Trei copii si o afacere de suflet

Oana Enache
Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu te-as fi crezut absolut deloc, daca mi-ai fi spus acum vreo zece ani ca ma voi muta din Bucuresti intr-un oras de provincie pentru a-mi dedica timpul in special copiilor mei, dar si altora, pe langa ei.

Eram o citadina, obisnuita cu facilitatile unei metropole, cu o viata asezata pe niste fagase profesionale si cu perspective si planuri pe termen lung construite, insa, in jurul vietii din Capitala. Dar viata a curs intr-un alt fel, astfel ca si eu si Sebastian, sotul meu, am luat decizia radicala: ne mutam!

Am plecat asadar din actuala capitala a Romaniei si am venit in prima capitala a Tarii Romanesti. Pentru noi, Campulungul nu e un oras oarecare: fiind urbea natala si a mea si a sotului meu, are rezonante speciale in sufletul nostru. Ne simtim aproape de acest oras si am simtit recunosc, de multe ori, chemarea catre viata sa tihnita. si nici copiii nostri nu sunt unii oarecare, tocmai fiindca sunt copiii nostri, nu-i asa, si ca oricare alti parinti incercam sa le oferim din belsug tot ceea ce consideram ca le face bine.

A mai existat un motiv al alegerii caci, in ceea ce priveste puritatea aerului, Campulung Muscel a iesit din start castigator: in statistici se spune ca ar fi pe al doilea loc in Europa in aceasta privinta, dupa orasul Davos din Elvetia.

O schimbare totala

Este drept ca Bucurestiul excela la capitolul putere economica si la cel al posibilitatilor de castig, dar cate sacrificii faceam pentru aceste castiguri?! Cata munca, ce alergatura, nervi, stres si cate (nenumarate) ore suplimentare?!

Timpul pe care il petreceam impreuna in familie se micsora evident, iar calitatea lui era diminuata si impovarata de oboseala si grijile zilnice. Ceea ce ne-am dorit a fost sa le oferim micutilor nostri o copilarie curata si sanatoasa, intr-un mediu cat mai putin nociv, cat mai aproape de natura, cu hrana ecologica si nepoluata.

Am stat mult in cumpana pana sa renuntam la situatiile stabile si promitatoare pe care le aveam, eu de director de marketing, iar Sebastian, de fotograf, dar pentru noi a cantarit mai mult faptul ca ne puteam tine copiii departe de poluare si de aglomeratia sufocanta a Bucurestiului si ca puteam pleca, fara insa a ne izola, din orasul urias care ne-a transformat in niste sclavi ai bunurilor de consum, cele mai multe enorm de scumpe si absolut inutile.

Poate pentru mine a fost si picul acela de nostalgie pentru locurile mele natale, despre care vorbeam inainte, o nostalgie pe care o purtam in suflet, dar nebunia devoratoare a orasului ma facuse sa o uit… acum am lasat-o sa vorbeasca.

Am ales, in opinia noastra, sa traim cu resurse mai putine, dar mai linistiti si mult, mult mai fericiti. Si iata ca dupa o jumatate de an de cand locuim efectiv aici, putem spune ca am descoperit „secretul fericirii, fiindca decizia de a pleca din Capitala ne-a dat curajul sa punem in practica si un alt „proiect, care pana atunci fusese doar un vis frumos: astfel ca Mariuca (7 ani) si Vlad (4 ani) au acum o surioara in varsta de un an: Miruna Anastasia si astfel familia noastra este completa.

Iarna

Tabara „La 3 pici'

Cum nu ne-am nascut pe un munte de bani, a trebuit sa punem bazele unor proiecte de viitor si aici, nu ca sa ne imbogatim, ci pentru a ne putea sustine financiar. Am incercat sa le conturam astfel incat sa ne dea posibilitatea sa ne exploatam pasiunile si sa implicam toata familia in ele. Unele sunt inca in faza de idee, dar altele au inceput deja sa prinda contur.

Toate sunt facute din suflet, sunt legate de copii si nu sunt limitate de sezon, fiecare anotimp aducandu-si contributia cu farmecul sau. Astfel, am gandit un loc numit „La 3 pici (nu-i greu de ghicit de unde vine numele) in care copiii, insotiti sau nu de parinti, bunici ori bone, sa invete si sa fie implicati in activitati practice diverse: teatru, lectura, olarit, creatie de costume, fotografie, dansuri, muzica, origami sau orientare turistica.

Indiferent de profilul abordat, lucram doar cu grupuri mici, de maxim opt persoane, pentru care putem oferi cazare in camere cu doua sau trei paturi si baie proprie. Acest tip de repartizare a participantilor ne da posibilitatea sa acordam fiecaruia dintre ei atentia cuvenita, sa crestem rata de socializare si gradul de intimitate, oferind pur si simplu senzatia unei familii marite, in care au parte de toata atentia cuvenita.

Tabara „La 3 pici'

Fitness si wellness

Pe langa asta, workshop-urile de fotografie, sustinute aici de sotul meu, s-au dovedit a avea un succes neasteptat in randul celor pasionati de aceasta arta. Asta se datoreaza si potentialului fotografic spectaculos al zonei si studioului generos pe care il avem aici, dar in primul rand faptului ca, gratie experientei lui Sebastian, participantii pot invata si acoperi multe genuri tehnice: fotografia de peisaj, macrofotografia, dar si fotografia de studio si portretul de interior si exterior.

O alta serie de evenimente complexe la care ne-am gandit vor aduna, incepand din aceasta vara, persoane dornice ca, intr-un cadru restrans, intim, sa beneficieze de sfaturile unor cunoscuti specialisti in nutritie si fitness si sa ia parte la programe personalizate care sa ii ajute sa adopte un stil de viata sanatos.

Paradisul copilariei

Unii ar considera ca trei copii in acelati loc sunt deja prea multi. Noi suntem dispusi sa mai adaugam cativa. De aceea, primim in sistem de tabara, pe grupe de varsta, copii care, impreuna cu noi, sa hoinareasca prin imensa gradina pe care o avem la dispozitie, sa descopere rasfoind, cu sufletul la gura, pititi in cosar sau tolaniti in hamace, pe unde s-au mai aventurat Tom Sawyer sau Huckleberry Finn, sa-si exerseze talentul de actori la teatrul din foisor, sa se foloseasca de aptitudinile de cercetasi, gasind traseele corecte prin padurea vecina sau sa umple imprejurimile cu rasete zglobii si cantece vesele.

Intrucat intreaga locatie este gandita pentru a raspunde nevoilor copiilor – pe care le cunoastem din experienta proprie -, familiile cu copii se simt excelent aici, unde cei mici au o multime de modalitati de a-si umple timpul.

Nu ne-a fost usor, recunosc, fiindca tot ce am realizat aici si toate proiectele pe care le avem se bazeaza pe propria noastra munca; dar, odata luata hotararea de a ne muta definitiv, nu am mai dat inapoi. Am luat in calcul bineinteles cam totul: am cantarit avantaje si dezavantaje, de la educatia copiilor nostri, la aerul curat si de la posibilitatile de a pune pe picioare o afacere pana la asistenta medicala sau la petrecerea timpului liber.

Concluzia a fost ca merita sa alegem viata in provincie, in ciuda oricaror argumente contrare, a parerilor multor prieteni, a legaturilor cu orasul sau a traiului modern, caci ne-am convins ca o viata sanatoasa, mai cu seama pentru copii, merita orice sacrificii.

Locurile, padurea, muntele, soarele, aerul curat, hrana sanatoasa, bucuria copiilor jucandu-se pe afara… toate astea ni se par cele mai frumoase imagini din lume. Au valoarea unui paradis pentru cei trei micuti ai nostri si nu pot fi inlocuite de nimic. Acum, „La 3 pici e tot timpul plin de rasete, fericire si iubire. Si vazand atatia micuti fericiti in jurul meu, cred, din ce in ce mai mult, ca cel mai frumos anotimp al vietii este copilaria.

Tabara „La 3 pici'

Vrei sa afli mai mult despre experientele Oanei si despre povestea ei?
Viziteaza pagina ei: www.facebook.com/La 3 pici sau scrie-i direct pe adresa: [email protected]

Adrian Ciltan; foto: Sebastian Enache

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii