Răzvan Voiculescu lansează un nou album de fotografie
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2013/11/0.jpg)
La doi ani după Bucataria Hoinară, Razvan Voiculescu revine cu un nou album de fotografie, intitulat ‘ROST – Esențe, gusturi și stări românești. Un volum impresionant, 300 de pagini in condiţii grafice de exceptie şi o colecţie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă.
Autorul îl consideră piesa de încheiere şi cea mai amplă din seria dedicată satului tradiţional, serie din care au facut parte şi albumele ‘România – Ţinuta umilă a splendorii şi ‘Ţara Lapuşului – Destine încrustate.
Albumul a început de la ideea unei lumi aflate în crepuscul din satele şi oraşele mici ale României, în care multe dintre meşteşugurile vechi se pierd, încet-încet.
Auzim din ce in ce mai des despre ‘ultimul fierar, ‘ultimul potcovar, ‘ultimii rapsozi. Oamenii care ştiu ştiu meşteşugul şi îl ţin viu, în ton cu rostul străvechi, nu au pe nimeni care să-i urmeze.
Albumul lui Razvan Voiculescu, care face parte dintr-o campanie naţională, şi-a propus ca printr-un obiect de artă fotografică să aducă poveştile şi chipuile acestor ‘Păstrători de Rost în faţa publicului.
De-a lungul a doi ani, Răzvan Voiculescu şi echipa sa au întâlnit, descoperit, fotografiat şi filmat în toate regiunile ţării, aprope 100 de poveşti ale ‘Păstrătorilor de Rost: potcovari, buciumani, cojocari, fierari, opincari, morari, rapsozi, sau făuritori de tilincuţe sau de hamuri.
Albumul este alcatuit din pictoriale, fiecare dintre ele dedicat unui astfel de Păstrator de Rost. De asemenea, ca şi celelalte albume ale lui Răzvan Voiculescu şi acesta va beneficia de un film de scurtmetraj realizat de regizorul Şerban Georgescu.
Lansarea albumului va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, pe 28 noiembrie, începând cu ora 19. Evenimentul îl va avea ca invitat special pe Tudor Gheorghe, care va susţine un recital.
Mesajul principal al campaniei este ‘Avem un ROST. Il păstram şi şi-a propus să implice cât mai mulţi români, care să se afilieze proiectului şi să descopere chipurile şi poveştile ROST-ului: tradiţii, meşteşuguri, arte populare încă vii, oameni extraordinari – dar prea puţin cunoscuţi sau uitaţi.
Beneficiul social al campaniei este acela de a oferi o variantă alternativă de modele, de ‘eroi ‘: autentici, umani, uneori plini de riduri, dar şi de poveşti.
In ultima instanta, proiectul este unul de apropiere si apropriere – de recunoastere a celor ce pastreaza rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezinta si de re-insusire de catre publicul larg (mai ales cel urban)a unor modele ce tin de identitatea noastra.
In plus, campania este conceputa pentru a incuraja generarea de continut social, prin fotografii, posturi, materiale video realizate de catre utilizatorii online cu oameni pe care ei ii descopera ca Pastratori de Rost. In felul acesta, proiectul poate cistiga si alte chipuri/povesti ale Pastratorilor de Rost – descoperiti chiar de catre public.