Tradiții și superstiții de Buna Vestire

Creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire pe 25 martie. Descoperă care sunt tradițiile acestei zile, dar și ce superstiții mai sunt luate în seamă.

buna-vestire

 foto Buna Vestire via Shutterstock

Buna Vestire înseamnă vestea bună a Fecioarei Maria – că va deveni mămică. Vestea i-a fost adusă Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavril, ea fiind o femeie neprihănită. 9 luni mai târziu, Fecioara i-a dat viață pruncului Iisus Hristos.

De Buna Vestire se face dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că în această zi din Postul Paștelui se poate consuma pește.

Tradiții de Buna Vestire

În această zi, creștinii consumă pește nu doar pentru că este dezlegare, dar și pentru că se crede că dacă îi vei consuma carnea, vei rămâne sănătos tot anul.

Conform tradiției, de Buna Vestire nu este bine să te cerți, fiind un mare păcat – iar dacă faci acest lucru, vei avea parte de necazuri tot anul. Tradițional este și să pui pâine și sare pe pragul casei, aceasta fiind hrana îngerilor.

În unele zone ale țării, gospodarii care au livezi, amenință pomii cu toporul și îi stropesc cu țuică în ziua de Buna Vestire, ca aceștia să fie roditori. Gospodarii din nordul țării adună toate lucrurile de care nu mai au nevoie și le dau foc în curte, la apus.

Superstiții de Buna Vestire

Buna Vestire mai este supranumită și ziua cucului, deoarece se spune că dacă în această zi auzi cum cântă cucul, trebuie să asculți de câte ori cântă și așa vei afla câți ani vei mai avea de trăit. Fetele tinere pot asculta cucul ca să afle câți ani mai au până se vor mărita.

Tot în această zi se spune că primul cântec al cucului trebuie să te prindă cu bani în buzunare, cu stomacul plin și cu o stare de spirit bună, dacă vrei ca tot anul să-ți fie atât de bogat.

De Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă, pentru că se crede că puii vor ieși cu câte două capete și patru picioare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse