Tradițiile și superstițiile de Florii

Anul acesta sărbătorim Floriile pe data de 5 aprilie. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim și a fost primit regește de mulțime. Descoperă tradițiile și superstițiile acestei zile:

Iisus-ierusalim

 foto intrarea lui Iisus în Ierusalim via Shutterstock

Tradiții de Florii

În dimineața zilei de Florii se strâng crenguțe înmugurite de salcie și se merge la biserică pentru a le sfinți. Apoi acestea se împletesc în coroane și se pun în casă, ca familiile să fie sănătoase și să aibă parte de bine. Mântuitorul a fost primit în Ierusalim ca un rege, iar oamenii i-au așezat crenguțele de salcie la picioare și i le-au ținut deasupra capului, să treacă pe sub ele.

Deși încă suntem în Postul Paștelui, de Florii se face dezlegare la pește, astfel că se poate consuma carnea de pește, sub orice formă.

Duminica de Florii este o zi plină la biserică, însă cei care reușesc să se împărtășească în această zi se spune că vor avea un an frumos și norocos.

Gospodinele merg în această zi la cimitir și curăță mormintele celor care le-au murit, udă plantele și le aprind lumânări. De asemenea, pot depune și la morminte crenguțele sfințite de salcie. De asemenea, gospodinele mai prepară plăcinte – în unele zone ale țării – și le împart celor nevoiași.

În zona Olteniei, cei care s-au căsătorit cu un an înainte merg în ziua de Florii la biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși. Ei trebuie să se îmbrace în hainele de nuntă, iar pe urma merg la nași și la socri pentru a le cere iertare.

Superstiții de Florii

Și de această sărbătoare se spune că îți poți găsi alesul – în noaptea dinainte de Florii, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, apoi își clătesc părul cu acea apă, dar pe care nu o aruncă, ci o strâng și o toarnă înainte de ivirea zorilor la rădăcina unui păr. Se spune că dacă fac asta, își vor găsi bărbatul mai repede.

Un alt obicei este ca tinerele virgine să pună la rădăcina unui păr o cămașă curată și o oglindă în ajunul Floriilor și să le lase până dimineață. Apoi se crede că fetele pot vrăji orice bărbat cu cele două obiecte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse