STUDIU: O treime dintre supraviețuitorii Covid-19 suferă de „boli ale creierului”

STUDIU: O treime dintre supraviețuitorii Covid-19 suferă de „boli ale creierului”

În urma unor studii, cercetătorii au raportat că unul din trei oameni infectați cu Covid-19 prezintă pe termen lung simptome neurologice ce le afectează sănătatea mintală.

Au descoperit că 34% dintre supraviețuitorii Covid-19 au primit un diagnostic pentru o afecțiune neurologică sau psihologică în termen de șase luni de la infecție, potrivit unui studiu publicat în revista Lancet Psychiatry.

Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, găsită la 17% dintre cei tratați de Covid-19, urmată de tulburări de dispoziție, găsită la 14% dintre pacienți. Și, deși efectele neurologice sunt mai severe la pacienții spitalizați, acestea sunt încă frecvente la cei care au fost tratați doar ambulatoriu, notează cercetătorii.

„Această rată a crescut progresiv pe măsură ce severitatea bolii Covid-19 a crescut. Dacă ne uităm la pacienții care au fost spitalizați, această rată a crescut la 39% ', a spus Maxime Taquet, specialist în psihiatrie la Universitatea din Oxford și co-autor al noului studiu.

Rezultatele ajută la clarificarea modului în care sistemul de sănătate ar trebui să continue să ajute pacienții ce au trecut prin infecția Covid-19, au spus cercetătorii.

„Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după Covid-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar și atunci când pacienții au alte comorbidități. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă după șase luni', a adăugat Taquet.

Covid-19 ca „boală a creierului'

Este cel mai mare studiu de acest gen de până acum și a implicat înregistrările electronice de sănătate a mai mult de 236.000 de pacienți cu Covid-19, mai ales în SUA. Cercetătorii și-au comparat înregistrările cu cei care au experimentat alte infecții ale tractului respirator în același interval de timp.

Ei au observat că cei cu Covid-19 au avut un risc crescut cu 44% de boli neurologice și psihiatrice, comparativ cu persoanele care suferă de gripă. Și au fost cu 16% mai multe șanse să prezinte aceste efecte comparativ cu persoanele care aveau alte infecții ale tractului respirator.
Aproximativ unul din 50 de pacienți cu Covid-19 a avut un accident vascular cerebral ischemic, care este un cheag de sânge care afectează creierul.

Cu toate acestea, Covid-19 nu a crescut neapărat riscul pentru spectrul complet al bolilor neurologice.

„Două constatări negative importante au fost legate de Parkinson și sindromul Guillain-Barré. Ambele afecțiuni sunt afecțiuni neurologice despre care știm că sunt uneori asociate cu infecția virală. Nu am constatat că acestea sunt mai frecvente după Covid-19 și după celelalte infecții ale tractului respirator la care ne-am uitat', a spus Taquet.

Studiul a fost important, însă parțial, din cauza numărului mare de înregistrări ale pacienților pe care cercetătorii au putut să le analizeze, potrivit dr. Musa Sami, profesor asociat la Universitatea din Nottingham.

„Aceasta este o lucrare solidă efectuată pe un grup mare care demonstrează asocierea dintre Covid-19 și complicațiile psihiatrice și neurologice', a spus el într-un comunicat. Acesta este un subiect foarte important, deoarece a existat o consternare considerabilă cu privire la Covid-19 ca o „boală a creierului'.

Dr. Musa Sami a subliniat necesitatea unor investigații suplimentare asupra modului în care, exact, Covid-19 afectează creierul și sistemul nervos.

„Stresul psihologic, internările mai lungi în spital și caracteristicile bolii în sine pot juca un rol', a spus el.

Simptomele psihologice sunt mai frecvente decât complicațiile neurologice severe, potrivit lui Masud Husain, profesor de neurologie și științe cognitive la Universitatea din Oxford și coautor al studiului.

„Este adevărat că persoanele cu boli foarte severe prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații neurologice', a spus el.

Alte studii mai mici au confirmat rezultatul. Un studiu din februarie a urmărit 381 de pacienți tratați pentru Covid-19 la un spital din Roma, Italia și a constatat că 30% dintre ei au prezentat tulburări de stres post-traumatic după recuperare.

Un studiu din decembrie publicat în revista Neurology: Clinical Practice a arătat că Covid-19 ar putea provoca convulsii și tulburări de mișcare, chiar și în unele cazuri moderate.

Povara pe termen lung a Covid-19 asupra sistemului de sănătate

O limitare a studiului Lancet Psychiatry este că folosește „date medicale de rutină', mai degrabă decât date de cercetare, potrivit Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford și autorul principal al studiului. Asta ar putea însemna că lipsesc diagnosticele, nu au fost investigate în totalitate sau că sunt incorecte. Și doar diagnosticul ar putea face diferența.

„Pacienții care au avut Covid-19 ar putea avea mai multe șanse de a avea un diagnostic neurologic și psihiatric, pur și simplu pentru că au primit mai multă monitorizare, mai multă atenție medicală, comparativ cu pacienții cu infecții ale tractului respirator', a declarat Taquet într-un comunicat de presă, potrivit CNN.

Cu toate acestea, studiul oferă o imagine cuprinzătoare asupra poverii pe termen lung pe care pandemia o va avea asupra celor afectați.
Deși riscurile individuale pentru majoritatea tulburărilor sunt mici, efectul asupra întregii populații poate fi substanțial pentru sistemele de sănătate și asistență socială din cauza amplorii pandemiei și că multe dintre aceste afecțiuni sunt cronice, a spus Harrison. Ca urmare, sistemele medicale trebuie să dispună de resurse pentru a face față nevoii anticipate, atât în cadrul serviciilor de îngrijire primară, cât și în cele secundare.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri