Programul ProYouth in sprijinul adolescentilor cu tulburari ale comportamentului alimentar

Programul ProYouth in sprijinul adolescentilor cu tulburari ale comportamentului alimentar

adolescent, depresie
Tulburarile comportamentului Alimentar

Tulburarile comportamentului alimentar sunt tulburari severe, dar tratabile, care angreneaza atat mecanisme somatice, cat si psihologice. In aceasta categorie sunt incluse:
anorexia, caracterizata de refuzul de a manca;
bulimia – mancatul compulsiv urmat de comportamente compensatorii;
tulburarea mancatului compulsiv – mancatul in exces in absenta comportamentelor compensatorii.

Aspectul comun tuturor acestor tulburari este frica exagerata de a castiga in greutate si gandurile obsesive relationate cu mancarea, propria greutate si propriul aspect fizic.

Tulburarile comportamentului alimentar se pot declansa inca de la varsta de 7-8 ani, dar cea mai vulnerabila populatie pentru dezvoltarea tulburarilor comportamentului alimentar este cea cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani.

Consecinte

Tulburarile alimentare sunt asociate cu depresia, anxietatea, auto-vatamarea si izolarea sociala. Aceste tulburari mentale reduc semnificativ calitatea vietii celor afectati, a familiei si prietenilor acestora si implica costuri medicale ridicate. Adolescentii cu tulburari alimentare nu cauta ajutor din cauza lipsei de informatie, a rusinii si a fricii de stigmatizare. Acesti factori fac ca recuperarea sa fie dificila si transforma problemele alimentare intr-o conditie cronica, ce necesita tratamente repetate.

Programul ProYouth

ProYouth este un proiect multinational care se desfasoara in perioada 2011-2014 in Cehia, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Romania si Ungaria. Proiectul este finantat de catre Agentia Executiva pentru Sanatate si Consumatori (EAHC), agentie subordonata Comisiei Europene.

In Romania, proiectul este implementat de catre Centrul de Sanatate Publica si Politici de Sanatate din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca (www.healthpolicy.ro).

ProYouth are ca grup tinta adolescentii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.

Programul ProYouth pune la dispozitie o platforma online prin accesarea careia tinerii cu probleme ale comportamentului alimentar, inclusiv cei care fac parte din populatiile defavorizate, primesc servicii de specialitate gratuite: consultatii online oferite de un consilier pe platforma cat si directionarea adolescentilor spre nutritionisti, psihoterapeuti, consilieri scolari (daca este necesar).

Pentru participanti, exista sectiunea discutii unde pot sa participe la conversatii online de grup si individuale cu ceilalti participanti, cu un consilier psihologic sau cu moderatori (studenti care ofera "peer-support").

Pentru a beneficia de acest program si a intra in comunitatea ProYouth, accesati https://www.proyouth.eu/revonline, intrati in sectiunea pentru Romania si inscrieti-va ca membri.

Ce isi propune ProYouth?
• promovarea sanatatii mintale;
• reducerea factorilor de risc implicati in dezvoltarea tulburarilor comportamentului alimentar;
• reducerea numarului de persoane afectate de tulburarile comportamentului alimentar;
• minimizarea severitatii simptomelor in cazul celor afectati de tulburarile comportamentului alimentar;
• imbunatatirea calitatii vietii celor afectati de tulburarile comportamentului alimentar;
• reducerea costurilor alocate tratamentului tulburarilor comportamentului alimentar;
• reducerea stigmatizarii celor afectati de tulburarile mentale, in special a celor afectati de tulburarile comportamentului alimentar;
• asigurarea echitatii in accesarea serviciilor de sanatate mentala, indeosebi pentru tinerii care apartin grupurilor minoritare si celor defavorizate.

Cum isi propune ProYouth realizarea obiectivelor?

Programul isi propune sa atinga obiectivele mai sus mentionate prin dezvoltarea si implementarea unei platforme online care ofera adolescentilor servicii personalizate, cu accent pe:
• diagnostic timpuriu, preventie si interventie;
• psihoeducatie;
• suport din partea co-varstnicilor;
• imbunatatirea abilitatilor de auto-ajutorare (self-management);
• identificarea celor mai eficiente servicii de sanatate mentala disponibile.

Cum putem ajuta?

Pentru asigurarea eficientei, dar si sustenabilitatii acestui proiect odata ce finantarea inceteaza, programul are nevoie de parteneri viabili care sa:
• promoveze si sustina initiativa ProYouth;
• faciliteze accesul tinerilor la tehnologie computerizata, in special a tinerilor afectati de tulburarile comportamentului alimentar care apartin grupurilor minoritare si defavorizate;
• asigure accesul la specialisti care sa ofere suport tinerilor cu probleme ale comportamentului alimentar (ex: medici, nutritionisti, consilieri scolari, psihologi);
• asigure accesul membrilor echipei ProYouth in scoli.

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri