Sănătate și belșug în casă. Ce trebuie să faci azi, în Prima zi de Paște?

Sănătate și belșug în casă. Ce trebuie să faci azi, în Prima zi de Paște?

Astăzi sărbătorim Învierea Domnului. Creștinii ortodocși se bucură alături de familie, respectând numeroase ritualuri și tradiții. Începând de azi până la Înălțarea Domnului, timp de 40 de zile, credincioșii se salută cu „Hristos a înviat!' și se răspunde cu „Adevărat a înviat!'.

Printre obiceiuri care se respectă în prima zi de Paște se numără ciocnitul ouălor numai „cap în cap'. A doua zi se pot ciocni „cap cu dos', iar în a treia zi „dos cu dos'. De asemenea, o altă tradiție păstrată de ani de zile este purtatul hainelor noi, pentru a arăta respect acestei importante sărbători, dar și pentru că ea înseamnă curățarea trupului și revenirea la viață, așa cum natura își revine după o iarnă grea.

Este bine ca femeile să aibă măcar o cămașă nouă, iar bărbații o pălărie.

Preoții spun că în această Sfântă zi este bine ca în fiecare casă să fie voie bună și nimeni să nu plângă sau să tristețe în jur.

Lumânarea din noapte de Înviere se păstrează pentru a o reaprinde în caz de necazuri, greutăți sau catastrofe naturale.

Un alt obicei transmis de generații și practicat și astăzi, mai ales în zonele rurale, este ca în prima zi de Paște să te uiți prima dată într-un vas cu apă neîncepută pentru a avea vederea bună.

Cu apa în care a stat un ou vopsit și un ban de argint, credincioșii se spală pe față pentru a fi sănătoși, curați ca apa, iar bănuțul este pentru noroc la bani.

După slujba de Înviere și după ce se ia anafura (paștile), un alt obicei de respectat în prima zi de Paște este de a mânca un ou roșu pentru sănătate, pască pentru curățenia sufletului și un pic de slănină pentru a fi grași ca porcul. Mai mult decât atât, una dintre tradițiile cele mai profunde din prima zi de Paște este de a mânca toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse