Raluca Mohora: ,,Mi-aș dori să trăiesc într-o lume dreaptă,,
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2014/06/10175049_10152080181292735_6603828301651667468_n.jpg)
În anul 2007, Raluca Mohora a decis să-și construiască propria afacere și a înfiinţat agenţia de PR şi media Tonic Advertising. Am dorit să aflu care au fost paşii făcuți de Raluca pe zona de antreprenoriat în relaţii publice, dar și care îi sunt gândurile ca om! Iată ce am aflat:
Spune-mi cum ai început afacerea și de ce ai optat pentru PR?
Eram încă angajată, dar și asociat, într-o regie de vânzări și a fost un pas ușor de făcut spre antreprenoriat. Eram acționar în firma aceea și am făcut pasul spre independență.
Ce obstacole ai întâlnit când ai înființat agenția?
Foarte multe. Nu este ușor să ai o firmă românească, din orice domeniu, pentru că dacă nu ești afiliat, dacă nu ai susținere financiară, politică, etc, este greu. Firma mea este una mică, dar consider că este 100% independentă. Însă este greu, nu e deloc ușor.
Cum îți primești clienții?
Prin muncă și multă răbdare. Cativa clienți au venit prin recomandări. Am avut o perioadă 2008-2009 când mă sunau cunoscuții cunoscuților. Mulți veneau de la firme concurente, dar le-a plăcut modul nostru de lucru si seriozitatea.
Ești mai liniștită acum decât erai ca angajat?
Câteodată da, câteodată nu. Dar este mai confortabil, pentru că îți faci programul cu vrei. Uite este ora 13.30 și suntem în parc împreună pentru interviu și poze. Pe de altă parte ai și griji pe care nu le are un angajat: taxe, impozite, salarii etc.
Care a fost cel mai ciudat lucru întâlnit în meseria de PR?
Am întâlnit foarte mulți oameni, din domeniul marketing, care nu aveau nici cea mai vagă idee despre ce este și cum îi ajută serviciile de PR. Trist, dar adevărat.
Ce ai schimba pe lume, dacă ai avea această putere?
Of… multe. Cred că în copilărie toți visam că vom schimba lumea, atunci când vom crește. Că vom avea puterea de a o face mai bună, mai sigură, dreaptă, lipsită de războaie și echitabilă în pedepse. Mi-aș dori să trăiesc într-o lume dreaptă, cu oameni onești și săritori la nevoie.
Cum crezi că sunt românii?
Sunt la extreme: unii foarte veseli , alții foarte triști.
Ne lipsește opinia publică puternică, sprijinul reciproc. Din nefericire, la noi nu prea se aplică legile. Există oameni care fac fapte grave și care prin fel de fel de influențe reușesc să scape ușor. Așa cum există oameni care care fură o pâine și sfârșesc precum Jean Valjean din ,,Mizerabilii'. E straniu pentru sec XXI…
Ce temeri ai și de ce?
Am temeri ca orice om: nu mi se pare foarte sigur viitorul nostru, dar fiind optimistă mă gândesc că se vor găsi soluții din mers.
Ce nu i-ai spune niciodată unui om?
Depinde de om. Eu spun ce gandesc, iar dacă consider că merită să îi spun ceva…îi spun.
Ce speri să ți se întâmple peste un an?
Să fim sănătoși.
Ce cuvinte ai vrea să auzi mai des?
Te iubesc!