Sfaturi de urmat pentru orice antreprenor român care își dorește să atingă succesul

Sfaturi de urmat pentru orice antreprenor român care își dorește să atingă succesul

Contextul economic actual, dar și accesul tot mai facil la informații, încurajează din ce în ce mai mulți tineri să-și pună în aplicare ideile și viziunea, luând calea antreprenoriatului. Persoanele din mediul de afaceri care au reușit să atingă un prag viabil măcar din punct de vedere al recuperării investiției reprezintă un exemplu pozitiv pentru cei care își doresc să înceapă propria afacere și le oferă acestora motivația de care au nevoie.

Cu toate că fiecare afacere are propriile sale particularități, care diferă atât în funcție de publicul căruia i se adresează, dar și de nișa de piață, există anumite elemente comune fără de care succesul nu poate fi obținut. Pasiunea și dorința de reușită reprezintă piatra de temelie a oricărei afaceri funcționale, însă aceste elemente, deși importante, nu sunt suficiente pentru a ajunge la un deznodământ fericit și pentru a construi un business profitabil și orientat către viitor. Cu toate că nu există un secret universal aplicabil pentru reușită, sunt anumite aspecte de care orice tânăr antreprenor ar trebui să țină cont înainte de a pune în aplicare o idee de business.  

Identificarea punctelor forte ale afacerii

Multitudinea de oportunități și accesul facil la informații puse la dispoziție de către societatea actuală fac din începerea unei afaceri un deziderat realizabil. Cu toate acestea, trebuie luat în calcul și faptul că toate aceste beneficii sunt accesibile tuturor și că sute de alte persoane ar putea lua simultan decizia de a începe o afacere similară. 

Pentru a reuși să se ridice deasupra acestor potențiali competitori, este necesar ca tânărul antreprenor să identifice punctele forte ale viitoarei sale afaceri și motivul pentru care aceasta va fi unică. Concentrarea pe aceste puncte forte și dezvoltarea unui plan de afaceri menit să le scoată în evidență vor contribui enorm la dezvoltarea unui business de succes, în ciuda competiției acerbe cu care se va confrunta. 

Atragerea de personal capabil 

Deși ideea de angrenare a personalului calificat în afacere pare ușor prematură pentru un antreprenor aflat la început de drum, dezvoltarea capacității de coordonare și înțelegerea importanței unei echipe profesioniste în afacere sunt necesare pentru asigurarea sustenabilității oricărui business. 

Astfel, orice tânăr antreprenor ar trebui să-și dezvolte o idee dimensionată nu doar pe capacitățile sale de execuție, ci pe a unei echipe competente, capabile să ducă la îndeplinire toate activitățile necesare și de a contribui cu idei noi pentru dezvoltarea continuă a afacerii. De aceea, pentru a atrage angajații potriviți, este necesar să cunoaștem aspirațiile tinerilor profesioniști și nevoile acestora.

Dezvoltarea competențelor manageriale

Cu toate că demararea unei afaceri implică o foarte bună cunoaștere a domeniului în care va fi implementată și a provocărilor care vor putea apărea pe drum, la fel de importante sunt și aptitudinile persoanei care se află în spatele întregului concept. 

De aceea, orice tânăr antreprenor ar trebui să se concentreze pe dobândirea de aptitudini manageriale care să îl ajute în activitățile de coordonare a unei echipe, de luare a deciziilor, de dezvoltare a capacității de a vedea lucrurile în ansamblu și de a prevedea anumite aspecte legate de mediul de afaceri în care operează.

Îmbinarea optimismului cu spiritul analitic

Pozitivitatea și optimismul sunt aspecte foarte importante, în lipsa cărora un antreprenor nu poate cunoaște împlinirea. Totuși, dacă aceste virtuți nu sunt dozate corespunzător și ajung să influențeze toate deciziile de management pe care un antreprenor le ia, afacerea va întârzia să prospere, iar anumite aspecte care ar fi putut reprezenta oportunități pentru dezvoltarea afacerii se vor transforma în impedimente care amână progresul. 

Cu toate că o doză de optimism este benefică în orice afacere, pentru a face niște primi pași hotărâți, un tânăr antreprenor trebuie să învețe cum să îmbine pozitivitatea cu gândirea analitică și să ia decizii informate, cu fundament real. Astfel, acesta va reuși întotdeauna să performeze la cele mai înalte standarde și să identifice măsurile potrivite care îi vor aduce succesul afacerii sale. 

Transformarea eșecului într-o oportunitate 

Indiferent de gradul de profesionalism cu care este planificată o afacere și de prudența cu care sunt luate toate deciziile, un antreprenor trebuie să se aștepte și la anumite eșecuri care, de cele mai multe ori, sunt cauzate de situații din afara ariei sale de control. 

Având în vedere că astfel de situații nu pot fi prevăzute, este important pentru orice antreprenor să fie pregătit de a le contracara cu abilitate și, mai mult, de a le transforma în oportunități care să contribuie la dezvoltarea afacerii și la implementarea unor proceduri de lucru mult mai bine documentate. 

Cu toate că provocările ivite pe parcursul procesului de implementare a unei afaceri sunt multe, cu dăruire, gândire analitică și dorință de inovare, orice tânăr antreprenor va depăși toate obstacolele și va atinge succesul.  

Material realizat cu sprijinul partenerului Liviu Tudor

Sursa Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse