Sănătate: 6 motive pentru care depresia este bună!

Toţi fugim de ea. Într-un fel sau altul, toate cărţile de dezvoltare profesională din zona de business ne inoculează ”atitudinea de învingător”, ne spun că trebuie să fii pozitiv, că altfel nu ai succes, că orice s-ar întâmpla, să fii optimist şi să bubui de veselie. Roz bonbon de veselie, dacă se poate!

Probabil exagerez puţin, dar dacă trăieşti în lumea reală, este imposibil să fii aşa tot timpul. Nici reversul medaliei nu este de preferat. Cunosc persoane care îşi duc depresia pe picioare, ignorând-o şi alungând-o, fără să se uite niciun pic la ea. Ei bine, dacă nu te simţi chiar ”roz”, eu te îndemn să te bucuri de această perioadă!

Atunci când suntem pe drumul minunat al conştientizării de sine, când vrem să ne cunoaştem pe noi înşine din ce în ce mai bine, este inevitabil să nu avem şi astfel de stări. Fac parte din proces şi au un mare cadou pentru noi ascuns sub ambalajul jigărit: ne atrag atenţia asupra lucrurilor care nu sunt în armonie cu sinele nostru real, şi ne învaţă nişte lecţii.

O clientă de-a mea se gândea să îşi schimbe profesia. Dintr-o companie mare, multinaţională, voia să înceapă un business propriu, fructificând pasiunea ei de după job – fotografia. S-a pregătit pentru asta mai mult timp, iar la un moment dat a ajuns să lucreze în paralel, pentru a căpăta experienţă şi pe noua ei profesie.

La un moment dat, a obosit. A avut câteva eşecuri minore care i-au adus o stare de tristeţe profundă şi multe semne de întrebare. A început să îşi chestioneze foarte serios motivaţiile, valorile (care erau în schimbare), chiar şi identitatea profesională.

Această stare pe care ea o descria ca fiind depresivă, deşi a avut tendinţa să fugă de ea, i-a adus până la urmă o mare şansă: aceea de a afla ce o motivează cu adevărat, şi ce îşi doreşte să facă, dincolo de fotografie.

Şi dacă pasiunea ei a rămas la fel, nişa spre care s-a îndreptat a fost diferită: din fotograf portretist, şi-a dat seama că prefera fotografia în natură, în special animalele salbatice.

Dacă ştim să privim şi să ascultăm ce ne stările proaste, pe care le putem numi depresive, avem şansa să aflăm despre noi lucruri profunde şi adevărate pe care altfel nu le aflăm.

Iată câţiva paşi pe acest drum:

1.Stai cât mai mult cu tine şi simte starea aceea, cum se manifestă, ce gânduri îţi trimite.

Gândeşte-te la viaţa ta, în general. Nimic nu este prea târziu, dacă eşti încă în viaţă.

2.Micşorează aşteptările, de la tine, de la alţii. De multe ori intrăm în stări proaste pentru că nu ne simţim în stare să realizăm ce ne-am propus, credem că nu merităm, sau că nu avem putere.

Ei bine, ştii de câte ori au eşuat oamenii de succes înainte de a se realiza? S-au făcut studii, rata este de 8 eşecuri la un succes.

3. Nu ai fi primit lecţiile pe care le duci acum dacă nu ai fi fost suficient de puternică. Eşti mult mai puternică decât crezi, ştiai? Poţi să treci şi prin asta.

4. Dacă starea ta proastă vine dintr-un sentiment de blocaj, nu vezi căi alternative, atunci propune-ţi să încerci cât mai multe variante. Împrieteneşte-te cu Creativitatea şi Experimentarea.

5. Nu te mai compara cu alţii! Am destui clienţi care, dintr-un sentiment de competiţie fără rost, se compară tot timpul cu alţii. Evident că atunci când observă cum alţii reuşesc mai bine, au mai multe sau par mai fericiţi, intră în stări de genul ”nu valorez nimic”.

Ei bine, nu ai de unde să ştii ce se află în spatele aparenţelor de succes ale altora, contextul sau conjuctura, nu le cunoşti povestea. Sau, chiar dacă le cunoşti povestea nu ai cum să ştii cum se simt ei în povestea lor, de fapt.

6. În general, antidotul pentru o stare proastă este acţiunea. Aşadar, poate e momentul să te întrebi: ”Ce pot să fac acum, concret, care să fie în folosul meu, pe baza a ceea ce am aflat despre mine în acest proces de introspecţie?”.

Aşadar, atâta timp cât simptomele nu sunt atât de îngrijorătoare încât să te determine să ajungi la un psihoterapeut, dacă te simţi doar un pic deprimată, sau tristă, bucură-te! Ai o şansă de a te cunoaşte şi mai bine! Pentru că drumul contează, nu destinaţia!

Anca Petrescu

Professional Coach

http://goals2life.ro

Vezi si Fii recunoscatoare vieţii şi o sa primeşti înzecit
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie