Scrisoarea unui copil către părinţii lui divorţaţi

Divorţul este un eveniment cu consecinţe nedorite atât asupra celor doi foşti parteneri de cuplu, cât mai ales asupra copiilor rezultaţi din căsătoria celor doi. 

Neînţelegerile, conflictele sau discuţiile în contradictoriu dintre cei doi parteneri, dacă se prelungesc şi după pronunţarea divorţului, au consecinţe dintre cele mai periculoase asupra dezvoltării psiho-emoţionale a celui mic.

O scrisoare a unui copil cu părinţi divorţaţi face înconjurul internetului. Sentimentele exprimate de micuţ şi rugăminţile pe care acesta le adresează celor doi părinţi exprimă cel mai bine nevoile oricărui copil ai căror părinţi au decis să se separe. Iată cum sună scrisoarea emoţionantă a copilului:

“Dragă mamă, dragă tată,

Să nu uiţi niciodată că eu sunt copilul amândurora. Deşi acum locuiesc doar alături de unul dintre voi, nu uita că am nevoie şi de unul, şi de celălalt în egală măsură.

Să nu uiţi niciodată că vă iubesc pe amândoi la fel de mult. De aceea, te rog să nu-l critici pe celălalt în faţa mea. Lucrul ăsta îmi face cumplit de rău.

Să nu uiţi niciodată că am nevoie să păstrez legătura şi cu părintele cu care nu locuiesc. Ajută-mă să menţin contactul cu el. Formează-i numărul de telefon pentru mine sau scrie adresa lui pe un plic în care voi introduce scrisoarea pe care vreau să i-o trimit. Ajută-mă să-i aleg un cadou frumos de Crăciun sau de ziua lui de naștere. Când îmi faci poze, trimite-i-le și lui.

Nu te întrista când mă duc să locuiesc la celălalt pentru câteva zile. Mi-aș dori din tot sufletul să locuiesc în continuare cu amândoi, să-mi petrec timpul în egală măsură cu fiecare dintre voi, dar acum e imposibil. M-aș rupe în două dacă aș putea… dar nu pot.

Citeşte şi 

Divorţul când sunt copiii la mijloc

Scrisoarea „de eliberare' a părintelui „perfect' către copilul său

Nu mă lăsa în fața ușii celuilalt părinte doar ca să nu dai ochii cu el. Nu sunt un colet. Vorbește cu el câteva minute. M-aș bucura să mai am șansa să petrec câteva minute cu amândoi. 

Nu te certa cu el în fața mea. Fii politicos/politicoasă, așa cum, cu siguranță, ți-ar plăcea să fiu și eu cu cei din jur. 

Fă cât mai puține schimbări în ce mă privește. Camera mea, spre exemplu, mi-ar plăcea să arate la fel ca pe vremea când locuiam cu amândoi. Nu-mi arunca lucrurile care-mi amintesc de celălalt.

Continuă să ai relații bune cu socrii tăi, bunicii mei. Cu siguranță, ei vor ține partea copilului lor și tu vei fi cel vinovat/cea vinovată de situația în care ne aflăm acum. Dar nu uita că eu nu vreau să-mi pierd bunicii. Am nevoie să-mi fie aproape.

Comportă-te civilizat cu noul partener/noua parteneră de viață al mamei mele/a tatălui meu. Eu trebuie să am relații bune și cu această persoană. M-aș bucura ca fiecare dintre voi să-și găsească pe cineva. În felul ăsta, n-ați mai fi așa înverșunați unul pe celălalt.

Nu te folosi de nevoile, de dorințele, de cerințele mele pentru a-i face reproșuri celuilalt .  Asta nu mă va face deloc să mă simt fericit, ci vinovat. Discută civilizat cu tata/mama și vedeţi cum îmi puteți satisface amândoi nevoile.”

Un copil cu părinţi divorţaţi are aceleaşi nevoi ca un copil care are ambii părinţi. Ca o concluzie, cel mai important lucru pentru părinţi ar trebui să fie fericirea copiilor. Nu este recomandat să porniţi de la premisa că este încă mic şi nu realizează foarte bine ce i se întâmplă sau că voi ştiţi mai bine de ce are nevoie.

Este extrem de importantă realitatea pe care el o interiorizează atunci când este în plin proces de dezvoltare psiho-emoţională. Această realitate interiorizată în copilărie va genera la adultul de mai târziu un comportament care se va reflecta în atitudinea pe care o va avea faţă de cei din jurul lui şi faţă de viitorul partener de viaţă.

Citește și

Scrisoarea unei femei creștine către amanta soțului ei

Scrisoarea unui fiu pentru tatăl lui

Sursă: www.reseau-colin-bagnard.over-blog.org

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate