Tradiții de 1 Martie. Ce semnifică Mărțișorul

Tradiții de 1 Martie. Ce semnifică Mărțișorul

1 Martie sau prima zi oficială a primăverii este și ziua în care se oferă în dar mărțișoarele – mici cadouri simbolice în diferite forme, legate cu tradiționala sfoară alb-roșie. află povestea Mărțișorului și ce tradiții avem cu această ocazie.

martisor-simbolic

 foto șnur de Mărțișor via Shutterstock

Ce semnifică Mărțișorul

Pe lângă începutul primăverii și o atenție din partea celor dragi, așa cum este acum obiceiul, Mărțișorul se spune că mai semnifică și victoria soarelui (firul roșu) asupra iernii (firul alb), care tocmai a trecut.

În folclorul românesc se spune că Baba Dochia a găsit o pară și a legat de codița ei un fir de ață, acesta fiind primul mărțișor purtat vreodată chiar de 1 Martie. Iar ca Baba Dochia să nu se supere și să trimită gerurile înapoi, pe 1 Martie se poartă mărțișorul în piept.

O altă legendă spune că soarele luase chip de bărbat tânăr și a coborât pe pământ pentru a lua parte la petrecerile dintr-un sat, însă a fost răpit de un zmeu. Soarele a fost salvat de un alt tânăr, ce a luptat vreme de 3 anotimpuri să-l elibereze, iar când i-a redat libertatea, a venit și primăvara, soarele revenind pe cer.

Pentru romani, ziua de 1 Martie avea o altă semnificație: era ziua închinată zeului Marte, patronul naturii, al primăverii, al agriculturii și al renașterii.

Tradiții de 1 Martie

De Mărțișor, tinerii le oferă iubitelor lor două fire de lână împletite – unul roșu ce simbolizează dragostea, și unul alb, ce reprezintă puritatea iubirii.

Mărțișorul primit de 1 Martie se poartă până ce înfloresc trandafirii, cireșii sau până când se întorc berzele și rândunelele, apoi firul alb-roșu se leagă de o crenguță a unui pom fructifer, ca cea care l-a purtat să aibă o iubire roditoare ca pomul. În unele zone se spune că ar trebui să-ți pui o dorință atunci când legi ața în pom, iar dorința ți se va îndeplini.

1 Martie și Babele

În perioada 1-9 martie sunt zilele Babelor, iar acestea se află în funcție de ziua de naștere (se adună cifrele până se ajunge la una singură și aceea este Baba). Dacă vremea este frumoasă și caldă, înseamnă că vei avea un an bun, iar dacă este posomorâtă, atunci anul nu va fi cel mai fericit.

Află și care este legenda martisorului

Vezi si: Superstitii de 1 martie – Martisor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse