Toma Caragiu și Jean Constantin s-au născut pe aceeași dată, 21 august, și au jucat împreună în 13 filme de mare succes

Toma Caragiu și Jean Constantin s-au născut pe aceeași dată

Toma Caragiu și Jean Constantin s-au născut pe aceeași dată

Toma Caragiu și Jean Constantin s-au născut pe aceeași dată dar asta nu este tot ce au în comun. Au jucat împreună în cele 5 filme celebre cu BD și în alte 8 filme. Și mai au ceva în comun, un lucru pe care mai puțini îl cunosc: originile grecești.

Toma Caragiu și Jean Constantin s-au născut pe aceeași dată
TOMA CARAGIU

Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925, în satil Aetomilitsa din Grecia. Situat în nordul țării, în munți, atul este localitatea cu cea mai mare altitudine din Grecia: 1.500 m. La recensământul din 2001, populația satului mai număra doar 304 locuitori.

Familia de aromâni Caragiu a emigrat în timpul Războiului Civil și s-a stabilit în România, la Ploiești. Cei care l-au cunoscut pe Toma Caragiu își aminteau că, la petreceri, cânta și dansa grecește.

Mai întâi, Toma Caragiu s-a înscris la Facultatea de Drept din București. Dar s-a retras și s-a apucat de actorie. A fost student în clasa dramaturgului Victor Ioan Popa, autorul lui „Take, Ianke și Cadâr'. A jucat mai întâi la Teatrul Național din București, apoi la Teatrul de Stat din Constanța. În 1953, la 28 de ani, este numit director la Teatrul de Stat din Ploiești.

După 12 ani la Ploiești și 90 de premiere puse în scenă sub directoratul său, pleacă la București. Regizorul Liviu Ciulei îl invitase să facă parte din trupa Teatrului Lucia Sturdza Bulandra. Joacă la Bulandra până în 1977, anul morții sale. De aceea sala de la Grădina Icoanei îi poartă numele.

Operatiunea monstrul

Marin Moraru, Toma Caragiu, Ovidiu Schumacher, Octavian Cotescu, în „Operațiunea Monstrul'

În film, a făcut carieră mai ales în comedie. Cele cinci filme cu BD / Brigada Diverse (1970-1971) precum și Operațiunea Monstrul (1976) au rămas în memoria națională. Puțini sunt cei care nu recunosc replicile intrate, deja, în folclor. De asemena, Actorul și sălbaticii (1975) este o capodoperă cinematografică în care comedia se împletește cu drama. Face referire la actorul Constantin Tănase, un comic legendar din prima parte a secolului trecut.

Toma Caragiu

1. Mefisto – scenetă TV. 2. În „Actorul și sălbaticii'. 3. „Așa e-n tenis' – scenetă TV.

Dar, pentru publicul larg, Toma Caragiu – căruia i se spunea, pur și simplu, Toma sau Tomiță – era „omul cu șopârla'. Era sarea și piperul programelor TV de sâmbătă seara și, mai ales, revelioanelor de la singurul post TV. Așteptam un an întreg să vedem ce au mai pregătit Tomiță și colaboratorii săi: textierii Octavian Sava, Mihai Maximilian și regizorul Alexandru Bocăneț. Sceciurile realizate de aceștia erau pline de aluzii la tarele regimului comunist.

O mare prietenie l-a legat pe Toma regizorul Alexandru Bocăneț, în ciuda diferenței de vârstă. Bocăneț era cu 19 de ani mai tânăr. În 1976, Alexandu Bocăneț se afla la primul său film de lung metraj, Gloria nu cântă. În seara de 4 martie, regizorul și actorul principal s-au întâlnit la Toma acasă, în blocul Continental (vizavi de Biserica Rusă). La ora 21.22, a început cutremurul.

Dacă ei ar fi știut ceea ce știm noi acum și dacă ar fi rămas pe loc, ar mai fi trăit și astăzi. Dar noi ne-am învățat lecția exact din tragedia lor. Au plecat pe scări, să iasă în stradă. Scările s-au prăbușit și amândoi au murit sub dărâmături. Apartamentul, aflat la etajul II, a rămas întreg.

Toma Caragiu și Jean Constantin s-au născut pe aceeași dată
JEAN CONSTANTIN

Jean Constantin s-a născut pe 21 august 1928, la Techirghiol. Puțină lume știe că, de fapt, Jean era numele de familie. Numele său întreg era Constantin Cornel Jean.

Jean Constantin

Puiu Călinescu, Jean Constantin și Dem Rădulescu, În „BD'

Nu a stdiat niciodată actoria. A debutat pe scenele muncitorești din Constanța. La sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio. A rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

În 1960, debutează într-un rol deloc neglijabil în filmul francez Baronul ecluzei. Distribuția îl are pe Jean Gabin în rolul principal și este formată numai din actori francezi. Cu o singură excepție: Jean Constantin, în rolul unui prinț oriental.

Jean Constantin

Stânga: cu Ion Besoiu, în „Toate pânzele sus'. Dreapta: cu Dem Rădulescu și Toma Caragiu, în „BD'.

În cariera sa, Jean Constantin a jucat ba roluri de țigan, ba memorabilul rol de turc din Toate pânzele sus (1976). Replicile sale și felul de a vorbi stâlcit în rolul lui Ismail au intrat, de asemenea, în cultura populară. Totuși, actorul nu aparținea nici uneia dintre aceste etnii. Era jumătate român, jumărate grec. Mama sa era grecoaică venită cu familia de la Salonic, în jur de 1880. Se numea Caliopi Stavreg Zaharia. Tatăl era român, se numea Dumitru Jean.

Jean Constantin a jucat în circa 80 de filme. A primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008. În 2003, UNITER i-a acordat premiul special pentru teatru de revistă. A fost învestit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului Sfântul Ioan de Ierusalim.

Mihaela Serea
Foto: cinemagia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber