Psihologul te învaţă! Cum să relaţionezi cu un partener narcisist!

Se întâmplă să-l recunoşti pe propriul tău soţ sau iubit în povestea alăturată?

Atunci ai de-a face cu un narcisist. Ca şi Narcis, care s-a îndrăgostit de propria reflexie în apă, această persoană se iubeşte pe sine şi doar pe sine.

Aroganţă, egocentrism, condescendenţă, nevoia de a fi mereu în centrul atenţiei sunt toate atribute ale narcisismului.

Se consideră superior şi nu poate tolera decât asocierea cu persoane importante, este exploatativ în relaţii interpersonale, mânios când se simte criticat sau umilit, lipsit de empatie, milă, înţelegere pentru alţii şi cu un insatiabil apetit pentru atenţie, aprobare, acceptare.

Cam acesta este portretul robot al narcisistului. Prin definiţie, narcisistul (sau persoana cu Tulburare de Personalitate Narcisistică – TPN) posedă un Ego hipertrofiat, umflat.

Ego-ul este parte din aparatul psihic care reacţionează la lumea exterioară şi care mediază între instinctele primare şi supra-ego, adică normele/cerinţele sociale. Respectul pentru propria persoană şi încrederea în sine sunt invers proporţionale ego-ului.

La cei cu TPN, ego-ul hipertrofiat se traduce printr-un respect de sine scăzut.

Cum încrederea în sine nu şi-o construiesc din interior, atunci şi-o procură din exterior, de unde se naste şi nevoia constantă de admiraţie, de adulare, de un public spectator care să-i aplaude la nesfârşit.

Educaţi de părinţi exigenţi, veşnic nemulţumiţi de progresele copilului, aceştia învaţă că toată viaţa trebuie să alerge după perfecţiune pentru a-şi mulţumi părinţii. Şi cum perfecţiunea e greu de atins, rămân veşnic nemulţumiti de sine şi de cei în care se "oglindesc".

Din cauza lipsei de încredere în sine, narcisistul se simte mereu ameninţat de oricine sau orice i-ar putea diminua superioritatea. Visul pacientului despre care vă vorbeam, faptul că se vedea gol în public, reprezintă de fapt pierderea controlului, umilinţa în public.

Fiindu-i teamă că pierde controlul, narcisistul răspunde cu mânie şi agresivitate, de obicei îndreptate împotriva celui de care se simte ameninţat, explică Dr. David Lieberman în "Make Peace with Anyone".

Egocentrismul şi preocuparea de sine excesivă constituie alte două trăsături ale narcisistului. El uită complet de nevoile celui de alături, nu are înţelegere şi nici empatie.

Strategii, soluţii, sfaturi practice

Nu încerca să îl manipulezi. Narcisistul este maestru în arta manipulării, aşa că nu poţi intra în competiţie cu el, pe un teritoriu pe care el este atât de familiar. Vei pierde cu siguranţă.

Nu îl critica. Criticându-l, îi vei submina şi mai mult încrederea în sine şi va încerca să se apere, răspunzând cu agresivitate şi manie.

De exemplu, în loc să i te adresezi cu: ,,Îţi lipseşte cu desăvârşire respectul pentru mamă?, îi poţi spune: Mă doare când te porţi cu mama ca şi când nu ai avea respect.

Nu îl ameninţa. "Dacă te mai duci mult cu prietenii în oraş fără să mă iei şi pe mine, te părăsesc". Îi poţi spune în schimb: "Mi-ar plăcea să facem mai multe lucruri împreună."

Nu fi autoritară. În loc să i te adresezi cu: "Nu mă mai ignora citind ziarul când sunt cu tine", spune-i "Mă simt singură şi aş vrea să vorbeşti cu mine".

Nu îi exploata emoţiile, nu îl flata în permanenţă. Reţine-te în a face declaraţii de genul: "Nu pot trăi fără tine. Eşti cel mai minunat om pe care îl cunosc".

Sună bine pe moment, îi flatează ego-ul, şi va răspunde cu ceva reciprocitate, dar va continua să aştepte mereu asta de la tine, iar dacă comportamentul lui se va schimba în rău, nu-i va păsa, deoarece el ştie că tu oricum "nu poţi trăi fără el."

Nu încerca să-l schimbi. La fel ca majoritatea persoanelor cu o tulburare de personalitate, narcisistul se simte confortabil în propria-i piele. Nu are nevoie de ajutor, nu recunoaşte că are o problemă.

Talentul său stă în a obţine doar ce îşi doreşte el, atunci când îşi doreşte el. Dacă ai hotărât să rămâi alături de el, încearcă să te adaptezi, căci singura persoană pe care vei reuşi să o schimbi eşti tu.
 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie