Spălatul hainelor în Joia Mare. Este sau NU păcat să spălăm. Ce spun preoții?

Spălatul hainelor în Joia Mare. Este sau NU păcat să spălăm. Ce spun preoții?

Tradițiile din Săptămâna Mare sunt diferite în funcție de zonele țării. Începând cu Duminica Floriilor, în fiecare zi, credincioșii urmează cu strictețe numeroase obiceiuri din cele mai vechi timpuri.

Gospodinele se pregătesc intens în Săptămâna Patimilor preparând bucate tradiționale, dar fac și curățenie în casă pentru a primi cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii Domnului. Cu toate acestea, există câteva zile din această perioadă în care este păcat să spele haine.

Preoții spun că în două zile din Săptămâna Patimilor NU este voie să speli haine, Miercurea Mare și Vinerea Mare. În Joia Mare și sâmbăta dinaintea Învierii, credincioșii pot spăla haine, pot face curățenie în case și pot pregăti preparatele tradiționale: ouă roșii, cozonaci, drob, pască și delicioase gustări pe bază de carne de miel.

Seara, după ce au terminat cu treburile gospodărești, oamenii merg la Biserică pentru a lua parte la Denii. În Joia Mare, la denii ne sunt prezentate patru întâmplări ale Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. Tot joi se citesc și cele 12 Evanghelii și se scoate în naosul bisericilor Sfânta Cruce.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse