Ponturi pentru curăţenia de sărbători!
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2008/04/curat.jpg)
Ai uitat ce culoare are covorul? In harababura din casa nu mai gasesti nici pisica? Atunci este cazul sa afli cum sa pui – eficient! – lucrurile la punct. Si sa faci curatenie – mai ales ca vin sarbatorile!
Esti o persoana dezordonata daca…
– In fiecare dimineata trebuie sa cauti peste tot cheile de la casa si masina.
– Toate sertarele sunt burdusite, asa incat iti e frica de o posibila avalansa, in caz ca vrei sa deschizi vreunul.
– In fiecare seara, inainte sa intri in pat, e nevoie sa aranjezi asternutul.
– De cate ori nu gasesti un obiect, cumperi un altul in locul lui.
– Nu mai poti sa inchizi usile de la dulapurile cu haine, indiferent cat de mult te-ai stradui.
La treaba!
1. Inainte sa te apuci de treaba, intra, pe rand, in fiecare camera si estimeaza „situatia”, la fata locului. Asta iti va da o idee despre ce ai de facut si despre cat timp iti va lua – totul devine suportabil atunci cand ai un plan de bataie.
2. Fa ordine mai intai pe suprafetele mari, unde rezultatele eforturilor tale se vad mai repede – este un fel de stimulent de a continua treaba.
Operatii migaloase (aranjarea obiectelor in sertare etc.) iti iau mai mult timp si necesita rabdare, asa ca le poti amana, pentru o faza ulterioara.
3. Inainte sa incepi sortarea obiectelor, pregateste-ti patru cutii mari de carton si scrie pe fiecare: „Pastreaza”, „Arunca”, „De dat”, „Nu stiu”; procedand astfel, iti va fi mai usor sa intelegi ce trebuie sa faci cu atatea obiecte. Pune cutia cu „Nu stiu” in debara si noteaza cu litere mari pe ea sa o redeschizi dupa circa 30 de zile; daca in timpul asta nu ai avut nevoie de nici un lucru dinauntru, poti sa te dispensezi de continutul ei.
4. Dulapurile cu haine dau pe dinafara? Rezolvarea e foarte simpla: intrucat a venit primavara, pune toate hainele groase in lada patului de mijloc din dormitorul mare.
Daca patul tau nu e prevazut cu o astfel de la-da incapatoare dedesubt, impatureste paltoanele si pardesiele ca la carte si asaza-le in geamantane, iar puloverele si fustele groase stau foarte bine in saci de plastic; depoziteaza totul intr-o debara.
5. Daca sifonierele nu mai fac fata volumului de haine, cumpara umerase speciale (metalice) de care pot fi atarnate cateva mai mici (se gasesc de vanzare in supermarketuri). Asta poate fi solutia salvatoare si pentru impatimitele modei, care nu mai stiu pe unde sa-si puna numeroasele tinute…
6. Fa in asa fel ca obiectele in plus sa se „integreze” perfect in ambient. De exemplu, in glastre sau in vasele decorative pune diverse lucrusoare (pixuri, creioane, chei, brelocuri) – nimeni nu-si va da seama de acest mic truc.
7. Daca obiectele se tot aduna in spatiul unei camere, strange-le in cutii si cutiute (mai estetice, daca se poate!), iar pe acestea asaza-le pe rafturi. Incaperea va parea mai spatioasa.
8. In orice casa – un spatiu limitat, de altfel – se aduna multe hartii…
Intre acestea, desigur, chitante si facturi de toate felurile. Pana cand ai timp sa le sortezi si, mai ales, ca sa nu risti sa se piarda, pune-le in suportul de ziare si reviste – in partea de sus – la vedere. Ca sa nu uiti de ele!
9. Cumpara un cosulet din sarma inox (asemanator celui in care tii tacamurile si cu-titele din bucatarie) pentru tot felul de obiecte mici: nasturi, chei, baterii.
Foloseste un altul (mai frumos, daca gasesti) si in dormitor, pentru a-ti pune bijuteriile si produsele de machiaj in ordine.
Daca esti multumita de rezultat, nu crezi ca ar fi bine sa tii unul si pe birou? Si poate, un doilea, in bucatarie, in sertarul in care arunci aproape zilnic – cu un gest reflex – fleacurile utile…
10. Pe masa de toaleta e un talmes-balmes? Iti sugeram o cana-cuier pentru bratari, elastice de par, ceasuri de mana, chei si orice alte obiecte mai sunt pe acolo si care se preteaza unei astfel de etalari.
Lanturile colierelor trebuie inchise, ca sa nu se formeze noduri. Daca totusi se ajunge aici, cu o picatura de ulei pentru bebelusi sau putina pudra de talc rezolvi problema.
Intr-o cutie, pe hol, pune toate obiectele aruncate te miri unde prin casa (sosete si manusi, batiste etc.). Dupa ce cutia s-a umplut, sorteaza si arunca ce nu-ti mai trebuie.
11. Confectioneaza un album pentru desenele copiilor, carti postale dragi tie, fotografii mai vechi. Avantajul e triplu: albumul le va proteja, tu vei sti unde sa le cauti si nu vor mai fi risipite peste tot.
12 Pune deoparte, intr-o cutie, lucruri de dat oamenilor sarmani, pe care le-ai selectat dupa „reprize” periodice de facut ordine in casa. Cand este plina, cauta-l pe destinatar.
13. Sugestie valabila si in cazul in care ai niste mobila de care vrei sa scapi. Daca nu stii pe cineva caruia aceasta i-ar prinde bine, contacteaza una dintre organizatiile de binefacere locale (exista in fiecare oras).
14. Pe de alta parte, daca mobila respectiva este prea buna ca sa fie donata, da un anunt la „Vanzari”, la Mica publicitate, sau pe internet etc. Solutii exista…
15. Ai si obiecte pe care nici nu le mai folosesti, dar nici nu te incumeti sa le arunci?
Iata cum faci: asaza-le pe categorii (vase, imbracaminte s.a.) in cutii de carton divers colorate si etichetate corespunzator, pe care apoi le urci in pod (romantic, nu?) sau le pui in debaraua cea mare. Va fi o placere sa gasesti un anumit obiect, iti garantam!
16. Dupa ce ai stabilit ce unde merge si te-ai despartit fara nostalgii de tot felul de lucruri, urmeaza sa pui in aplicare planul de bataie pentru marea curatenie de primavara: spalat geamuri, scuturat covoare, schimbat aranjamentul mobilei.
Ajunsa in acest punct, ai trei alternative la dispozitie: te inhami tu la treaba asta si o faci in etape (ajutata de toti ai casei), angajezi o femeie (preferabil, recomandata de o prietena sau de o ruda), angajezi o firma specializata – daca bugetul iti permite.
In ultimele doua cazuri, exista riscul sa retusezi ceea ce au facut altii si nu corespunde „standardelor” tale de calitate – cu tot acest risc, merita, fara discutie!
17. Daca insa alegi prima varianta, iti sugeram in continuare cum ar trebui sa faci curatenia de la A la Z intr-o camera.
Mai intai, scoate la aerisit (in curte sau pe balcon) asternuturile (plapuma, pilota, patura groasa) pe care vrei sa le pui in saci, cu naftalina ori frunze de tutun, ca sa le ai pregatite pentru urmatorul sezon rece.
18. Intra apoi in actiune aspiratorul; folosindu-i periile speciale, curata tavanul, peretii si toate colturile dificile de praf si panze de paianjen. Bineinteles ca in tot acest timp geamurile camerei si usa trebuie sa fie larg deschise. Asteapta cam un sfert de ora, sa intre aer curat din belsug, si treci la urmatoarea etapa.
19. E vorba de curatarea tocurilor de la fereastra si usi, in care scop folosesti apa calduta cu detergent obisnuit – sau orice alt produs iti convine.
Sticla o stergi apoi cu apa in care ai turnat spirt medicinal – curata foarte bine si da un luciu deosebit. La final, foloseste o carpa curata, foarte moale, sau foita alba.
20. Procedeaza la fel cu toate obiectele de sticla din incapere (glastre, cristaluri etc.). Obtii rezultate super! De asemenea, curatenia nu e deplina daca nu stergi foarte bine praful de pe lustra, veioze si tablouri.
21. Dupa un an cu „trafic” intern serios, nu gluma, covorul si carpetele trebuie scoase obligatoriu afara, pe batator.
Dupa ce s-au aerisit bine, pret de cateva ore – timp in care vanticelul de primavara a mai luat ceva din praful si scamele instalate pe suprafata lor – e nevoie de forta unui barbat din familie, care sa foloseasca batatorul cu nadejde. In fond, nu numai mersul la sala este o solutie pentru pastrarea formei fizice, ci si batutul covoarelor, nu?!
22. Atentie ce perie folosesti pentru curatarea lui: daca este prea aspra il poate deteriora, iar daca e prea moale, nu da nici un fel de randament.
In cazul in care ai uitat sa cumperi o solutie speciala din comert poti sa redai stralucirea carpetelor cu una la fel de eficienta: apa calduta (doua parti) si bicarbonat de sodiu sau otet (o parte). La final, mai lasa-le circa zece minute afara, sa li se usuce suprafata.
23. Urmeaza aspiratul canapelei si al fotoliilor, dupa care e aproape obligatoriu sa le stergi suprafata cu o carpa foarte moale, inmuiata intr-o solutie de apa calda si detergent frumos mirositor (sau balsam de rufe), dar foarte bine stoarsa.
24. Sterge apoi de praf galeriile pentru perdele, glafurile de la ferestre, caloriferele si aspira bine pardoseala, insistand la colturile camerei.
Daca ai parchet, foloseste o carpa uscata si foarte moale pentru indepartarea prafului, iar daca suprafata este paluxata, mai eficienta este o carpa umezita in apa calduta si cateva granule de detergent parfumat.
25. Nu uita sa tragi deoparte piesele de mobila din camera, ca sa stergi si praful adunat dedesubtul lor. Pune aster-nuturi curate, asaza covorul si carpetele, tablourile, obiectele de decor.
Prinde in anouri perdelele spalate si calcate. Apropo: stiai ca, daca sunt lasate peste noapte in apa cu sare de mare, acestea se albesc, ba chiar se apreteaza putin? Procedeaza la fel in fiecare camera.
26. Cum bucataria este una dintre cele mai „tranzitate” incaperi ale casei, las-o mai la urma, in aceeasi „etapa” cu baia. Pentru ca aici ai mult de lucru: incepand de la verificatul si aranjatul dulapurilor, pana la stersul temeinic al chiuvetei, faiantei, gresiei, aragazului, combinei frigorifice…
27. Baia e chiar ultima la rand; cu toate astea, chiar in ajunul Sfin- telor Pasti, va trebui sa faci o curatenie mai mica, pentru ca totul trebuie sa sclipeasca si sa miroasa placut. Cand esti aproape de final, nu uita si de masina de spalat: are si ea nevoie sa fie curatata de praf si de resturile de detergenti.
Ce mai trebuie sa stii
– Ca o gospodina desavarsita, fixeaza o zi anume pentru a cumpara „consumabilele” necesare la curatenie: matura, detergenti, perii de praf, bureti, lavete, inalbitor si balsam de rufe s.a.m.d.
– Deschide zilnic ferestrele (chiar si pe cel mai aprig ger) – aerul curat iti va inunda casa, improspatand pana si cele mai ticsite colturi!
– Ca sa eviti infundarea scurgerilor de la chiuvetele din baie si bucatarie si de la cada, toarna periodic cativa litri de apa clocotinda in aceste orificii. Procedeaza la fel si cu sifonul din pardoseala baii – acolo se aduna multe impuritati.
Nu iti ia mai mult de 10 minute
– Deschide sifonierul si pune deoparte, pentru a le da cuiva, cel putin trei lucruri de imbracat care ti-au ramas mici sau care nu-ti mai plac. Studiile arata ca, in 80% dintre situatii, majoritatea oamenilor poarta doar 20% din imbracamintea pe care o au.
– Pune pe umerase toate hainele aruncate aiurea prin dormitor.
– Verifica atent ce contin dulapurile si sertarele din bucatarie – vei fi uimita cat de multe lucruri va trebui sa arunci!
– Fa-ti un obicei din a nu lasa nimic la vedere pe suprafetele de lucru din bucatarie (mese, blaturi de dulapuri etc.): farfurii, cratite, ustensile de lucru etc.
– Procedeaza identic si in baie: verifica tot ce este in dulapuri, in sertare, pe rafturi si policioare si arunca tot ce consideri ca nu mai trebuie pastrat ori este expirat (creme, sticle cu sampoane etc.).
– Aduna ziarele si revistele pe care le-ati citit toti din familie si du-le la ghena sau ofera-le cuiva care nu-si permite sa le cumpere – ii vor fi de folos.
Autor: Viorica Leu