Tom Andreassen, norvegianul roman

Tom Andreassen, norvegianul roman

Tom Andreassen s-a nascut in Norvegia, la Halden (130 km de Oslo), aproape de granita cu Suedia. Pe la 18 ani terminase liceul si era angajat al Cailor Ferate, cand a supravietuit unui grav accident de masina, iar perioada de spitalizare si recuperare i-a schimbat viata.

Dupa doi ani de lupta cu imobilizarea, Tom si-a recapatat abilitatile, a descoperit arta fotografiei si si-a facut o promisiune: sa ii ajute mereu pe cei aflati in nevoie. A urmat cursuri de fotografie (inclusiv pe cele ale faimosului New York Institute of Photography), a lucrat pentru agentii de imagine, a realizat expozitii cu fotografii din natura, sedinte foto pentru evenimente, reviste si coperti de carte. Dar nu i-a uitat pe cei care aveau nevoie de el.

In 1990, a primit invitatia de a preda arta fotografiei persoanelor dependente de droguri, intr-un program de reabilitare. Programul s-a desfasurat pe durata a doi ani si a fost un succes total. „Stii“, imi explica Tom, „50% dintre dependenti se intorc pe strada dupa ce scapa de la dezintoxicare“. Elevii lui au scapat de droguri, iar doi dintre ei practica si astazi fotografia, ca profesie.

In Romania
In 1993, Tom s-a alaturat unei organizatii umanitare si asa a ajuns in Romania. Misiunea lui? Sa construiasca un centru pentru copiii strazii, la Mogosoaia. Inainte de asta, cunostintele lui despre Romania se limitau la doua notiuni: Revolutie si Dracula.

Dupa ce ne-a vazut tara, acestea s-au extins la peisajele frumoase, firea calda a romanilor si ospitalitatea lor proverbiala: „Am intalnit oameni extraordinari, am fost impresionat de felul in care ne-au primit. Imi amintesc de o familie din Mogosoaia, pe care o vedeam atunci prima data, care ne-a dat sa mancam si a «sacrificat» totul pentru petrecerea data in onoarea noastra…“.

Tom si echipa sa au construit centrul pentru copii, cu efort si multi bani, iar cand acestia au lipsit, cu ingeniozitate si daruire… „Incepuse razboiul din Kosovo“, povesteste Tom, „iar banii au fost indreptati in sprijinul populatiei din zona de conflict. Nu am mai avut bani, dar am spus: «nu-i nimic, ne trebuie materiale!» Astfel, am adus usi, ferestre si mobilier oferite de companiile din Norvegia“.

Centrul de la Mogosoaia are o capacitate de 42 de persoane si a fost inaugurat de Regele Norvegiei, in 1999. Dar Romania nu a fost singura tara in care Tom a contribuit la proiecte umanitare. Intre 1994 si 2000, a muncit in Ucraina, Albania, Kenya, Sudan si Tanzania. In ultima, a construit ferme pentru vaduve si copiii lor. „Asta imi place cel mai mult“, spune el, „sa pun bazele unui proiect si apoi sa-i las pe localnici sa il dezvolte. Am inceput cu doua ferme, acum sunt 20! Femeile care lucreaza in ele isi pot aproviziona familia si pot vinde produsele, oprindu-si 40% din profit.

Cand se casatoresc, elibereaza ferma pentru alte femei care au nevoie de un adapost. Cred ca nimeni nu trebuie sa astepte ceva de la altii, fara sa depuna vreun efort. Indiferent ca esti tanzanian, norvegian sau roman, trebuie sa muncesti ca sa ai ceva!“. Proiectul din Tanzania i-a placut cel mai mult, dar Romania i-a cucerit inima. A fost aici de peste 130 de ori in ultimii 16 ani si tot aici si-a ales si partenera de viata.

O sotie romanca
Era prin 2002, cand Tom s-a imprietenit cu un roman, angajat al hotelului in care el locuia. Oare nu putea Tom sa-i gaseasca si lui ceva de lucru in Norvegia? Ba da, putea, ceea ce a si facut. Prietenul a venit sa munceasca in Norvegia si s-a cazat in casa la Tom, care, intre timp, isi insusise si spiritul romanesc, cel cu ospitalitatea… Prietenul a primit poze de-acasa, pe computerul lui Tom, iar acesta a vazut intr-o fotografie o fata… „Cine este?“, s-a interesat Tom. Interlocutorul nu o cunostea, dar banuia ca este o prietena a prietenei… „O sa ma casatoresc cu ea!“, a spus Tom cu convingere.

Si s-a tinut de cuvant. A venit in Romania, a cunoscut-o si a luat-o de nevasta. Nunta a avut loc cu mare fast, la o biserica bucuresteana. Ca sa fie cununat ortodox, Tom a trecut si prin ritualul botezului, primind numele Nicolae.

La nunta au participat 16 invitati din Norvegia, printre care si mama mirelui. Nefiind la curent cu noul nume al fiului, in timpul ceremoniei, la apelarile repetate ale preotului, mama a intrebat, spre hazul nuntasilor: „Cine este Tom Nicolae?“. Era vorba despre noul Tom, pentru care Romania a devenit a doua lui tara.

El face in continuare fotografii, chiar daca mijloacele tehnice au evoluat mult si ii lipseste uneori lucrul in „camera obscura“: „Mi-e dor de mirosul de revelator, de felul in care imaginile se conturau treptat in solutie… Acum totul este mult mai simplu, dureaza 10 minute, in loc de 5 ore!“. Sotia lui Tom vorbeste fluent limba norvegiana si lucreaza acolo, ca invatatoare (la o clasa de copii cu dizabilitati).

Tom nu vine in Romania doar ca sa-si viziteze socrii si prietenii, ci si pentru a face Romania cunoscuta in lume. A infiintat o societate umanitara, Hand2Hand, prin care realizeaza schimburi culturale si strange bani pentru Romania.

In plus, a organizat concerte umanitare in Norvegia, sustinute de artisti romani (Florentin Milcov, Vali Sterian si Paula Seling) si, tot in Norvegia, a expus piese din ceramica de Cucuteni si lucrari in sticla, semnate Ioan Nemtoi. In anul 2005, a inceput un program de dotare cu computere a unei scoli din Peris, iar pentru a strange fondurile necesare, la sfarsitul acestei primaveri, Tom vinde, la licitatie, in Halden, propriile lucrari de fotografie, dar si pe cele ale unor artisti plastici din Norvegia.

Alte realizari
In mai 2009 a fost alaturi de prietenul lui, rocker-ul Trond Holter, la Festivalul International de Rock, de la Arad, unde Trond a interpretat fragmente din opera rock „Vlad Tepes“, alaturi de artisti romani si norvegieni. In august, a fost oaspetele Festivalului de la Callatis, alaturi de un alt artist romano-norvegian (Tony Tomas), un compozitor roman care traieste in Norvegia. La Callatis, Tom si-a adus propria contributie artistica, expunand fotografii realizate in imprejurimi.

Mihaela Doina Radulescu; foto: arhiva personala, material realizat cu sprijinul Promart
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii