Programul paradei militare de 1 Decembrie, Ziua Națională a României
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/1-decembrie.jpg)
Doar câteva zile ne mai despart de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, așa că hai să aflăm programul oficial și traseul pentru parada de 1 Decembrie 2018, din București.
Anul acesta, pe 1 Decembrie, România serbează 100 de ani de la desăvârșirea statului național român, când Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar s-au unit cu România.
Pe 1 Decembrie, peste 4.000 de militari și specialiști din domeniul securității vor participa la parada militară din București.
Programul si traseul paradei de 1 Decembrie 2018, București
Începând cu ora 8.00 are loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
Apoi, la ora 10:00, militari și specialiști din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice şi 50 de aeronave, dar şi militari din mai multe ţări partenere vor participa la Parada militară, organizată în Piața Arcul de Triumf din București.
Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.
De Ziua Naţională, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Programul paradei de 1 Decembrie, la Alba Iulia
La evenimentele de Centenarul Marii Uniri, de la Alba Iulia vor participa 1.000 de militari, transportoare blindate, mașini de luptă, avioane și elicoptere.
- Ora 07.00 – Serviciul Religios – Catedrala Ortodoxă a Încoronării;
- Ora 08.00 – Marșul Unirii – Traseul Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii;
- Ora 10.00 – Catedrala Ortodoxă a Încoronării;
- Ora 10.30 – Citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Sala Unirii;
- Ora 10.45 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun – Sala Unirii;
- Ora 11.30 – Dezvelirea plăcilor omagiale – Sala Unirii;
- Ora 12.00 – Marea Adunare Națională. Citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării;
- Ora 12.30 – Sfințire Monumentul Unirii;
- Ora 13.00 – Ceremonialul „Pământ românesc” – Sala Unirii’;
- Ora 13.30 – Cântec de Mare Unire – Scena – Piața Cetății;
- Ora 15:00 – Inaugurare Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri – Parcul Unirii;
- Ora 15.30 – Parada militară – defilarea trupelor și tehnicii militare – Bulevardul 1 Decembrie 1918;
- Ora 16.30 – Marea Unire a Bucătarilor – Cazarma 415, Latura de Sud și Latura de Nord;
- Ora 16.30 – Concerte „Cânt și suflet românesc” – Scena – Piața Cetății;
- Ora 21.00 – La mulți ani, România! – spectacol de artificii – Cazarma 415;
- Ora 00.00 – Omagiu sunetului românesc, recital de nai și orgă – Podul Unirii;
Semnificația zilei de 1 Decembrie
1 decembrie este Ziua Națională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră.
1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Însă, primul pas a fost făcut, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Atunci când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. La 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.
Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.'
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
Program metrou și RATB de 1 Decembrie
Programul de circulație a trenurilor de metrou se desfășoară între orele 5:00-23:00. ultimele trenuri de metrou pleacă la ora 23:00 din stațiile de capăt ale Liniilor de metrou, iar la stațiile Piaţa Unirii 1 și Piața Unirii 2 se așteaptă transferul călătorilor între Liniile de metrou 1,3 și 2.
Pe 1 Decembrie, toate vehiculele de transport public aflate în circulație vor avea arborate drapelul României.
Cu ocazia paradei militare de Ziua Naţională a României, traficul va fi restricţionat, pe mai multe artere din Capitală.
Rutele ocolitoare în ziua de 1 decembrie
Între orele 04:00 – 16:00 circulaţia este închisă pe axul central şi banda I pe Şos. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf şi benzile I şi II pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Piaţa Presei Libere către Fântâna Mioriţa, precum şi pe benzile III şi IV pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Fântâna Mioriţa către Piaţa Presei Libere.
Traficul rutier va fi restricționat şi în Pasajul Presei Libere, pe sensul de deplasare dinspre Piaţa Presei Libere către Arcul de Triumf.
Între orele 07:00 – 16:00 circulaţia este închisă pe Şos. Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi intrarea în Piaţa Victoriei, până la intersecția care face legătura cu Bd. Aviatorilor şi Str. Paris, pe străzile adiacente, precum şi pe Str. Al. Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle, Str. Primo Nebiolo, Str. Arh. Ion Mincu, Str. Docenţilor şi pe Str. Barbu Delavrancea.
Traficul rutier va fi restricţionat temporar şi pe Bd. Poligrafiei, Bd. Mărăşti şi Str. Clucerului, pe durata deplasării tehnicii şi personalului.
Între orele 07:00 – 16:00 este restricţionată banda I de pe Bd. Ion Mihalache, tronsonul cuprins între Bd. Nicolae Titulescu şi intersecţia cu Str. Turda.
Iulia Sandu
Foto: libertatea.ro