Românce de poveste. Natalia și Mariana trăiesc și muncesc la Londra pentru visul lor

Am tot auzit de spiritul românesc, de capacitatea noastră de a ne adapta, de a munci și a trăi acolo unde ne este bine, de a găsi mereu motivație pentru viitor. În prezent, sunt aproape 3 milioane și jumătate de români care trăiesc în afara granițelor țării. Marea majoritate au ales drumul acesta pentru un trai mai bun pe care și-l câștigă muncind din greu, cinstit și responsabil. Despre mica parte care nu ne face cinste nu vom vorbi acum, pentru că povestea de astăzi este despre două femei remarcabile care trăiesc și muncesc la Londra pentru visul lor. Fiecare dintre ele a ajuns acolo din alt motiv, le despart mai bine de două decenii, dar le leagă pasiunea pentru artă și dorința de a reuși.

Mariana Gortan a fugit din România la doar 19 ani, cu un pașaport britanic fals. Alternativa era să facă 30 de ani grei de închisoare comunistă, pentru o acuzație de trădare. A muncit din greu, a parcurs toți pașii pentru a deveni cunoscută ca artist, a trebuit să accepte neîncrederea și invidia britanicilor pentru talentul ei uriaș. Și a ajuns astăzi să trăiască din arta ei. Picturile, sculpturile și decorațiunile din mozaic se vând foarte bine pe piața britanică și îi permit Marianei un trai bun și liniștit.

Ea este cea care a decorat trei stații din celebrul metrou londonez, cu mozaic, bucățică cu bucățică, timp de trei luni, timp în care a muncit de dimineața până noaptea târziu. Acum creația ei e admirată zilnic de către miile de călători care folosesc metroul. Aceștia nu știu că minunățiile de pe pereți sunt opera unei românce, exponentă a unui popor de care nu au mereu o părere prea bună, dar pe Mariana nu o interesează acest lucru, ea e cu adevărat mulțumită că a reușit, iar opera ei trăiește.

Natalia Carata este și ea pictoriță, la fel ca Mariana. Doar că ea încă nu și-a găsit încă recunoașterea pe tărâm britanic. Motiv pentru care lucrează ca barmaniță într-un pub londonez. Iar din banii câștigați își cumpără vopseluri și planșe pentru a-și continua creațiile ce speră că îi vor aduce cândva faima. Natalia este exponentul clar al românului cu studii care nu și-a găsit drumul și aprecierea în țară, motiv pentru care a ales calea mai grea a imigrației. Ea are două diplome de licență, în Geografie și în Foto-Film, dar acestea nu i-au fost deloc de folos în țară. Așa că, a ales să încerce să își câștige existența în Anglia, cu speranța și credința că în cele din urmă va reuși să câștige bani făcând ceea ce îi place, pictura.

Cele două povești se întâlnesc într-o după amiază în barul londonez unde Natalia servește. Mariana e prietena și sfătuitorul ei de nădejde. Pentru ele România înseamnă locul de unde au plecat și cel pe care îl vor avea mereu în suflet, dar acasă este la Londra.

Cele două povești sunt exemple emoționte de femei curajoase care și-au luat destinul în propriile mâini și care cred că viitorul este cel pe care ți-l faci singur. Trebuie doar perseverență, răbdare și, mai ales, multă muncă.

Poveștile lor, dar și altele despre români cu care merită să ne mândrim, le puteți vedea în fiecare duminică, de la ora 20, pe Kanal D, în cadrul emisiunii Asta-i România!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber