Se întoarce iarna! Cod galben de ninsori abundente și vânt puternic, în următoarele zile. Iată care sunt zonele afectate!

Se întoarce iarna! Cod galben de ninsori abundente și vânt puternic, în următoarele zile. Iată care sunt zonele afectate!

Luna februarie a început cu temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă. Cu toate acestea, se pare că această situație se va schimba în următoarele zile, pentru că meteorologii au emis mai multe avertizări de cod galben de ninsori abundente, care sunt valabile pentru următoarele zile.

Astfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi, 13 februarie, o informare meteo de vreme rea, vânt puternic și ninsori abundente, care este valabilă în 12 județe. În perioada 13 februarie, ora 20.00 – 15 februarie, ora 15.00, se vor semnala precipitații în extindere, moderate și local însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.

Cod galben de ninsori

De asemenea, în acest interval, precipitațiile vor fi în extindere, dinspre sud-vest și vor cuprinde toată țara. În sudul și în estul teritoriului se vor cumula local 15 – 20 l/mp și pe spații restrânse, în special la deal și la munte, peste 25 – 30 l/mp. În Dobrogea va ploua, în Câmpia Română vor predomina ploile, în Câmpia de Vest se vor semnala precipitații mixte, iar în restul țării vor fi mai ales ninsori.

Se va depune strat de zăpadă, local consistent în zonele montane și submontane, iar în a doua parte a intervalului și în Moldova. Începând din seara zilei de miercuri, 14 februarie, precipitațiile vor fi în restrângere către est-nord-est, conform Administrației Naționale de Meteorologie. Vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor. Vor fi perioade de timp cu rafale de 45 – 55 km/h în sud, în centru și în est, iar la munte peste 70 – 80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută. Mai mult decât atât, vor fi condiții pentru depuneri de polei sau ghețuș.

Apoi, între 13 februarie, ora 22.00 – 14 februarie, ora 11.00, vor fi ninsori abundente, local viscolite, și se va depune un strat consistent de zăpadă, în judeţele Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Vâlcea, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin, potrivit meteorologilor.

Va ninge viscolit în mai multe regiuni

În cursul nopții de marți spre miercuri și în prima parte a zilei de miercuri (13-14 februarie) în Munții Banatului, în Carpații Meridionali, apoi și în cei de Curbură, precum și în zona deluroasă din Banat, Oltenia și Muntenia vor fi ninsori însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent. De asemenea, vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 50 – 55 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m cu rafale de peste 80 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită și vizibilitate redusă.

Pentru intervalul 14 februarie, ora 11:00 – 15 februarie, ora 11:00, un alt Cod galben anunță ninsori şi viscol în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Harghita, Covasna, Braşov, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

În intervalul menţionat, se vor semnala ninsori temporar însemnate cantitativ (în general 20 – 25 l/mp) cu depunere de strat de zăpadă consistent în estul Carpaţilor Meridionali, în Carpaţii Orientali, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în nordul Munteniei. Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 45 – 50 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 de metri, în special în Carpaţii de Curbură, cu rafale de peste 70 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită şi vizibilitate redusă.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Spectacolul cu care doi patinatori canadieni au devenit celebri în toată lumea. Au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de iarnă 2018

Legistația auto, înăsprită! Ce trebuie să știe cei care își doresc să devină șoferi? Titi Aur: „Sunt mulți instructori care nu sunt pregătiți'

Cine sunt câștigătorii penultimei semifinale a concursului Eurovision România? „Sunt absolut copleşită. Am dat totul pe scenă'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro