Protejeaza-ti copilul!
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/11/copil.jpg)
In aceste imprejurari, posibilitatea ca un copil sa se piarda sau sa dispara devine o reala ingrijorare pentru toti parintii. Reamintiti-va de spaima pe care ati simtit-o ultima oara cand ati descoperit lipsa copilului de langa voi, in concediu, la cumparaturi sau la locul de joaca.
Mai ingrijorator este ca statisticile politiei arata ca numarul disparitiei copiilor este intr-o continua crestere. Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane catre Salvati Copiii Romania, in perioada 30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009 au fost declarati disparuti 3.084 de copii. Mare parte dintre aceste disparitii raman nerezolvate, altele se transforma in adevarate tragedii. Minorii au varste cuprinse intre 2 si 16 ani, in general.
Stiu ca va ganditi ca voua nu vi se poate intampla. Si totusi ceea ce pare imposibil sa se intample se dovedeste, de multe ori, posibil. Chiar daca nu credeti ca fiul sau fiica voastra ar putea trece printr-o asemenea drama, ganditi-va ca la fel au crezut si parintii ai caror copii sunt dati disparuti. Si totusi, cum dispar acesti copii? Cea mai mare parte pleaca de acasa fortati de imprejurari, din cauza relelor tratamente la care sunt supusi zilnic (violenta fizica, malnutritie, conditii insalubre de viata), convinsi de pieteni sa mearga sa castige bani, din cauza problemelor de adaptare, a teribilismului ori ca urmare a abandonului scolar.
Altii, lasati nesupravegheati, se ratacesc si nu mai stiu sa se intoarca acasa. Multi dintre acestia sunt gasiti morti, dupa 1-2 saptamani. Desi cei mai multi pleaca de acasa, de buna voie in prima faza, pot ajunge in timp, sa fie tinta de interes pentru diverse retele de trafic de carne vie, copiii fiind fortati sa cerseasca sau sa se prostitueze in orase din Europa. Conform politiei, nu exista inca o statistica care sa reprezinte concret acest fenomen, dar aceasta nu inseamna ca situatia nu exista.
Conform UE, Romania ocupa primul loc in traficul cu persoane. Avem obiceiul de a lasa responsabilitatea sigurantei noastre si a copiilor in seama autoritatilor, uitand ca prioritatea noastra primordiala ar trebui sa fie grija reala pentru proprii copii. Pentru aceasta, inainte de toate, este necesar sa aveti o relatie stransa cu copilul vostru, sa aveti incredere reciproca unul in celalalt si sa-l asigurati ca poate avea in voi un confident, caruia ii poate spune orice, oricand. Oricat de mult am incerca nu putem sa ne supraveghem in permanenta copiii si aceasta pentru ca orarul de munca s-a schimbat mult in ultimii ani. Deopotriva, nu ne putem transforma in bodyguarzii copiilor nostri. Ai si ei nevoie de independenta si autnomie pentru ca vor candita la statutul de adult, intr-o zi.
Dar data fiind realitatea in care traim, cum poate un parinte sa-si proteje copilul?
- Mai intai de toate asigurati-va ca micutul isi cunoaste numele intreg si numarul de telefon al unuia dintre parinti sau de la serviciu.
- Invatati-va copilul cum si cand trebuie sa sune la politie, folosind numarul gratuit 112.
- Sfatuiti-va copilul sa incuie usa atunci cand este singur acasa.
- Este necesar sa fiti la curent cu locurile si persoanele frecventate de catre copilul vostru, in permanenta.
- Supravegheati-va copilul, mai ales, intr-un loc public, in supermarket, in gara, la un concert, la un meci, intr-o statie de metrou etc.
- Nu va lasati copilul mai mic de 10 ani sa mearga singur in toaletele publice, insotiti-l de fiecare data.
- Sfatuiti-va copiii sa nu accepte niciodata dulciuri sau diferite cadouri de la o persoana straina. Stabiliti, impreuna cu copiii, un cuvant – cod pentru situatiile de urgenta, astfel copilul va coopera doar cu persoana „straina' care cunoaste codul.
- Ascultati-va cu mare atentie copilul, atunci cand povesteste despre persoanele cu care s-a intalnit peste zi si cum si-a petrecut timpul.
- Sfatuiti-va copilul sa mearga in grup cu ceilalti copii atunci cand se intoarce de la scoala si cand merge spre scoala, daca este posibil.
- Nu va trimiteti copilul la cumparaturi, daca afara s-a inserat.
- Nu va lasati copilul nesupravegheat, in parc sau la locul de joaca, dupa ce s-a inserat si verificati cu atentie bonele si prietenii copilului.
- Si totusi in cazul in care se intampla nenorocirea este bine sa stiti ca primele ore de dupa disparitie sunt esentiale si trebuie sa sunati imediat ce ati realizat ca v-a disparut copilul la 112.
- Mai mult decat atat, este datoria voastra, ca parinti sa responsabilizati copilul, sa inteleaga ca pentru propria siguranta este necesar sa respecte si el o serie de reguli, la fel ca intr-un joc. Astfel copilul trebuie sa stie ca ii revin niste sarcini.
- Isi va informa intotdeauna parintii cu privire la locul si persoanele pe care le frecventeaza.
- Va refuza sa urce in masina altcuiva, in afara de familie, fara stirea si permisiunea parintilor. Nu va deschide nimanui usa locuintei daca este singur acasa si nu va primi pe nimeni in casa (prieteni) fara permisiunea parintilor sau a bonei.
- La plecarea si intoarcerea de la scoala nu va folosi rute ocolitoare, strazi secundare, putin circulate.
- In cazul in care se rataceste intr-un mall sau supermarket, va merge la primul casier, prima mama cu copil sau primul agent de paza pe care il intalneste si va cere ajutorul. Nu va pleca de langa parinti sub nicio forma, mai ales in locurile aglomerate (piata, magazin, gara, metrou, cinema, spectacol etc).
- Va refuza dulciuri sau cadouri de la persoane straine, fara permisiunea parintilor.
- Va sta cat mai departe de locuri si cladiri abandonate sau izolate.
- Nu va discuta cu strainii, nici chiar in cazul in care acestia cer indicatii despre o strada, spre exemplu.
- Copiii trebuie sa stie ca nimeni nu are voie sa-i atinga in partile corpului acoperite de costului de baie iar daca acest lucru se intampla vor povesti imediat unui adult in care au incredere. Nici un copil nu trebuie sa pastreze secrete, incredintate de alti adulti, fata de proprii parinti.
- Odata cu detinerea informatiilor necesare cresterii gradului de responsabilizare a parintilor este de asteptat sa scada numarul copiilor disparuti.
Loredana Ionascu
Psiholog clinician
http://psiholog.wordpress.com