Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu, vândută cu aproximativ 3 milioane de dolari. Ce părere avea fizicianul despre existența lui Dumnezeu și despre oamenii care cred în El

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu, în care autorul teoriei relativității își spunea părerea răspicat despre Divinitate și despre oamenii a căror credință este nemărginită, a fost vândută la licitație cu 2,9 milioane de dolari.

Conform www.bbc.com, scrisoarea de o pagină a fost redactată în 1954 și i-a fost adresată filosofului Eric Gutkind. Din aceasta, reiese că Einstein respingea orice credință.

Scrisoarea lui Einstein despre Dumnezeu face referire la credință ca produs al slăbiciunii umane

Einstein nu iartă nici iudaismul. “Pentru mine, religia evreiască este, ca orice altă religie, încarnarea unei superstiţii primitive“, scria el. “Poporul evreu, căruia îi aparţin bucuros şi în a cărui mentalitate sunt profund ancorat, nu are nici el pentru mine calităţi diferite de ale tuturor celorlalte popoare“, explică Einstein, subliniind că nu crede în noţiunea de “popor ales“.
Scrisoarea a fost scoasă la licitație, pentru prima dată, la New York, când a fost cumpărată de un colecționar pentru suma de 404.000 de dolari.
Religia fără ştiinţă este slabă, dar ştiinţa fără religie este oarbă', este unul dintre cele mai faimoase aforisme ale lui Einstein. Acest aforism a fost, timp de jumătate de deceniu, o sursă de nesfârşite dezbateri între atei şi credincioşi. Fiecare dintre cele două tabere a încercat să-l atragă pe omul de știință de partea ei.

Conținutul integral al celebrei scrisori

Iată și conținutul integral al scrisorii în care Einstein demonstra clar că este ateu, conform www.cotidianul.ro

Stimate domnule Gutkind,

Convins de sugestiile repetate ale lui Brouwer, v-am citit cartea şi vă mulţumesc că mi-aţi împrumutat-o („Alege viaţa: Chemarea biblică la revoltă', autor Eric Gutkind – nota redacției). În legătură cu atitudinea factuală faţă de viaţă şi de comunitatea umană avem o mulţime de lucruri în comun. Idealul dumneavoastră care urmăreşte o libertate eliberată de dorinţe orientate către ego-urile personanale, o viaţă frumoasă şi nobilă, cu accent pe elementele pure ale umanităţii, ne unesc în ceea ce s-ar putea numi o „atitudine americană'.

Cu toate astea, dacă n-ar fi existat sugestiile lui Brower n-aş fi ajuns niciodată că citesc cu atenţie cartea dumneavoastră, pentru că este scrisă într-un limbaj inaccesibil mie. Cuvântul „Dumnezeu' nu reprezintă pentru mine nimic mai mult decât expresia şi rezultatul slăbiciunii umane, iar Biblia o colecţie de legende onorabile, dar primitive şi destul de infantile. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu poate schimba asta (pentru mine).

Consider că religia evreiască, la fel ca toate celelalte religii, reprezintă o încarnare a celor mai puerile superstiţii. Iar poporul evreu, din care fac parte cu bucurie, nu îmi apar ca având calităţi superioare faţă de alţi oameni. Din experienţa personală pot spune că evreii nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, cu toate că sunt protejaţi de tot felul de urgii de faptul că le lipseşte oarecum puterea. În altă ordine de idei, nu văd nimic „ales' în ceea ce-i priveşte.

Mi se pare dureros că pretindeţi că aveţi o poziţie privilegiată şi încercaţi să o apăraţi dintre două ziduri de mândrie, cel exterior reprezentat de ipostaza de om şi cel interior reprezentat de ipostaza de evreu. Ca om, cereţi o dezlegare de la cauzalităţile acceptate în mod obişnuit, iar ca evreu o dezlegare de la monoteism. Însă o cauzalitate limitată nu mai e o cauzalitate deloc, după cum Spinoza a demonstrat incisiv.

Acum, că am expus făţiş diferenţele între convingerile noastre intelectuale, mi se pare clar că avem opinii apropiat în ceea ce priveşte lucrurile esenţiale, spre exemplu evaluarea comportamentului uman. Cred că ne-am înţelege de minune dacă ne-am rezuma să discutăm despre lucruri concrete.

Cu mulţumiri cordiale şi cele mai bune gânduri,

Al dumneavoastră,

A. Einstein'

 

Sursa foto: northfoto

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri