Tipuri de comportamente care prezic o despărțire a unui cuplu

Un expert a dezvăluit cele patru tipuri de comportamente care prevestesc destrămarea unei relații. Acestea, în ciuda faptului că sunt toxice, pot părea la prima vedere nesemnificative.

Dar, în timp ce o trăsătură a fost descrisă ca fiind „fatală”, o alta a fost descrisă ca fiind cea mai mare cauză a unui divorț la șase ani de la căsătorie. Dr. Kathy Nickerson, din Orange County, California, a dezvăluit cele patru comportamente cheie care indică faptul că o despărțire ar putea fi la orizont: critică, dispreț, defensivă și obstrucționism.

„Există patru comportamente pe care, dacă le adoptați în relația voastră, acestea prezic despărțirea sau divorțul în proporție de peste 90%', susține Dr. Kathy Nickerson, potrivit The Sun.

Ea se bazează pe munca psihologului și a renumitului cercetător în domeniul căsătoriei, Dr. John Gottman, care a identificat aceste patru comportamente ca fiind „Cei patru călăreți”.

„Gottman a descoperit că, dacă unele sau toate aceste comportamente sunt prezente cu o frecvență suficientă, conexiunea și prietenia care se află în centrul unei căsnicii vor muri”, a declarat Dr. Kathy.

Tipuri de comportament care prezic o despărțire

Critica. Aceasta apare atunci când emiteți judecăți aspre despre gândurile, sentimentele, caracterul, aspectul și comportamentul partenerului tău. Dăunează relației, deoarece transmite judecata și lipsa de acceptare.

“Un exemplu de critică este: `Oh, deci și astăzi vei sta din nou pe canapea, nu-i așa? Ești o persoană atât de leneșă, nu faci niciodată nimic pentru a ajuta, ești o pacoste’. Dacă nu te simți acceptat și plăcut de partenerul tău, nu te vei simți confortabil să comunici cu el, iar legătura voastră emoțională se va deteriora rapid”, explică specialistul.

Ce se poate face? Îi poți cere partenerului să îți comunice nemulțumirile într-un mod blând și delicat.

Disprețul. Acesta este o „otravă pentru relație'.

„Acționăm cu dispreț atunci când transmitem, prin cuvintele sau expresiile noastre faciale, că partenerul nostru este lipsit de valoare, dezgustător sau neînsemnat. Un exemplu de dispreț este ‘Nu pot să cred că m-am căsătorit cu o persoană atât de dezgustătoare. Chiar te-ai lăsat dus de val. Să te privesc îmi provoacă repulsie'”, spune Dr. Kathy Nickerson.

Aceasta a explicat că Gottman a descoperit că disprețul este predictorul numărul unu al divorțului în primii șase ani de căsnicie.

„Împietrire'. Acest „călăreț' al apocalipsei descris de Gottman apare atunci când te închizi și te retragi dintr-o conversație atunci când vorbește partenerul tău. Acest lucru poate merge până la a te ridica și a părăsi camera doar pentru a te îndepărta. Acest tip de comportament este atât de mortal pentru o relație, deoarece fiecare partener are nevoie să simtă că este ascultat și că există cineva căruia îi pasă de sentimentele pe care le simțim. Dacă unul dintre parteneri are face acest gest, celălalt se simte neînțeles și va începe să se simtă neiubit și deconectat.

Defensivitate. Dr. Kathy a explicat că acest lucru se întâmplă atunci când cineva sare ca ars să se apere într-o conversație cu partenerul său în loc să-și asume responsabilitatea.

„Dacă partenerul tău împărtășește motivul pentru care este rănit de ceva ce ai făcut și tu te lansezi rapid în fiecare explicație de ce nu s-a putut face, sunt șanse să fii defensiv”, a declarat ea.

Defensiva este problematică pentru o relație, deoarece ambii parteneri trebuie să simtă că îl pot influența pe celălalt pentru a se simți „în siguranță”. A nu putea face acest lucru poate duce la sentimente de neputință și la mai puțină conexiune cu partenerul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii