Povestea unei românce: cum e să trăiești cu un diagnostic crunt, LUPUS SISTEMIC

În fața bolii reacționăm diferit. Unii nu putem înțelege ce ni se întâmplă, alții nu putem accepta. Laura Doliș, o pacientă diagnosticată cu Lupus sistemic a înțeles, a acceptat și a făcut chiar mai mult de atât. A scris o carte – „Nimfa' – și un film de scurtmetraj – „Printre pași'.

Romanul de ficțiune și scurtmetrajul artistic documentează experiențele unei bolnave cu Lupus Sistemic, de la primele simptome, la diagnostic, acceptarea bolii, chiar „împrietenirea' cu ea, plus noi provocări, aducând speranță, acolo unde unii simt că flacăra se stinge. Atât cartea, cât și filmul, spun o poveste universală, despre renaștere, o poveste de viață ce merită ascultată.

Pacienta, personajul principal al cărții, suferă de Lupus sistemic, proaspăt diagnosticat. Cartea surprinde simptomele de Lupus, lupta cu sistemul medical, neputința diagnosticării, frica și teroarea trăite după aflarea diagnosticului, căderea totală în agonie, pierderea încrederii în viață. Fiecare clipă este o luptă, pendularea între dorința de a trăi și dorință de a renunța la tot, inclusiv la viață. În final, după scaldarea în adâncul prăpastiei agoniei, pacientul renaște, observă ce are de învățat și cum își poate trăi viață cu această boală.

Diagnosticată cu Lupus în 2015, Laura Doliș a vrut sa vorbească despre experiența ei cu boala folosindu-se și de resursele cinematografiei, nu doar ale literaturii. A făcut din surse 100% independente scurtmetrajul „Printre pași', îndrumată de cunoscutul regizor de teatru Cezar Ghioca, distribuit în film în rolul doctorului. Boala este imaginată ca un animal mistic, un dragon cu care pacienta învață să danseze, într-una dintre cele mai sensibile scene din film.

„Cartea și filmul sunt adresate atât pacientului cu Lupus sistemic, cât și oricărui pacient cu boli autoimune care trece prin zbateri interioare și se luptă pentru fiecare clipă trăită', a spus Doliș. „Povestesc despre căderea mea în agonie și renașterea în urma lovirii de o boală autoimună: Lupus! Cartea este complementara filmului', explică autoarea. „Ambele sunt motivaționale, inspiră – cred eu – dorința de a lupta pentru viață, de a depăși toate piedicile. Sunt acele momente în care `casa` în care locuim, corpul nostru, se prăbușește. În acel moment de cădere liberă eu îți arăt cum am reușit și cine m-a ajutat să renasc', a mai adăugat autoarea.

Foto: Laura Doliș

Citește și:

Confesiunea unei cititoare: Nu i-am spus soțului meu că am cancer….

Confesiunea unei cititoare: Viața mea de badantă' în Italia… mereu la cheremul altora

Roxana Mureșan, lifecoach&career: Coaching-ul deschide larg porțile autocunoașterii profunde'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre