Traieste ecologic. Fii eco!

ecoCifrele sunt categorice: in fiecare an, in atmos­­fera sunt emise, in medie, 25 miliarde tone de dioxid de carbon. Ceea ce inseamna aproximativ 800 tone pe secunda!

Nici nu este de mirare ca balanta fragila a climei mondiale a inceput sa se deterioreze constant. Recifurile de corali se albesc din cauza cresterii temperaturii apelor, speciile de flora si fauna dispar, ghetarii se topesc, ursii polari sunt amenintati din cauza topirii ghetarilor si reducerii resurselor de hrana.

Anotimpurile se schimba: iernile sunt mai scurte, iar verile lungi si secetoase, cu din ce in ce mai multe fenomenene meteorologice catastrofale.

Sigur ca ai putea spune: cu ce ma afecteaza pe mine albirea recifurilor sau topirea calotei? Merg cu masina la serviciu, am apa calda la robinet, iar, daca e prea cald ori prea frig, folosesc aparatul de climatizare. Putini se gandesc ca, pentru a functiona la nivel optim, toate acestea – aerul conditionat, centrala termica, automobilul – contribuie la schimbarile distrugatoare pe care le preconizeaza specialistii pentru urmatorii ani.

Traieste ecologic!
Contrar parerilor multora, educatia de mediu si ecologia nu inseamna doar stiintele naturii. Ea influenteaza multe alte domenii, de la economie la istorie sau la sociologie si arta.

Nu este nevoie sa fugi la tara, sa arunci televizorul pe fereastra, sa te reintorci la rochiile tesute manual, in casa, si la spalatul cu maiul, pe malul raului.

Ca sa traiesti „ecologic, ai nevoie doar de putin interes. Ai nevoie sa fii convinsa ca faci un lucru necesar pentru tine si pentru cei din jur. Este suficient sa te preocupe beneficiile pe care le poti aduce sanatatii tale si a familiei tale, sa iti schimbi ceva din stilul de viata, fie si in „joaca, „de proba, ori pur si simplu pentru ca iti spui ca in ziua de astazi o persoana ecologista este incontestabil una speciala si extrem de interesanta. Si atunci „joaca ta ar putea deveni ceva serios si important. Poate un pas catre propriul viitor.

Pentru o viata eco, sunt lucruri care pot fi facute.
La orice problema avem si solutii. Concrete si nu prea dificil de aplicat, la care poate recurge oricare dintre voi, acasa sau la serviciu. Si atunci ce este complicat? Ce spun experientele, fie ele pozitive, fie negative? Ce inseamna aceasta alegere pentru fiecare dintre noi? E cumva prea dificil, e imposibil? Poate sa sune tentant sau e doar monoton? Ce face o femeie si nu poate face un barbat, iar daca nimeni nu pare a dori sa aleaga o atitudine „ecolo care-i cea mai buna politica? Cea a pasilor marunti sau a ofensivei directe? Patru femei care gandesc „eco ne propun cateva din ideile lor.

ARATA CA-TI PASA!
Nu conteaza daca alegi sa fii „eco' pentru ca tii la sanatatea ta si a celor dragi, ca vrei sa dai bine in ochii celorlalti sau ca este un stil la moda. Atata timp cat iti permiti luxul de a renunta, macar o zi pe saptamana, la masina, consumi apa si energie electrica doar cat si cand este cazul, faci ceva pentru binele planetei.
 

eco„Puterea de a schimba lucrurile sta in fiecare.

IOANA ANTONESCU, 38 ANI, INGINER Ioana spune despre sine ca „are un suflet de 20 de ani si nu ocoleste adevarul, chiar si atunci cand acesta nu ii face mare placere: „Uite, a fost o vreme in care m-am intrebat daca exista cu adevarat in societatea moderna ideea de femeie-ecologist sau este doar un termen la moda, un «moft» care «se poarta» o vreme, dupa care dispare? Dar m-am convins ca nu este asa.

Exista de zeci de ani femei care lupta pentru un mediu sanatos, iar faptul ca abia in ultima vreme auzim despre ele, este doar o urmare a interesului mai mare care li se acorda. Si abia aici am putea spune ca este un un fel de trend al anilor din urma. Dar da, e clar ca intotdeauna o femeie va respecta normele ecologiste mai mult decat un barbat, chiar si atunci cand e vorba de actiuni migaloase.

Ea nu va uita sa stinga lumina sau sa inchida computerul si nu va ezita sa faca cativa pasi ca sa opreasca apa care curge aiurea la baie. Tot femeia va avea grija sa gaseasca un loc special amenajat si va pune acolo medicamentele, chimicalele si bateriile. Ea va fi cea care nu va porni masina de spalat decat daca e plina la capacitatea maxima, fiindca ei ii pasa ca la o spalare se consuma 50-80 litri de apa, chiar daca e vorba de doar cateva haine. Puterea de a schimba lucrurile sta in mainile fiecareia dintre noi. Ai nevoie numai de ambitie, tenacitate si incredere in tine.

„Resursele de apa ale planetei sunt limitate. N-o lasa sa curga inutil!

ADRIANA MOCCA, 45 ANI, ACTRITA Adriana este, prin nastere si alegere, un creator de frumos. Poate ca de aceea atitudinea si convingerile ei ecologiste sunt ferme: „Prima persoana care mi-a vorbit despre ce inseamna sa fii ‹‹ecolo›› a fost o buna prietena a mea, apreciata regizoare de film in Germania, Alina Teodorescu, cu 15 ani in urma. Eram in turneu, cu Nationalul craiovean, la Festivalul de Teatru de la München, si m-a invitat sa locuiesc la ea. Nu ne vazusem de multa vreme, asa ca povesteam aproape non-stop. Inclusiv in momentele alocate igienei zilnice. Asa se face ca, lasand eu apa sa curga, in timp ce ma spalam pe dinti, o aud pe Alina zicand fraza epocala: «Resursele de apa ale planetei sunt limitate. Nu lasa apa sa curga inutil».

Pe moment, m-am blocat. Am reflectat apoi si mi s-a parut de un bun-simt de tip nemtesc. Il aplic de atunci si, nu o data, la coafor, am suscitat mirarea clientelor si coafezelor. Ii spun ce sustin statisticile, cum ca la mentinerea sanatatii contribuie in procent de 40% alimentatia sanatoasa, 20% mediul si doar 10% asistenta medicala si o intreb de ce doar femeilor pare sa le pese cu adevarat de asta.

„E simplu de ce: ele nasc «pui vii» si le pasa cu adevarat cum o sa arate lumea in care vor trai minunatele lor progenituri. De fapt e o realitate ca e la moda ca a devenit trendy sa te declari «ecolo». Pana la urma insa, e complet irelevant care sunt motivele pentru care cineva adera la miscarea asta. Atata timp cat exista rezultate, este mai putin important de unde s-a pornit.

 

ecoIDEI ECOLOGICE
Se pot face o multime de lucruri simple, acasa si la birou. De la a nu lasa luminile aprinse in camerele in care nu stai, la alegerea produselor cu ambalaj reciclabil ori la plantatul unui copac. Iar la birou, poti folosi ambele fete ale colii de hartie, poti printa doar materialele de care ai nevoie sau folosi un singur pahar de unica folosinta pe zi.

„Este posibil sa existe o legatura intre instinctul matern si ecologie.

ANCA BRATA, 33 ANI, MANAGER RESURSE UMANE Anca e mereu in verva. Ii spun care este subiectul discutiei si il accepta cu un entuziasm contagios: „Ar fi si greu sa refuz atata vreme cat imi place ideea de a permite jumatatii frumoase a planetei sa discute cu inteligenta si umor despre un subiect serios si grav, despre ceea ce se va intampla in lumea noastra.

Ecologic vorbind, as putea sa spun ca ma simt in largul meu imbinand gandirea mea structurata real si concret, cu informatia, cu deschiderea catre social, catre viitor. Este o zona ce pare labila si impalpabila, dar care se poate usor intelege, studia si prevedea, chiar dupa legi matematice stricte, nu?. A remarcat si ea ca femeile sunt cele mai tentate sa tina seama de principiile ecologice.

„De ce? Poate fiindca asta e natura lor. Si, in plus, fiindca ce este in folosul nostru nu poate fi moft. Este posibil sa existe o legatura intre instinctul matern si ecologie: mame care lupta pentru un mediu curat, in care sa cresca micutii lor, pentru o alimentatie sanatoasa si toate celelalte.

Dar, pe de alta parte, sunt persoane care, din dorinta de a fi asezate in clasa VIP, se comporta si adopta tot ce este in trend, fara sa creada in ideile pe care le promoveaza. Si apoi, depinde de educatia fiecarei persoane daca este dispusa sa accepte norme in general. Eu sunt. Nu mi-e prea greu sa triez resturile menajere din casa sau sa nu ma dau inapoi de la a merge pe jos pe distantele mai mici. Pe mine chiar ma afecteaza aerul din ce in ce mai irespirabil al orasului si sunt dispusa sa schimb ceva in compoartamentul meu.

eco

 

„Noi trebuie sa fim exemplul copiilor nostri.

SIMONA CALANCEA, 33 ANI, JURNALIST Poate prin natura meseriei, Simona e hotarata sa arate ca a te comporta ecologic nu inseamna doar un exercitiu de imagine, ci un stil de viata: „Nu stiu daca putem vorbi neaparat despre femei ecologiste sau daca ar trebui sa punem problema asa. Pana la urma, un Al Gore si nu o femeie a luat premiul pentru implicarea in aceasta chestiune. Dar aici, evident, politicul isi spune cuvantul. Acum, insa, lumea e mai constienta ca nu este vorba doar despre cifre ingrijoratoare pe hartie, ci ca, la modul real, viitorul planetei si al omenirii nu este… verde.

Mai degraba cred ca noi suntem mai preocupate de tot ceea ce tine de ecologie si, implicit, de economisirea resurselor. Pentru ca suntem mame, pentru ca ne gandim pe termen lung, nu doar la viitorul nostru, ci si al copiilor, nepotilor, pe care vrem sa ii vedem traind intr-o lume curata si buna.

Sa-ti povestesc ceva: acum cativa ani am vazut, intr-o tara straina, cum o mama i-a facut observatie baietelului ei ca a aruncat o hartie pe jos. Poate ca pustiul a mai aruncat de cateva ori hartiile pe jos, dar sunt convinsa ca mama lui i-a repetat de fiecare data ca trebuie sa le duca la cosul de gunoi. Sunt convinsa ca am putea trai intr-o lume mai curata daca ne-am invata de mici copiii sa respecte tot ce tine de mediu. Ca sa-i invatam sa fie responsabili, noi ar trebui sa facem acelasi lucru.

 

 

Text: Adrian Ciltan; Foto: Guliver, Shutterstock.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii