Învierea Domnului. Pricesne și colinde de Paște

Învierea Domnului. Pricesne și colinde de Paște

Ce modalitate mai bună de a onora jertfa pe care a făcut-o Iisus și de a celebra speranța pe care ne-a oferit-o prin jertfa Sa decât cu pricesne și dragoste!

Indiferent dacă de locul în care suntem, în mașină, la serviciu, la biserică pentru slujba de duminică sau în bucătărie pregătind bucatele tradiționale de Paște, aceste pricesne și colinde ne vor introduce în spiritul Paștelui!

Cântarea din timpul primirii sfintei Împărtășanii, a preotului sau a credincioșilor, se numește priceasnă. O mai putem întâlni și sub denumirea de cântare mănăstirească. De obicei, acestea sunt cântate în biserică de către credincioși, însă în ultimii ani, mulți artiști consacrați au depus eforturi de a aduna, a adapta și a păstra pricesnele, devenind astfel parte din repertoriul lor.

Două dintre artistele cunocute de publicul românesc care cântă pricesne sunt Paula Seling și Lavinia Goste. Lavinia Goste este una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară, și nu numai, de la noi din țară. Ea promovează muzica folclorică din toată inima, simțindu-se în timbrul vocii sale excepționale.

Concert Pricesne Paula Seling

Lavinia Goste – Pricesne Alese Album

Paștele este o sărbătoare creștină care simbolizează credința în învierea lui Iisus Hristos. În Noul Testament al Bibliei, se spune că evenimentul a avut loc la trei zile după ce Iisus a fost răstignit de romani și a murit.

Sărbătoarea încheie „Patimile lui Hristos’, o serie de evenimente și sărbători care începe cu Postul Mare – o perioadă de 40 de zile de post, rugăciune și jertfă – și se încheie cu Săptămâna Mare, care include Joia Sfântă (sărbătoarea Cina cea de taină a lui Iisus cu cei 12 apostoli ai săi, cunoscută și sub numele de „Joia Mare’), Vinerea Mare (în care a avut loc răstignirea lui Iisus) și Duminica Paștelui.

Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele pe 2 mai, la o lună după cel catolic.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse