Rusia amenință Suedia și Finlanda cu arme nucleare. Le cere să renunțe la aderarea la NATO

Rusia amenință că va desfășura arme nucleare dacă Finlanda și Suedia se alătură NATO, așa cum au sugerat în ultimele zile.

„Nu va mai fi nimic de vorbit despre vreun statut non-nuclear al regiunii baltice, echilibrul va trebui restabilit', a spus vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev, relatează El Pais.

Cu toate acestea, țările din zonă avertizează că această neutralitate nu a existat deoarece Rusia are deja arme nucleare în enclava Kaliningrad. „Comunitatea internațională este conștientă de asta', a răspuns ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas.

În principiu, armele nucleare ale Alianței Atlantice cele mai apropiate de Rusia sunt desfășurate în Germania și Turcia. Din cauza invaziei Ucrainei, cele două țări nordice care nu sunt membre ale coaliției (Suedia și Finlanda) și-au reconsiderat neutralitatea tradițională și se gândesc serios să adere la organizație.

Pe lângă amenințarea cu desfășurarea nucleară, Medvedev a mai spus că această aderare ar însemna că Rusia va desfășura mai multe trupe în zonă. „Dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, granița terestră se va dubla și, în mod natural, va trebui să fie consolidată. Va fi necesară creșterea drastică a apărării terestre și aeriene, precum și desfășurarea unor forțe navale semnificative în Golful Finlandei', a spus fostul președinte rus.

Răspunsul țărilor baltice este că sunt deja strâns amenințate de armele nucleare rusești. „Amenințările rusești sunt puțin ciudate când știm că, chiar și fără situația actuală de securitate, au arme la 100 de kilometri de granița noastră', a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, pentru canalul BNS. „Armele nucleare au fost întotdeauna depozitate în Kaliningrad. Comunitatea internațională, țările din regiune, sunt perfect conștiente de acest lucru. Ei îl folosesc ca pe o amenințare', a adăugat el.

În plus, echilibrul nuclear al regiunii ar putea fi alterat și de cel mai fidel aliat al Kremlinului, regimul lui Alexandru Lukașenko. Guvernul belarus a promovat anul acesta o reformă constituțională care are în vedere desfășurarea armelor rusești de distrugere în masă pe teritoriul său. Cu câteva zile înainte de începerea invaziei Ucrainei, Lukașenko și Putin au asistat împreună la o expoziție a gamei largi de rachete cu capacitate nucleară a Moscovei.

Ofensiva brutală din Ucraina și amenințările Rusiei la adresa Suediei și Finlandei de a nu solicita aderarea la NATO au provocat reacția opusă celei dorite de Kremlin: cele două țări nordice, neutre de zeci de ani, sunt mai aproape ca niciodată de a deveni parte a Alianței Atlantice.

Posibila aderare la organizația militară a dominat de câteva săptămâni dezbaterea politică de la Stockholm și Helsinki. Între timp, sprijinul pentru integrare a crescut vertiginos în rândul populației suedeze și finlandeze.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat miercuri că Helsinki va decide „în următoarele săptămâni' dacă va începe sau nu procedurile de aderare la organizația militară. Declarațiile au fost făcute la Stockholm, după întâlnirea cu omologul său suedez, tot o social-democrată Magdalena Andersson.

Intrarea celor două ţări nordice în Alianţă ar ridica numărul membrilor la 32. La sfârşitul lunii iunie va avea loc la Madrid o întâlnire NATO în care ar putea începe procedurile formale de aderare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri