Șase mituri comune despre vaccinul HPV demontate

De la cerințele de vârstă până la efectele secundare rare, specialiștii din domeniul medical împărtășesc informații despre vaccinul HPV care protejează împotriva cancerului de col uterin și nu numai.

Vaccinul HPV, GARDASIL®9, a fost aprobat de FDA în 2014 și este administrat de aproape două decenii. Cu toate acestea, controversele privind siguranța și eficacitatea vaccinului au reapărut în ultimii ani. Pentru a ajuta la reducerea îngrijorărilor și pentru a demonta miturile comune alimentate de dezinformare, iată ce spun specialiștii, potrivit Jefferson Health.

  1. Nu poți fi vaccinat împotriva HPV dacă ai fost deja infectat. Dacă ai deja HPV, vaccinul te poate proteja în continuare împotriva diferitelor tulpini la care ești vulnerabilă, spune asistenta Ashley Ferris, potrivit sursei citată anterior. Există peste 100 de tipuri de HPV. Vaccinul acoperă nouă, de unde și numele, dintre cele mai importante tulpini, care sunt legate de aproape 90% dintre cancerele de col uterin, precum și de alte complicații, cum ar fi verucile genitale.
  2. Nu poți primi vaccinul împotriva HPV după vârsta de 12 ani. Indiferent dacă ai fost deja expus sau nu, vaccinul poate fi administrat mult după vârsta adolescenței, continuă specialiștii. În timp ce CDC recomandă un regim cu două doze între 11-12 ani pentru cea mai eficientă prevenire, acesta poate fi administrat începând cu vârsta de nouă ani, până la 45 de ani, adaugă asistenta medicală. (Regimul cu trei doze se administrează pentru oricine are 15 ani și mai mult.) Dacă ai fost activă sexual, s-ar putea să nu fie la fel de preventiv, dar poate totuși să ajute substanțial.
  3. Vaccinul HPV protejează doar fetele. Oricine poate contracta și transmite HPV prin contact sexual. Deoarece este de obicei asimptomatic, niciunul dintre parteneri nu ar ști dacă are HPV sau dacă îl transmite. În cazul în care ambele părți consimțitoare sunt vaccinate, aceasta doar dublează protecția.

HPV este bine cunoscut ca fiind principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin, dar este important să realizăm că HPV reprezintă un risc de cancer pentru toată lumea. Studiile arată că HPV este legat de mai mult decât de cancerele organelor sexuale feminine (col uterin, vulvar, vaginal); este, de asemenea, un factor de risc prevalent în cancerele anale, de penis și gât (în principal de gât). Atunci când Gardasil a fost introdus pentru prima dată, s-a înregistrat o reducere semnificativă a cancerelor de gât.

  1. Vaccinul HPV are efecte secundare grave, cum ar fi infertilitatea.
    “La fel ca majoritatea vaccinurilor, pot exista efecte secundare ușoare în urma vaccinării, inclusiv durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală și greață”, explică Ferris, potrivit Jefferson Health. Una dintre cele mai frecvente îngrijorări este sincopa sau leșinul. CDC raportează că leșinul poate apărea după orice vaccinare, mai frecvent la adolescenți, probabil din cauza durerii și a anxietății legate de injecție. Acesta este motivul pentru care mulți furnizori monitorizează pacienții timp de aproximativ 10-15 minute după vaccinare.

În plus, nicio cercetare nu concluzionează că vaccinul HPV provoacă infertilitate. Cu toate acestea, atunci când colul uterin este lăsat vulnerabil la virusul HPV, unele femei trebuie să fie supuse unei mici excizii chirurgicale, cunoscută sub numele de LEEP (procedura de excizie electrochirurgicală în buclă), pentru a elimina celulele anormale. Acest lucru nu numai că poate întârzia nașterea unui copil, dar poate crește riscul de avort spontan. Acest lucru face ca Gardasil să fie mai protector pentru viitoarele sarcini.

  1. Nu aveți nevoie de vaccinul HPV dacă vă faceți regulat testele Papanicolau. Testele Papanicolau și vaccinul nu sunt interschimbabile sau dependente unul de celălalt, explică asistenta. „Scopul unui test Papanicolau este de a depista și detecta celulele canceroase. Vaccinul funcționează pentru a preveni apariția modificărilor canceroase în primul rând; cu toate acestea, nu vă acoperă 100%. Așadar, ambele sunt incredibil de importante”.
  2. Vaccinul HPV nu durează pe termen lung. În ceea ce privește cercetările de până acum, se crede că vaccinul este de lungă durată (adică nu este nevoie de rapeluri după regimul de două sau trei doze). Nimic nu indică faptul că acesta „dispare”, spune și Ferris. „Cu toate acestea, cercetările sunt încă în curs de desfășurare și știm că cerințele de vaccinare se pot schimba. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să rămâi la curent cu screening-ul și să urmărești cu medicul dacă simți că ceva este în neregulă.”

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate