Spune NU violenţei domestice

Vezi pozele

Festivalul s-a aflat la a şaptea ediţie şi a fost organizat de către Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G. Pornind de la imaginile repetate cu obstinenţă în media, organizatorii au încercat să găsească un răspuns la întrebarea: ,,Cum ar descrie un extraterestru pământencele dacă le-ar vedea doar la televizor?”

Răspunsul nu a fost unul de care să ne mândrim:  “Idealul lor în viaţă este să scoată petele din cămaşa soţului sau şosetele copiilor. Cele mai multe au sub 35 de ani, nu pot să mănânce o ciocolată fără să se dezbrace, vânează bărbaţi bogaţi şi între timp îşi câştigă existenţa din pozatul lângă maşini.” Iar despre bărbaţi ar spune: „80% din ei sunt politicieni, fotbalişti sau infractori. Restul au chelie, burtă şi nu fac nimic toată ziua decât să bea bere. Câţiva mai spilcuiţi au iahturi decorate cu femei în chiloţi şi pe tocuri.”

Festivalul Egalităţii de Gen şi-a propus să schimbe aceste percepţii şi să arate că există şi o altă Femeie şi un alt Bărbat, care ies din tiparele patriarhale şi preţuiesc relaţiile interumane bazate pe respect şi libertate de alegere, nu pe dominare.

Pe toată perioada festivalului au avut loc o serie de evenimente educative: expoziţie foto, proiecţie de film scurt, construirea de mesaje împotriva violenţei, cu ajutorul trecătorilor şi al voluntarilor. Un eveniment cheie a fost Biblioteca Vie, unde participanţii au stat de vorbă cu Eleonora Pokola, autoarea primului testimonial de supravieţuitoare a violenţei domestice, din Revista Avantaje.

Numărul mare de persoane, care a venit să discute cu Eleonora Pokola, i-a luat prin surprindere şi pe organizatori. Foarte mulţi tineri au rezonat cu povestea acestei femei, care a stat timp de 20 de ani într-o relaţie abuzivă, până când a avut puterea să evadeze. Eleonora şi-a povestit viaţa în cartea ,,Povestea unei supravieţuitoare’’. În carte, se vor regăsi,cu siguranţă, multe femei care s-au învăţat cu abuzul.

În campania împotriva violenţiei domestice au intrat şi vedete precum Medeea Marinescu şi Inna. Ele au acceptat să pozeze cu un machiaj ce reproduce rănile provocate de violenţă. Organizatorii speră ca printr-o astfel de manifestare să se producă o schimbare în mentalul colectiv.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri