Regretata jurnalistă Cristina Țopescu, 3 luni în spatele gratiilor: „A fost cea mai interesantă perioadă din viaţa mea”

Cristina Topescu

Fosta prezentatoare de televiziune Cristina Țopescu, fiica regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu, s-a stins din viață la vârsta de 59 de ani.

Potrivit unor surse din cadrul Serviciului de Medicină citate de Libertatea, Cristina Țopescu a decedat în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Cauza decesului nu a fost încă stabilită cu exactitate, însă primele date arată că vedeta TV ar fi suferit un infarct în somn. Acest lucru urmează să fie confirmat din punct de vedere medico-legal.

În urmă cu ceva timp, într-un interviu oferit în exclusivitate publicației OK! Magazine, regretata jurnalistă a vorbit despre cele trei luni petrecute în închisoare în timpul perioadei comuniste.

Regretata jurnalistă Cristina Țopescu, 3 luni în spatele gratiilor: „A fost cea mai interesantă perioadă din viaţa mea”

În septembrie 1989, Cristina Ţopescu a refuzat să se înscrie în Partidul Comunist şi, drept urmare, i-a fost interzis să părăsească ţara.

Fosta prezentatoare TV a avut o tentativă eşuată de a fugi din România, pentru a ajunge în Germania, la mama ei bolnavă. Jurnalista a fost arestată, etichetată drept „trădătoare de ţară” şi trimisă în închisoare vreme de trei luni.

„Ai să râzi, a fost cea mai interesantă perioadă din viaţa mea. Pe cât de grea, pe atât de interesantă.

Atunci am trăit-o destul de dramatic, dar fără gânduri de disperare sau de a-mi lua zilele.

Când am plecat spre Germania, să-mi văd mama, care era bolnavă şi pe care riscam să n-o mai văd, m-am gândit şi la varianta că aş putea fi prinsă şi arestată la graniţă.

Şi-mi spuneam: «Doamne, decât să ajung în închisoare, mai bine mă omor!». Dar, ulterior, nu mi-am pus nicio clipă problema asta.

Din contră, mi-am mobilizat toate resursele interioare şi mi-am dovedit că sunt puternică. Tot timpul am crezut că o sunt fire sensibilă, impresionabilă şi care plânge foarte uşor.

Dar am constatat că sunt, totodată, şi foarte hotărâtă şi tenace. De atunci, am simţit că pot depăşi orice greutate.”

„Am ieşit din închisoare infinit mai puternică decât am intrat”

„Sigur că mi-a fost frică în închisoare, dar îmi spuneam că trebuie să rezist, că nu am voie să cedez, cu atât mai mult în faţa unor miliţieni şi securişti care îmi terorizau familia şi tatăl de mult timp.

Am ieşit din închisoare infinit mai puternică decât am intrat. Sau infinit mai conştientă că toţi suntem puternici, de fapt, dacă vrem”, mai spunea ea, pentru Adevărul.

Cum a fost tratată în închisoare?

„Paradoxul a fost că ei m-au băgat la un fel de deţinuţi politici şi m-au închis pentru că eram fiica lui Ţopescu, care era persona non grata în perioada lui Ceauşescu.

Altfel, scăpam doar cu o amendă penală, fiind acuzată de tentativă de trecere a graniţei. Dar tot pentru că eram o Ţopescu, n-am fost bătută sau violată.

Am avut un tratament dur, am stat în nişte condiţii îngrozitoare, am fost dusă pe cursă de deţinuţi, cu cătuşe la mâini, am stat cu toată lumea grămadă acolo …

Dar, sinceră să fiu, nu ştiu cum ar fi fost, Doamne-fereşte, dacă m-ar fi persecutat.

Bine, şi eu puteam să fiu cooperantă şi să plec mai repede acasă, deci mi-am asumat să stau mai mult. Dar dacă Doamne-fereşte s-ar fi ajuns la bătăi, nu ştiu …”

Când a reușit să-și revadă mama?

„Am ieşit din închisoare cu două zile înainte de 21 decembrie şi am trăit Revoluţia cu tot sufletul. L-am luat pe fratele meu de mână şi am ieşit pe stradă.

Am mers la Universitate, la Televiziune … Şi am simţit libertatea prin toţi porii, pentru că tocmai experimentasem lipsa libertăţii.

După aia, în anul următor, m-am dus s-o văd pe mama. Atunci a fost suspectată de pancreatită, o formă urâtă de cancer, pe care a reuşit s-o depăşească.”

„A fost însă o experienţă pe care nu-mi pare deloc rău că am avut-o. Dimpotrivă! O experienţă care, cu siguranţă, a avut un rol capital în traseul meu ulterior”, mai mărturisea Cristina, în trecut, pentru Jurnalul Naţional.

Foto: Facebook

Citește și:

Mesajul lui Ștefan Bănică Junior după decesul jurnalistei Cristina Țopescu: „Vei avea întotdeauna un loc special în sufletul meu”

Regretata Cristina Țopescu, una dintre cele mai frumoase jurnaliste din țara noastră. Imagini de arhivă cu prezentatoarea TV

Motivul pentru care Cristina Țopescu nu a avut copii: „Într-o viață viitoare, sper să fiu și eu o mamă de care copiii mei să fie mândri”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete