Te imprumuti sau nu de la banca?

Am vazut, de la inceputul lui 2010, cum dobanzile (exorbitante este putin spus) se reduc. Intr-un ritm lent, dar sigur. Si daca macrostabilitatea Romaniei nu va ajunge sa fie pusa sub semnul intrebarii, tendinta va continua. In luna ianuarie, rata medie a dobanzii la creditele noi acordate populatiei a fost de 16%.

Ceva mai bine decat 19%, cum era in martie 2009. Pentru a introduce in ecuatie si variabila timp, adaug faptul ca imprumuturile acordate in ianuarie, cu scadenta peste un an si pana la cinci ani, au avut o dobanda medie de 19%, iar cele de peste cinci ani – de 14,7%.

Ne uitam si la euro si observam ca rata medie a dobanzii la creditele noi acordate era in ianuarie de 5,7%, fata de peste 10% in martie 2009. Acum, la sfarsitul lui martie 2010, datele arata mult mai bine decat in martie trecut si chiar decat in ianuarie anul acesta. Este exact lucrul pe care am vrut sa-l evidentiez: tendinta.

De ce maine ar trebui sa fie mai bine?
Dupa incheierea perioadei electorale, BNR a transmis pietei un semnal important de incredere in evolutia economiei: a redus rata dobanzii de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, la 7,5%.

Totodata, a recuperat usor din terenul pierdut in fata institutiilor similare din regiune. A venit apoi a doua reducere si am ajuns la 7%. Acum, indicatorul se situeaza la minimul istoric de 6,5% si, dupa multe luni, s-a putut observa o corelatie intre rata dobanzii de politica monetara si rata dobanzii pe piata interbancara.

Astfel, dobanzile la o luna, respectiv la trei luni, au inceput si ele sa scada si, mai mult, pe fondul lichiditatii crescute, au reusit sa se mentina sub nivelul dobanzii-cheie. Sunt ratele de dobanda pe care bancile le iau in calcul atunci cand stabilesc rata pe care trebuie sa o platesti lunar (daca ai ales un imprumut cu dobanda variabila).

Au venit si banii din transele trei si patru de la FMI si au intrat si banii de la Comisia Europeana. In total 3,3 miliarde de euro. Inca un plus de incredere. Apoi emisiunea de titluri de stat pe pietele internationale: un alt miliard de euro, atras la un randament de 5,17%, cupon de 5% si un nivel al suprasubscrierii de aproape cinci ori.

Aceasta incredere a insemnat costuri de imprumut mai reduse pentru Ministerul de Finante. Randamentul oferit de autoritati jucatorilor de pe piata interna a scazut pana la cel mai mic nivel din ultimii doi ani si jumatate: de la peste 10%, la sfarsitul lui 2009, la 6,5% in prezent. Lichiditatea din piata interna si prima de risc scazuta (costul suplimentar perceput de investitori pentru a se proteja impotriva unui posibil default al emitentului de titluri) ajuta si bancile, care se imprumuta la costuri mai reduse. Astfel, s-a creat un context prielnic, care ne ajuta in prezent.

In ce moneda?
Specialistii sunt de parere ca cel mai bine este sa te imprumuti in valuta in care ai veniturile. Astfel esti cat de cat protejat impotriva oscilatiilor cursului valutar. Si poate asa este cel mai sigur. Dar ma uit la valoarea leului in raport cu euro: un plus de 4% in 2010. Asta in vreme ce moneda unica s-a depreciat pe piata valutara internationala cu 7% in fata dolarului, in aceeasi perioada. Si ma uit si la diferentialul de dobanda.

Daca, desi ai veniturile in lei, decizi sa te imprumuti in euro, iar suma este consistenta, intreaba bancherul de costul protectiei impotriva oscilatiilor cursului de schimb. Daca iti permiti costul unui astfel de instrument financiar, cumpara-l, ca sa nu te intereseze prea mult incotro se duce leul. Cat despre momentul prielnic pentru un credit, acesta este dat de costul pe care vrei sa il platesti si, mai ales, de nevoia ta de bani.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii