la aceasta atitudine care o deranjeaza foarte mult.
Ce faci daca cei din anturaj gandesc in locul tau? In nici un caz nu accepta sa-ti spuna altul (pe baza de supozitii) ce gandesti, ce crezi despre o situatie etc., ci afirma-ti clar punctul de vedere. Ce sa faci ca sa nu procedezi la fel. Respecta-i pe cei din jur si cere-le opinia asupra subiectului care te intereseaza.
 
GENERALIZAREA
In constatari "intelepte" precum "toti copiii sunt neastamparati", "barbatilor le place fotbalul si berea" etc. un grup este tratat ca un tot unitar. Problema este ca un grup e alcatuit din persoane atat de diferite, incat este imposibila stabilirea unor trasaturi comune pentru toti.
De aceea, e bine sa te referi numai la unele sau la majoritatea persoanelor din grup. Printr-o exprimare mai atenta, vei deveni mai toleranta si vei gandi realist. Ce faci daca auzi pe cineva spunand "perle" ca cele de mai sus? Atrage-i atentia, cu tact, ca formularea este prea generala ca sa poata fi valabila. Ce sa faci ca sa nu procedezi la fel. Gandeste-te la complexitatea realitatii si apeleaza la o exprimare care sa ia in considerare si detaliile.
 
CONCLUZII PRIPITE
Ti s-a intamplat, probabil, sa deduci rapid ceva bazandu-te pe anumite informatii, iar ulterior s-a dovedit ca ai tras o concluzie gresita.
Eroarea a aparut fiindca ai avut prea putine informatii la indemana si te-ai grabit sa-ti formezi o parere. De exemplu, daca iti vezi partenerul pe strada in compania unei tinere atragatoare, nu te grabi sa crezi ca te tradeaza. Poate ca este o simpla colega de serviciu.
Ce faci daca partenerul de discutie este interesat numai de concluzii? Orienteaza conversatia astfel, incat sa-i dai mai multe informatii ori sa-i arati si alte variante de concluzii care se desprind din aceleasi premise.
Ce sa faci ca sa nu procedezi la fel. Incearca sa afli cat mai multe informatii despre problema discutata si nu te grabi sa spui prima idee care-ti vine in minte, chiar daca anturajul te incita la asta. Ia in calcul toate posibilitatile existente.
 
INVAZIA PROPRIILOR DORINTE
Ti-ai dorit vreodata atat de mult un lucru incat sa te autoconvingi ca acesta va exista cu adevarat, ignorand cu buna stiinta datele si rationamentele care iti demonstrau contrariul? Evident ca ti s-a intamplat sa te minti singura si ca totul s-a terminat altfel decat iti doreai.
Ramona: "Aveam 20 de ani cand l-am cunoscut pe Teo, o fire mai inchisa si suspicioasa. Fata de mine se comporta ca si cum am fi fost doar amici, insa eu imi doream mai mult de la relatia noastra. Tot timpul am sperat ca se va schimba, pentru ca mi-am dorit atat de mult sa ramanem impreuna… Insa acum, la 26 de ani, stiu ca m-am amagit. Am pierdut atat timp si nimic nu a fost asa cum am sperat."
Ce faci daca cei din anturaj gandesc astfel? Arata-le ca exista si alte abordari ale problemei si, mai ales, informatii rezonabile, rationale, pe care se pot baza. Ce sa faci ca sa nu procedezi la fel. Fii atenta cum decurge rationamentul tau si pune in balanta dorintele tale, pe de-o parte, iar pe de alta, informatiile obiective pe care le poti lua in calcul pentru a afla posibila evolutie a unei situatii.

Raspunde la intrebarile testului!

 

Articol preluat din Arhiva Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie