Sfaturi pentru a lua o pauză într-o relație. Ce perioadă este benefică unei pauze?
Pentru unele cupluri, a fi fericit este un obiectiv continuu. A lua o „pauză' nu trebuie să însemne despărțirea.
Îți iubești partenerul, dar simți că ai nevoie de spațiu pentru a te autodepăși sau pentru a-ți elimina o criză de anxietate legată de relație. Dacă acest lucru îți sună cunoscut, s-ar putea să fii curios în legătură cu luarea unei pauze într-o relație și ce ar putea însemna pentru relația ta.
„Atunci când un cuplu are probleme, o pauză poate oferi dovezi despre care este cea mai bună decizie în ceea ce privește relația. Nu înseamnă că există o despărțire oficială, ci doar că cuplul face o pauză în relație pentru o anumită perioadă de timp”, spune Anita Chlipala, terapeut licențiat în domeniul căsătoriei și familiei (L.M.F.T.) din Chicago, potrivit Women’s Health.
Și, în timp ce o pauză într-o relație poate să nu fie potrivită pentru toată lumea, dacă simți că ai nevoie de puțin spațiu, merită să te gândești la asta. La urma urmei, o pauză nu trebuie să însemne o catastrofă – poate oferi timpul și spațiul necesar pentru a evalua parteneriatul.
În continuare, afli mai multe despre ce înseamnă cu adevărat să iei o pauză, plus sfaturi susținute de experți pentru a apăsa butonul de pauză în relația ta.
O pauză într-o relație funcționează?
Deși luarea unei pauze poate părea un lucru negativ, nu trebuie să fie așa. În cele din urmă, dacă te gândești să iei o pauză în loc să te desparți definitiv, înseamnă că încă mai cauți o modalitate de a merge mai departe cu relația ta.
Și, deși nu există o modalitate tipică de a lua o pauză, a face acest lucru poate fi de fapt extrem de sănătos atât pentru individ, cât și pentru parteneriat. “Când ești într-o relație, poate fi dificil să vezi lucrurile obiectiv. Acordarea unui anumit spațiu vă poate permite să vă vedeți relația dintr-o altă perspectivă”, spune Chlipala, mai scrie sursa citată anterior.
Dacă o pauză va „funcționa” sau nu pentru relația ta depinde de ceea ce definești ca fiind succes. Dacă definiți succesul după o pauză ca fiind faptul că vă veți împăca, să știi că s-ar putea să nu fie cazul. Cu toate acestea, ar trebui să vă ajute să vedeți lucrurile mai clar și să vă puneți în ordine emoțiile.
Iată ce trebuie să faci pentru o perioadă de separare fără probleme și productivă, potrivit experților.
Fii pregătit să faci treabă. Prima regulă de bază pentru a lua o pauză în relația ta este să te asiguri că intențiile ambilor parteneri sunt sănătoase. “Nu luați o pauză dacă nu intenționați să lucrați la relație. Când oamenii nu lucrează la relație în timpul unei pauze, devine mai ușor să lași relația să se stingă și să moară din cauza neglijenței”, explică specialiștii.
Evită să acționezi impulsiv. Uneori poate fi tentant să iei decizii pripite și să ieși rapid după o ceartă mare, ceea ce poate duce la alegeri și acțiuni proaste din partea ambilor parteneri pe parcursul pauzei. „De multe ori, o persoană pleacă furtunos după o ceartă sau anunță că ia o pauză pentru că lucrurile au devenit prea intense, dar nu s-a gândit cu adevărat la motivul și la modul în care intenționează să se reconecteze. Înainte de a-i spune partenerului tău că pleci, oprește-te, reflectează, revizuiește imaginea de ansamblu și cere ajutor”, mai adaugă terapeuții, potrivit sursei citată mai sus.
Nu intra în panică. Nu este întotdeauna ușor să îți împarți viața cu o altă persoană și, inevitabil, vei avea unele probleme. Cele mai multe probleme în relații nu pot fi rezolvate în totalitate, dar asta nu este atât de rău pe cât pare, explică Kongit Farrell, L.M.F.T. și fondator al Inspired Journey Counseling Center. “Este vorba mai mult de modul în care alegi să lucrezi la acele probleme și de abordarea pe care o adopți. O pauză este doar o abordare”.
Multe cupluri au așteptări nerealiste în ceea ce privește parteneriatele pe termen lung. Vei întâmpina hopuri, iar acest lucru este perfect în regulă. O pauză te poate ajuta să descâlcești problemele legate de comunicare și de rezolvarea problemelor.
Rezolvă în prealabil aspectele logistice. Înainte ca un cuplu să ia o pauză, este important să delimitați “de ce”, astfel încât să nu pierdeți timpul. “Ce sperați că va fi diferit odată ce pauza se va încheia?”, întreabă Chlipala. “De exemplu, “Trebuie să-mi gestionez mai bine anxietatea, astfel încât să nu mai provoc certuri inutile”.
Parametrii temporali exacți pot varia de la un cuplu la altul, dar o distanță de trei săptămâni este un bun punct de referință. De ce trei săptămâni? “Aveți nevoie de aproximativ o săptămână pentru a lăsa corpul și mintea să se adapteze la faptul că nu sunteți în preajma unei persoane cu care ați avut o relație. Apoi, încă o săptămână pentru a-ți sorta sau identifica sentimentele sau gândurile. Și apoi s-ar putea să mai ai nevoie de încă o săptămână pentru a-ți da seama efectiv de planul tău”, adaugă Kongit Farrell.
Stabilește reguli de bază. Ai de gând să te întâlnești sau să te culci cu alte persoane? Cât de des puteți comunica? Puteți face verificări despre cum vă simțiți sau cum vă descurcați? Toate acestea sunt întrebări pe care tu și partenerul tău ar trebui să le luați în considerare pentru ca amândoi să înțelegeți așteptările pauzei și să nu vă luați nimic prin surprindere. Un lucru important de reținut, de la Farrell: “Dacă vrei să faci doar trei săptămâni, nu ar trebui să te întâlnești cu nimeni altcineva. Ar trebui să îți iei acest timp pentru tine, deoarece perioada este atât de scurtă”.
Ia-ți timp pentru a reflecta. Dacă ești cu adevărat hotărât să rezolvi problemele din relație, stabilește-ți niște obiective pentru această perioadă de separare. “Vreți să știți la ce veți lucra împreună cu partenerul dumneavoastră în timpul acestei pauze și care este planul dumneavoastră de acțiune”, notează Chlipala. Acest lucru poate însemna orice, de la a merge la un terapeut pe cont propriu, la a citi cărți de autosugestie sau a ține un jurnal.
Dacă un incident specific a precipitat ruptura, încearcă să scrii ce s-a întâmplat, cum te-a făcut să te simți și ce ai prefera pe viitor. Dar este esențial ca ambele părți să își ia timp pentru reflecție. Nu ar trebui să trebuiască să convingi pe cineva să rămână cu tine, iar acest lucru poate indica faptul că relația ar putea să nu funcționeze.
În timp ce reflectezi, încearcă să evaluezi impactul problemelor pe care le-ai avut. Este ușor să iei un partener de bunăvoie și să te concentrezi doar pe părțile care te deranjează la el. “Când ești singur, te poate atenționa asupra a ceea ce nu ai apreciat în acel moment”, spune Chlipala. Poate că este atât de distractiv să gătești cu ei, dar te înnebunește faptul că nu spală niciodată vasele. O pauză te poate ajuta să îți dai seama de ce ești supărat – ți se pare că e o problemă de gen sau că nu îți respectă spațiul? Înțelegerea rădăcinii unei probleme vă poate ajuta pe amândoi să vă dezvoltați.
O altă parte a reflecției este explorarea modului în care te descurci când ești separat. Este logic să îți fie dor de partenerul tău, o figură stabilă din viața ta este brusc mai puțin prezentă. Cu toate acestea, poate fi un semn că sunteți codependent dacă faptul de a fi departe de el timp de trei săptămâni îți provoacă anxietate, te face să fii deprimat sau dacă încalci în mod compulsiv regulile pe care le-ai stabilit în legătură cu separarea.
Reveniți împreună pentru a lua o decizie. Reîntoarcerea împreună nu trebuie să însemne neapărat să rămâneți împreună, dar este totuși important să aveți o discuție. Dacă puteți rezolva problema împreună, foarte bine. Și dacă nu? “Aș recomanda cuplului – sau chiar unui singur partener dacă celălalt refuză – să găsească un bun terapeut de cuplu care să fie directiv și care să poată preda informații despre ce este nevoie pentru ca o relație să fie sănătoasă și împlinită”, spune Chlipala.
Răspunsurile pe care le găsiți în timpul unei pauze pot să nu fie ceea ce unul sau ambii parteneri se așteaptă cu adevărat, dar pot fi ceea ce este cel mai bine pentru voi.
Foto: 123RF
Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.
E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.
Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea
Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.
Interviu în exclusivitate:
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: “Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/